Yucatán is het meest populaire deel van Mexico. De prachtige witte stranden van Cancun, Playa del Carmen en Isla de Mujeres zijn de grote trekpleisters. Voor wie iets verder kijkt, is er nog een heel Yucatán dat je niet kent, met oude hacienda's, verborgen grotten en slaperige dorpjes.

De grotten van Calcehtok

Dit is Yucatán maar het voelt als Jurassic Park. Een wiebelige ladder laat je afdalen in een 30 meter breed en 40 meter diep gat, waar je een verborgen wereld vindt. Met de doordringende geur van vleermuizenpoep, vochtige mossen en bomen die niet eens tot aan de top van de steile grotwand komen. Dinosauriërs vind je hier gelukkig niet, wel de skeletten van de oude Maya's en verschillende gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Een volledige tour duurt 3 tot 4 uur.

Grutas de Calcehtok, Opichén, Yucatán, Mexico

Foto: Andreita Pech, CC BY 2.0

Hacienda en cenotes van Cuzama

Yucatán is bekend om haar cenotes: ingevallen gaten in het kalksteen, vol water. Perfect om in te zwemmen en duiken. Enkele van de minder bekende bevinden zich op het terrein van de Hacienda Eknakan in Cuzama. Over oude rails die vroeger werden gebruikt om sisal te vervoeren trekt een paardentram je nu naar de drie verschillende cenotes waar je het merendeel van het jaar vrijwel ongestoord kunt zwemmen.

Hacienda Eknakán Cuzama, Mexico

Foto: mattiaverga, CC0 1.0

Het klooster van Izamal

Het slaperige dorpje Izamal verschilt op het eerste gezicht weinig van de andere niet-toeristische stadjes op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Maar ooit was hier een belangrijk - volgens sommigen het belangrijkste - pelgrimsoord voor de Maya. De conquistadores wisten de bouwwerken uit die tijd goed uit te wissen en gebruikten de stenen om een eigen klooster te bouwen. Dit knalgele bouwwerk uit 1561 staat vol met historische kloosterkunst.

Franciscan Monastery, Izamal, Yucatán, Mexico

Foto: MelissaBE, CC0 1.0

De Piramide van de Tovenaar

Vrijwel alle piramides die je tegenkomt in Mexico zijn vierkant, maar niet de Piramide van de Tovenaar. Gelegen in de Maya-stad Uxmal is dit ovale bouwwerk een verrassende ontdekking. Omdat deze Maya-stad in het binnenland ligt, komen er relatief weinig toeristen. Toch telde deze stad ooit tienduizenden zielen, en is er veel te zien. Behalve de 40 meter hoge piramide, het sierlijke paleis van de gouverneur en de relatieve rust, zijn de enorme leguanen de andere trekpleister van deze tempelsite.

Uxmal Ruinas, Uxmal, Yucatán, Mexico

Foto: darvinsantos, CC0 1.0

De flamingo's van Celestún

Een klein deel van de kust van Yucatán bestaat niet uit stranden, maar uit mangrove. In het seizoen (november-maart) vinden vele duizenden flamingo's hier een rustplaats en voedsel. Je kunt dan een bootje huren van een lokale visserman die je graag meeneemt door de mangrove om deze sierlijke roze vogels van dichtbij te bewonderen.

Celestún, Yucatán, Mexico

Foto: DodoEglin, CC0 1.0