Nederland is een prachtig vakantieland. Daar ben ik de afgelopen maanden wel achtergekomen. Maar er is één nadeel van een vakantie in eigen land. Ik weet zeker dat je wel weet wat ik ga zeggen. Ja inderdaad: het weer. Want in Nederland kan het zomaar vriezen in juni en 20 graden zijn in november. En die eeuwige regen.. breek me de bek niet open!

Ik ga een paar dagen naar Texel. Wat een verrassing; de zon is niet van plan zich te laten zien de aankomende dagen. Geen zon, zee en strand voor mij. Ik ga op zoek naar activiteiten op Texel waar ik geen lekker weer voor nodig heb.
Strandtent Texel
Dit doe ik op Texel als de zon niet schijnt****

1. Uitwaaien langs de kust
Weer of geen weer, het blijft favoriet: lekker uitwaaien op de waddeneilanden. Genoeg keuze aan lange stranden op Texel, om eens lekker de wind van voren te krijgen. Letterlijk dan, hè. Ik trek mijn waterdichte schoenen aan en loop vanaf de duinen recht op de zee af. Daar is de grond wat steviger, zodat ik gemakkelijk een paar kilometer langs de golven wandel. Daarna natuurlijk opwarmen met een kop thee in een strandtent.
uitwaaien texel 2. Garnalen vissen
Garnalen vissen is echt zo'n activiteit waar veel regen en wind bij hoort. Ik zie de beelden op Discovery Channel nog voor me: bebaarde mannen in gele regenpakken, met tattoo's in hun nek. De hoge golven die op het dek slaan wanneer ze de zware netten binnenhalen. Stoer! Iets minder stoer, maar wel heel leuk, is garnalen vissen op Texel. Ik ga mee met de TX10 Emmie, die elke dag uitvaart vanaf Oudeschild. **Oudeschild** Na ongeveer drie kwartier varen bereiken we de plek waar de garnalen zwemmen. De twee lange armen met grote netten worden naar beneden gelaten. De geestige kapitein vertelt door de speakers hoe het garnalenvissen werkt. In twee talen, want er zitten ook veel Duitse toeristen aan boord. Wie goed oplet hoort de subtiele grapjes die hij steeds maakt. Zo vertelt hij in het Nederlands dat verse garnalen maar een dag houdbaar zijn, maar in het Duits zegt hij dat je die na een week nog prima kunt eten. Haha!

Garnalen vissen Na twintig minuten worden de netten, vol krioelende beestjes, naar binnen gehaald.
Garnalen vissen De visser vertelt over de visjes en krabbetjes die als bijvangst zijn meegekomen, voor ze terug overboord gaan.
Garnalen vissen Hij laat ons ook zien hoe de garnalen meteen gewassen en gekookt worden aan boord. Daarna mogen we er eentje proeven. Ik kan je vertellen; dat pellen van die kleine Hollandse garnalen is zo makkelijk nog niet.

3. Texelse Bierbrouwerij
Als ik ergens echt van kan genieten, dan is het wel een Texelse Skuumkoppe. Daar heb ik geen terras en zonnestralen voor nodig. Dat biertje smaakt mij altijd goed. Natuurlijk staat de brouwerij van het Texelse biertje hier op het eiland, in Oudeschild. In het proeflokaal kun je allerlei soorten Texels bier proeven en kopen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een uitgebreide rondleiding, die eindigt met een proeverij van vier soorten Texels bier. Jummie! ****Bierbrouwerij**** 4. Shoppen in Den Burg
Nooit geweten dat er op Texel zoveel leuke interieurwinkels zijn. Struinen door de straten van Den Burg is geen straf. Zeker niet nu de zon zich een klein beetje laat zien. Jeej!

Shoppen den Burg Ik word helemaal happy van deWinkel Op Texel. Een klein kleurrijk winkeltje, vol keukenspulletjes, grappige hebbedingen en heel toffe tuinmeubels.
Nostalgie texel Een andere winkel die je niet mag missen, is Brocante & Nostalgie. Het oude winkeltje zit al drie generaties, van vader op zoon, in Den Burg. Nu verkopen ze voornamelijk oude blikken, reclameborden en snoepjes uit grootmoeders tijd. Let vooral even op de kassa. Die staat er nog van voor de oorlog en doet het nog steeds. Wauw!
Rommelmarkt texel Ik ben gek op snuffelen tussen oude spullen. Je hoeft mij geen twee keer te zeggen dat er een grote kringloopwinkel in Oudeschild is. Off we go!

5. Glow in the dark midgetgolf
Als het weer echt niet meezit en de regen met bakken uit de lucht komt zetten, kun je altijd nog gaan midgetgolfen. Niet zomaar midgetgolf. Nee, glow-in-the dark midgetgolf. Dat kan bij de Krim in De Cocksdorp.

midgetgolf Hoe cool ziet dat eruit! Je kunt er trouwens ook lasergamen, als midgetgolfen met fluoriserende balletjes niet spannend genoeg is.

6. Super relaxen
Vakantie is om te ontspannen en bij te komen van het dagelijkse leven. Nu ben ik altijd geneigd om zoveel dingen tijdens mijn vakantie te doen, dat ik eigenlijk alleen maar drukker ben dan normaal. Op zich geeft dat niet. Ik ben nou eenmaal niet gemaakt om uren in de zon te liggen bakken. Gelukkig maar, want dan was Texel met dit weer vast niet zo goed bevallen. Anyway, om toch een beetje te ontspannen breng ik een bezoekje aan het wellnesscentrum van Hotel Texel. ********hotel texel spa******** Het opgeknapte hotel heeft een uitgebreide spa. Na het zeedamp-stoombad staat alles weer open en voelt mijn huid als zijde. De sauna is heerlijk ontspannen en als superrelaxer is een massage natuurlijk nooit verkeerd. Wat een heerlijkheid!

7. Nomnomnom
Uit eten gaan is niet per se iets wat je alleen doet met slecht weer. Ik hou juist ontzettend van het geluid van klinkend bestek op de borden in de buitenlucht. Dat klinkt toch anders dan binnen. Maar goed, het is nu eenmaal geen terrasweer. Dat mag de pret niet drukken. Ik kies een paar heerlijke restaurants op het eiland en zet ze voor jou op een rijtje:

't Pakhuus

Pakhuus Op Texel eet je vis. Dat is nou eenmaal zo. En dat doe je natuurlijk het beste in het oude vissersdorpje Oudeschild. In de haven ligtrestaurant 't Pakhuus. Een oud pakhuis, omgetoverd tot een stijlvol restaurant. De menukaart krijg ik op een iPad. Het eten is heerlijk en de bediening supervriendelijk. Aanrader!

Restaurant Gusta in Hotel Texel

Hotel texel eten Na een lange, luie middag in het wellnesscentrum van Hotel Texel heb ik echt geen zin meer om erop uit te trekken op zoek naar een leuk restaurant. Gelukkig heeft het hotel ook een mooie plek om te eten. Mijn dagen staan in het teken van vis, dus ook hier weer een lekker visje. Natuurlijk met een Skuumkoppe!

De Topido in De Cocksdorp
Hiereet ik een heerlijke (veel te grote) boterham belegd met drie soorten vis. Maar waarom ik dit restaurant vooral in mijn lijstje heb staan, is omdat het in De Cocksdorp is. Wat is dat een gezellig, klein dorpje.

Boutique Hotel Texel
Tijdens mijn vakantie op Texel verblijf ik in Boutique Hotel Texel. Het hotel is net verbouwd en nog hartstikke nieuw. De sfeervolle kamer geeft een landelijk gevoel, wat perfect past bij een ontspannen vakantie op het waddeneiland. Leuk detail zijn de klompen, die je buiten de deur moet zetten om aan te geven dat je niet gestoord wilt worden. Dat de spa een plus verdient hoef ik niet meer te zeggen, denk ik.
Boutique hotel texel Ik reisde tijdens mijn Pioneerjaar al eens eerder naar Texel. Toen maakte ik een adembenemende tocht naar zandplaat Balgzand. Ook doen? **Lees mijn blog over wadlopen op Texel.**