In zo'n multiculturele en diverse stad als Antwerpen, kan het niet anders dan dat er een even divers aanbod aan markten is. Groenten, dieren, exotische gerechten en antiek; je kan het allemaal kopen als je maar weet op welk plein je moet zijn. In de lente komen de straten pas echt tot leven, want dan starten ook de vele maandelijkse themamarkten in de stad.

Voor ieder wat wils op de Vogeltjesmarkt

Op het eerste gezicht lijkt de Vogelenmarkt (meestal 'Vogeltjesmarkt' genoemd in Nederland) een typisch wekelijkse markt, maar niets is minder waar. Deze markt dateert van de 16e eeuw en dankt haar naam aan het vele pluimvee en de zangvogels die hier vroeger verkocht werden. Nu verkopen nog slechts een handjevol kramen levende vogels. De marktverkoop van andere dieren, zoals honden en poezen, werd jaren geleden al verboden en verdrongen naar winkels die rondom de markt liggen.

Oudevaartplaats, Theaterplein en omliggende straten: Zondag van 8 tot 13u.

Foto: Will Folsom, CC BY 2.0

Terug naar de 17e eeuw op de Rubensmarkt

De Rubensmarkt wordt slechts eenmaal per jaar georganiseerd en die gebeurtenis wil je echt niet missen. Op de Rubensmarkt word je terug geslingerd naar de 17e eeuw, met verklede marktkooplui en bijpassend versierde kramen. De goederen die verkocht worden zijn - gelukkig maar - wel uit deze tijd, maar dat breekt de sfeer allerminst. Ieder jaar weer trachten de marktkooplui elkaar de loef af te steken om de prijs voor de mooiste kraam te winnen.

Grote Markt en omgeving: Ieder jaar op 15 augustus, van 8 tot 22u.

Foto: GlynLowe.com, CC BY 2.0

Lectuur uitzoeken op het Boekenplein

Van maart tot oktober verandert het Antwerpse De Coninckplein een keer per maand in het Boekenplein. Dan staan er tal van boekenkramen die de meest uiteenlopende boeken, inclusief een heleboel strips, verkopen. Je kan er ook zelf je tweedehands boeken kwijt. Dankzij de eet- en drankkraampjes blijf je hier altijd wat langer dan gepland, zeker wanneer er ook live muziek wordt gespeeld door een lokale band.

De Coninckplein: Van maart tot oktober, elke derde zondag van de maand, van 10 tot 17u.

Foto: Martin Hearn, CC BY 2.0

Naar de Middellandse Zee op de Exotische Markt

Op zaterdag kan je aan de Stadsschouwburg terecht voor loempia's en churros, Marokkaans brood en Turks gebak. Dan vindt de Exotische Markt, ook wel bekend als de "Vreemdelingenmarkt", er plaats. Je vindt hier altijd wel iets nieuws om te proeven en Antwerpenaren bezoeken deze markt dan ook zowel om er te lunchen of een glaasje muntthee te drinken, als om inkopen te doen voor de komende week.

Oudevaartplaats, Theaterplein en omliggende straten: Zaterdag van 8 tot 16u., behalve op feestdagen

Foto: juantiagues, CC BY-SA 2.0

Verantwoord kopen op de Biomarkt

Ook in Antwerpen heeft alles wat biologisch en organisch is een plek veroverd in de keuken. De zondagse Biomarkt op het Falconplein is nog niet zo groot als de andere wekelijkse markten, maar je kan er wel zeker van zijn dat alles wat daar verkocht wordt, een biokwaliteitslabel draagt. Vaak komen de producten van lokale producenten en het aanbod is groter dan in een traditionele supermarkt.

Falconplein: Zondag van 8 tot 16u.

Foto: abbilder, CC BY 2.0

Antiek voor kenners op de Vrijdagmarkt

Toen vintage een tijd geleden weer hip werd, kregen ook de vele antiek- en rommelmarkten een tweede leven. Toch bestaat er nog een heus verschil tussen de kenners en de amateurs. Op de Vrijdagmarkt wordt er niet rustig gesnuffeld in oude spullen, daar worden oude meubels en klein antiek in alle ernst geveild. Niet iets om zonder kennis aan deel te nemen, maar wel erg leuk om als toeschouwer mee te maken.

Vrijdagmarkt: Vrijdag van 9 tot 13u.

Foto: Franklin Heijnen, CC BY-SA 2.0

Tweedehands en antiek op de Antiekmarkt

In Antwerpen kan je twee keer per week naar de Antiekmarkt. Dat klinkt exclusiever dan het is, want op deze markten vind je zowel waardeloze tweedehands rommel als leuke vintage spullen en echte antiek. Je kan hier rustig rondsnuffelen tussen de kraampjes, maar probeer wel altijd wat af te dingen als je wat koopt. Veel marktkooplui staan hier wekelijks en hebben de kunst van het onderhandelen goed onder de knie.

Zaterdag: Lijnwaadmarkt, van 9 tot 17u. (behalve op feestdagen) / Zondag: Sint-Jansvliet, van 9 tot 17u. (behalve op feestdagen)

Foto: Erich Ferdinand, CC BY 2.0