Luxemburg ligt bijna om de hoek. Met zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis leent het land zich perfect voor een tocht langs prachtige stadjes. Struin door ondergrondse doolhoven, drink koffie op eeuwenoude pleinen en droom weg bij romantische kastelen op deze historische roadtrip door Groothertogdom Luxemburg.

Koffie met kanonnen

Luxemburg-stad ligt in het zuidelijk gelegen deel van Luxemburg, dat Gutland heet. Dit deel van het land is iets warmer dan het ruige, bergachtige noorden. Mei en juni zijn perfecte maanden om de stad te bezoeken, de zon komt dan het meest tevoorschijn. De belangrijkste historische bezienswaardigheid van de stad is het doolhof Pétrusse Kazematten (1), waaraan tot in de 18e eeuw werd gebouwd. Het diende als schuilplaats voor soldaten en kanonnen. Vanaf de kazematten kijk je uit over het lager gelegen stadsdeel Grund en de rivier Alzette. Voor € 4 mag je door de verborgen gangen van de Kazematten struinen. Heb je de weg naar buiten weer gevonden, wandel dan vanaf Place de la Constitution via Rue Philippe 2 naar Rue de la Poste, waar je naar verluidt de lekkerste koffie van Luxemburg drinkt bij Coffee Lounge (2).

luxemburg-castles-3.jpgFoto: sub_lime79 via Visual Hunt / CC BY

Zo oud als de weg naar Rome

In een half uurtje rijd je van Luxemburg door het prachtige Müllerthal naar Echternach, dat tegen de grens met Duitsland ligt. Dit is het oudste dorp van Luxemburg met een luisterrijk historisch centrum. Het dorp ontstond vanaf 600 na Chr. rondom de Benedictijner Abdij (3). De prachtige glas-in-loodramen vertellen het verhaal van de stichter St.-Willibrord. Wil je nog verder terug in de tijd, bezoek dan de Romeinse ruïne (4) op, hoe kan het ook anders, Rue des Romain. Het archeologische park is niet heel groot, maar geeft een mooie indruk van het Romeinse leven in de derde eeuw na Chr. Lekkerbekken doen er goed aan om na al het gewandel door de stad een hapje te eten bij La Grappe d'Or (5).

Biertje erbij?

Stap in de auto en rijd in een klein halfuur naar het noordelijk gelegen Diekirch. In deze gezellige stad aan de rivier de Sûre hebben de Romeinen ook kun sporen nagelaten. De gotische St. Laurentiuskerk is gebouwd op Romeinse fundamenten. Een deel van de kerk dateert nog uit de 12e eeuw en muurdelen van een Gallo-Romeins heiligdom onder de kerk staan nog overeind. Bij het lokale toeristenkantoor (6) kun je een rondleiding met gids door de kerk boeken. In het Historisch Museum (7) vind je Romeinse mozaïeken en fresco's uit de 16e en 17e eeuw. Spoel het eeuwenoude stof uit je ogen met een frisse Diekirch, een Luxemburgs blond pilsje dat sinds 1871 in Brasserie de Luxembourg Mousel-Diekirch (8) wordt gebrouwen.

Romantisch plaatje

Ben je toch in de buurt, vergeet dan niet het nabijgelegen, idyllische kasteel Vianden (9) te bezoeken. Het ligt op nog geen 10 minuten rijden van Diekirch. Parkeer je auto aan de voet van de berg. Na een pittige klim neem je een kijkje in een van de grootste en mooiste romaanse-gotische kastelen van Europa. Bij zonsopgang is het kasteel in goudgele nevelen gehuld; gegarandeerd een hit op Instagram en Facebook! Het gebouw stamt uit de 11e eeuw en werd gebouwd op de funderingen van een Karolingisch-Romeinse vesting (castellum). Delen ervan zijn bewaard gebleven en kun je bekijken.

luxemburg-castles-1.jpgHet Kasteel van Vianden

Kasteel van Clervaux

In amper een half uur leg je de mooie route af van Diekirch naar het noordelijk gelegen Clervaux. Dit prachtige stadje ligt midden in Ösling, ook wel de Luxemburgse Ardennen genoemd. Het heuvelachtige gebied is bedekt met dennenwouden. Aanrader: zet lekker vroeg de wekker en snuif de frisse ochtendgeur op tijdens een wandeling langs de rivier de Clerve. Scoor een stevig ontbijt bij Brasserie Koener (10), dat om de hoek van Montée du Château ligt. Daar vind je het kasteel van Clervaux, dat in de 12e eeuw werd gebouwd en in de 17e eeuw voltooid. De permanente fototentoonstelling The Family of Man van Edward Steichen, die in 1955 opende in het New Yorkse Museum of Modern Art, is hier sinds 1964 gevestigd. Naast het kasteel ligt een klein oorlogsmuseum (11).

Wandelen langs de Wiltz

In ongeveer 20 minuten leg je de 12 kilometer af van Clervaux naar het zuidelijker gelegen Wiltz. In dit oude stadje woonden niet zo lang geleden Kelten, Romeinen en Franken. Het huidige Wiltz is opgedeeld in twee delen. De benedenstad ligt aan de oever van de Wiltz. Hier kun je heerlijk slenteren langs de rivier. In de bovenstad, het historische gedeelte, vind je onder andere het Kasteel van de Graven (12). In het kasteel worden in juni en juli een theaterfestival en openluchtconcert georganiseerd. Ook kun je er een pintje pakken in het Museum van de Bierbrouwkunst of de Slag om de Ardennen herbeleven in het spannend ingerichte oorlogsmuseum.

Ardennenoffensief

In verschillende musea in Luxemburg wordt de roemruchte Slag om de Ardennen of het Ardennenoffensief uitgebeeld. Dit was het laatste grote offensief dat de Duitse Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog aan het westfront uitvoerde. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerden. In de musea van Wiltz en Clervaux wordt de slag ijzingwekkend realistisch uitgebeeld. Op het plein van het Kasteel van Clervaux staat een Amerikaanse Sherman-Tank. Deze werd gebruikt tegen het Duitse 5de Pantserleger, dat op de eerste dag van het Ardennenoffensief de rivier de Our overstak om Clervaux in te nemen.

Eten en drinken

Luxemburg heeft talloze wijngaarden en bierbrouwerijen en lokaal wordt kaas, worst, ham en paté geproduceerd. Bekende Luxemburgse lekkernijen zijn rauwe Ardennerham en Luxemburgse ossenmaag.

Overnachten

In Luxemburg-stad vind je veel goede hotels. Onderweg op de roadtrip kun je vlak bij bezienswaardigheden overnachten in bijvoorbeeld Troisvierges en Echternach.

Top 3 feestdagen

6 maart. Bretzelsonndeg, volksfeest waarbij jongens hun geliefde gebak geven in de vorm van een pretzel.

Mei. Processie van Echternach, op Pinksterdinsdag spelen lokale muziekkorpsen bij de lindeboom van de heilige.

23 juni. National Feierdaag, de verjaardag van groothertog Hendrik Albert Gabriel Félix Marie Guillaume wordt gevierd.

Contacten

 1. Pétrusse Kazematten, Place de la Constitution, Luxemburg Stad, Luxemburg, +352 222809
 2. Coffee Lounge: 28 Rue de la Poste, Luxemburg Stad 2346, Luxemburg, +352 26202101
 3. Benedictijner Abdij van Echternach: Porte St. Willibrord, Echternach, Luxemburg
 4. Romeinse ruïne, 47a Rue des Romains, Echternach 6478, Luxemburg, +352 26720974
 5. La Grappe d'Or, 7 Route de Luxembourg, Echternach 6450, Luxemburg, +352 26721633
 6. Toeristenkantoor Diekirch: 3, place de la Libération, L-9255 Diekirch, Luxemburg, +352 803023
 7. Historisch Museum, 13 Rue du Cure, 9217 Diekirch, Luxemburg, +352 8087901
 8. Brasserie de Luxembourg Mousel-Diekirch, 1 Rue de la Brasserie, 9214 Diekirch, Luxemburg, +352 8021311
 9. Kasteel Vianden, Montée du Château, 9408 Vianden, Luxemburg, +352 8341081
 10. Brasserie Koener, 14, Grand-Rue, 9710 Clervaux, Luxemburg, +352 921002
 11. Museum der Ardennenoffensive, Montée Du Château, 9378 Clervaux, Luxemburg
 12. Kasteel van de graven, Rue du Château, L-9516 Wiltz, Luxemburg