"If it ain't Dutch, it ain't much", is een gevleugelde uitspraak die voor velen zeker op gaat voor interieurdesign. Overal ter wereld lusten designlovers wel pap van al het moois voor je huis uit Nederland. Als woonfanaat ben je in Eindhoven aan het juiste adres. Deze designstad pur sang (niet voor niets de thuisbasis van de Design Academy) zit vól winkels boordevol wooninspiratie.

Piet Hein Eek

Ontwerper Piet Hein Eek creëert originele meubels en accessoires van gerecyclede materialen (vooral sloophout). In het stadsgedeelte Strijp R heeft hij een Philipsfabriek omgetoverd tot giga grote winkel en werkplaats. Je kunt er al zijn werk bewonderen én een kijkje nemen in zijn atelier. Ook kun je er heerlijk lunchen en dineren in het inpandige restaurant.

Halvemaanstraat 28

Foto: daniel julià lundgren, CC BY-SA 2.0

Urban Shopper

De overkoepelende naam voor meerdere ondernemers onder één dak, gevestigd in een oude fabriekshal. Je vindt hier verschillende kleinschalige initiatieven en vernieuwende concepten. Eén van de favorieten voor interieurliefhebbers is Daily Poetry. Een klein, maar o zó fijn winkeltje met een hoog hebberigheidsgehalte. De collectie blinkt uit in liefde en aandacht voor bijzonder mooi woonplezier.

Torenallee 60-02

Foto: Karolina Grabowska, CC0 1.0

Out of the Blue

Op creatieve broedplaats Strijp S, mag je conceptstore Out of the Blue echt niet overslaan. In het grote industriële pand (205 m2) kun je op een ware ontdekkingstocht. Vakmanschap en ambacht zijn de sleutelwoorden. De collectie bestaat uit woonartikelen die moeiteloos worden gecombineerd door een perfecte mix van mode, literatuur en kunst. Door de geweldige styling enorm inspirerend.

Torenallee 40-10

Foto: Chelsea Francis, CC0 1.0

You Are Here

In de binnenstad biedt You Are Here een eigentijdse collectie. Ook hier versterken wonen en mode elkaar. Je vindt er werk van Hollands designtalent van de Design Academy, Mae Engelgeer, Lenneke Wispelwey, studio rENz en meer. Troef: onderscheidt zich door het gebruik van thema's en wisselende concepten. Twee keer per jaar ondergaat de winkel een metamorfose.

Kleine Berg 32a

Foto: Jeff Sheldon, CC0 1.0

Craft Industry

Als je houdt van oude, industriële items dan maakt je hart hier een sprongetje! Het doel van Craft Industry is om unieke industriële meubels aan de man te brengen. Ze struinen heel Europa af om in hun atelier vondsten op te knappen en in hun winkel te verkopen. Ook maken en verkopen ze handgemaakte meubels van oude materialen.

Daalakkersweg 2 (het atelier, open op afspraak), Torenallee 60-02 (winkel)

Foto: Sergey Zolkin, CC0 1.0