Hongarije is vooral bekend om de hoofdstad Budapest, maar ook daarbuiten zijn er tal van bezienswaardigheden. Kastelen, bijvoorbeeld. Sommige groot, andere klein, sommige eeuwenoud en andere jonger dan je zou denken. Is je tijd in het land beperkt, dan kun je het best een auto huren en langs deze vijf plekken rijden.

Het Kasteel van Buda: UNESCO Werelderfgoed

Het kasteel van Buda, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, ligt midden in de hoofdstad en is gigantisch groot. Dit is dan ook waar de vroegere Hongaarse koningen woonden. Het originele kasteel dateert van de 13e eeuw, maar werd in de 17e eeuw vernietigd tijdens de slag om Buda. Het kasteel dat je nu ziet dateert van de 18e eeuw en doet dienst als thuis van de Hongaarse Nationale Galerij, het Historische Museum van Budapest en de Nationale Bibliotheek.

Szent Giörgy ter 2, Budapest

Foto: Visualhunt

Kasteel van Visegrad: een symbool van vrede

Het kasteel van Visegrad is waar Hongarije en Polen in 1335 een vredesverdrag tekenden. In datzelfde kasteel herzagen ze 600 jaar later dat verdrag nog eens om Tsjechoslowakije erin te betrekken. Toeristen en Hongaren trekken er echter vooral naartoe voor het prachtige uitzicht over de Danube. Binnenin het kasteel kan je enkele tentoonstellingen bezoeken rond de geschiedenis van het jagen en van traditionele ambachten in de regio.

Varhegy, Visegrad

_Foto: Marco Assini, CC BY-SA 2.0_

Kasteel van Esztergom: het grootste gebouw van Hongarije

Dit complex van kasteel en citadel wordt beschouwd als het grootste gebouw van Hongarije en de basiliek is tevens de grootste Rooms-Katholieke kerk van het land. Binnenin vind je bovendien het grootste altaarstuk ter wereld. Het meet 13,5 x 6,6 meter en beeldt de hemelvaart van Maria uit. De reden waarom er zo'n groot kasteel aanwezig is in Esztergrom is omdat de stad van de 10e tot midden-13e eeuw de hoofdstad was van het land.

Szent István tér 1, Esztergom

Foto: Visualhunt

Kasteel van Vajdahunyad: een mengelmoes van stijlen

Het Kasteel van Vajdahunyad ligt aan een meer in het stadspark van Budapest. Het ziet er oud uit, maar dateert pas van 1896. Het is gebouwd in een mix van romaneske, barokke en gotische elementen, wat een beetje eclectisch aandoet. Er worden regelmatig concerten en festivals georganiseerd en in het kasteel zijn ook exposities van het Hongaarse Agricultuurmuseum te zien.

Vajdahunyad Vár, Budapest

Foto: Pedro Dias, CC BY 2.0

Kasteel van Bory: een teken van liefde

De architect en beeldhouwer Jenö Bory bouwde dit 20e-eeuwse paleis samen met zijn studenten als teken van zijn eeuwige liefde voor zijn vrouw. Ze deden er 36 jaar over, tot aan Bory's dood in 1959. Bezoekers kunnen door de tuin van het sprookjesachtige kasteel wandelen, de torens beklimmen en een kijkje nemen in de kunstgalerij. De echte blikvangers zijn echter de vele sculpturen en kleurrijke beschilderingen.

Máriavölgy ut 54, Székesfehérvár

Foto: Visualhunt

Kasteel van Eger: een brok geschiedenis

Het eerste kasteel van Eger werd in 1241 vernietigd bij een aanval door de Mongolen. Het kasteel dat je vandaag kan bezoeken werd in de 13e eeuw voltooid en bevat het István Dobó Museum dat de geschiedenis van de plek vertelt, alsook een kunstgalerij en kazematten die uit de rotsen uitgehouwen werden. Wie rondwandelt over het landgoed van het kasteel krijgt een mooi uitzicht over de stad Eger.

Vár 1, Eger

Foto: Steve Talas, CC BY 2.0

Kasteel van Sümeg: het best bewaard

Het Kasteel van Sümeg werd gebouwd in de 13e eeuw en is sindsdien ettelijke malen gerestaureerd en verbouwd, waardoor het nu bekend staat als het best bewaarde kasteel van Hongarije. Het is sinds 1989 in privébezit en wordt uitgebaat als toeristische attractie. Je kan er regelmatig naar festivals en toernooien die je terug slingeren in de tijd, naar de Middeleeuwen. Doordat het kasteel op de top van een heuvel ligt, biedt het een geweldig uitzicht.

Várkert, Sümeg

Foto: Zsolt Kristaly, CC BY-SA 2.0