Shanghai wordt ook wel de modehoofdstad van China genoemd, dankzij de vele moderne malls en hippe winkelstraten. Maar ook wie op zoek is naar iets bijzonders, is in deze indringende miljoenenstad aan het goede adres. Vijf plekken waar je uitstekend kan winkelen in Shanghai.

Galeries en ateliers in Tianzifang

Tianzifang is een creatief kunstenaarsbolwerk in het hart van de Franse Consessie. De traditionele steegjes vormen het decor van een charmant winkeldistrict met ateliers, galeries, ontwerpstudio's en hippe cafeetjes met een westerse kaart. Je koopt er kunst, Chinees porselein en originele hebbedingetjes gemaakt door lokale creatievelingen. Ben je op zoek naar een bijzonder aandenken? Maak dan zeker een stop bij Tianzifang.

China, Shanghai Shi, Huangpu Qu, DaPuQiao, 泰康路210弄 邮政编码: 200023

Foto: Fabio Achilli, CC BY 2.0

Xintiandi: boetieks en terrasjes

Het decor van Xintiandi wordt gevormd door traditionele huisjes in Shikumen-stijl en is een prachtig voorbeeld van de historische gelaagdheid van Shanghai. In dit autovrije winkelcentrum vind je tegenwoordig hippe boetieks van Chinese kledingmerken en fijne terrassen waar je zowel lokale als Europese biertjes drinkt. In het nabijgelegen Shikum Open House Museum ervaar je hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd.

China, Shanghai Shi, Huangpu Qu, XinTianDi, 兴业路123弄 邮政编码: 200000

Foto: Stéphanie Versteeg

Souvenirs shoppen op de Old Street Bazaar

Voor gouden gelukskatten en rode boekjes met het portret van Mao, ofwel de Chinese clichés, moet je op de Bazaar van Old Street zijn. De bazaar wordt gekenmerkt door talloze winkeltjes en kraampjes met souvenirs. Op het eerste gezicht lijkt alles goedkoop en plastic, maar wie goed zoekt en een zijstraatje induikt, komt nog wel eens bijzondere vintage schatten tegen.

Baodai Long, Huangpu Qu, Shanghai Shi, China, 200010

Foto: Stéphanie Versteeg

Winkelketens en modemerken op Nanjing Road

Een van de drukste en bekendste winkelstraten van Shanghai is East Nanjing Road. Hier werden in 1920 de eerste Chinese warenhuizen geopend en nog steeds vind je hier grote modemerken en bekende winkelketens. Je kunt er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat winkelen, maar vooral als na zonsondergang de gevelreclames beginnen te knipperen kijk je er je ogen uit.

Nanjing Rd Pedestrian St, NanJing Lu, Huangpu Qu, Shanghai Shi, China, 200000

Foto: Stéphanie Versteeg

Blinkende malls in Lujiazu

Aan de overkant van de Huangpu Rivier ligt Lujiazu, de hypermoderne kant van Shanghai, bekend om haar futuristische skyline met reusachtige wolkenkrabbers en lichtreclames. In dit deel van de stad kun je shoppen in spiksplinternieuwe winkelcentra, waaronder de IFC Mall. Een reusachtig complex vol westerse winkelketens, een food court en een complete verdieping met goede restaurants. Hier kun je je rustig een hele dag vermaken.

8号 Century Ave, LuJiaZui, Pudong Xinqu, Shanghai Shi, China, 200120

Foto: Stéphanie Versteeg