De Romeinen, de Westgoten, de Moren, de Spanjaarden: allemaal hadden ze het ooit voor het zeggen in het Portugese Faro. Al die invloeden leverden de stad een rijke historie op. Reden genoeg om in het vliegtuig te stappen en te ontdekken wat Faro te vertellen heeft.

Stop 1: De Romeinen achterna

In het Museu Municipal (1) duik je meteen diep in de geschiedenis van Faro. Je vindt hier een grote collectie archeologische vondsten uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd en zelfs de prehistorie. Het museum is gevestigd in een prachtig zestiende-eeuws klooster - een bezienswaardigheid op zich - en dat heeft een fijne bijkomstigheid: je kunt er heerlijk in het zonnetje zitten in de kloostertuin. Wie meer wil weten over de Romeinen stapt op de bus naar Villa Romana de Milreu (2), een Romeinse ruïne uit de eerste eeuw in het nabijgelegen dorpje Estói. Blijf je liever in de stad? Bij het museum kun je de in het Engels geschreven wandelroutes 'Paths of the Roman Algarve' en 'Walks around the historic centre' kopen.

Stop 2: Allemaal theater

Met alle plunderingen, aardbevingen en branden die de stad in de loop der eeuwen te verduren heeft gekregen, mag het een wonder heten dat Teatro Lethes (3) er nog steeds is. In dit theater uit 1845 kun je overdag rondlopen en je vergapen aan de plafondschilderingen en overdadige versieringen. 's Avonds kun je er op het rode pluche neerploffen voor een theater-, muziek- of dansvoorstelling. Ga voor de show eten bij het om de hoek gelegen 2 Irmãos (4), het oudste restaurant van de stad dat zichzelf een 'gastronomisch museum' noemt. Hier komen alle smaken van de Algarve samen op een uitgebreide menukaart met vlees- en visgerechten, schelpdieren en cataplana's.

Algarve-Faro-History.jpgArco da Vila, foto: morgan.davis via VisualHunt.com / CC BY

Stop 3: Langs de muur

Pak je stadsplattegrond, grijp je camera en vergeet je verrekijker niet, want er is bijzonder veel te zien rond de Muralhas de Faro, de Middeleeuwse verdedigingsmuur die is vernoemd naar koning Afonso III. De drie poorten van de oude stad bijvoorbeeld, waarvan de uitbundig versierde Arco da Vila (5) de mooiste is. Aan de andere kant van de oude stad, ten zuiden van de muur, kom je in een heel andere wereld terecht. Faro grenst namelijk aan het natuurgebied Ria Formosa, een lappendeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden die het leefgebied is van allerlei (zeldzame) vogelsoorten.

Stop 4: Openluchtmuseum

Het zuidwestelijke puntje van de stad wordt Cidade Velha of Villa Adentro genoemd, dat 'oude stad' betekent. Eenmaal door de poorten in de Middeleeuwse stadsmuur zie je wel waarom. Het lijkt alsof je door één groot openluchtmuseum wandelt. Eeuwenoude kerken, kronkelende straatjes vol stokoude huizen, een negentiende-eeuws stadhuis en een indrukwekkende kathedraal wachten om door jou bekeken te worden. Geen zin in geslenter? Bij Formosamar (6) kun je een fiets mét audiogids huren die je langs de historische hoogtepunten van de stad loodst.

Stop 5: Kerkgelegenheid

Aan godshuizen geen gebrek in Faro: de stad telt tientallen kerken en kathedralen. Je kunt ze natuurlijk allemaal bekijken (daar heb je waarschijnlijk een dagtaak aan), maar je kunt ook de pareltjes ertussenuit pikken. Must see in de oude stad: Sé Catedral de Faro (7), een statige kathedraal met een verzameling bijzondere beelden en verguld houtsnijwerk. Delen van het bouwwerk staan al overeind sinds de dertiende eeuw. Dat overdaad niet altijd schaadt, kun je zien in Convento e Igreja da Ordem Terceira de São Francisco (8). Deze zeventiende-eeuwse kerk is verfraaid met blauw-witte tegeltableaus, waarop historische gebeurtenissen zijn afgebeeld. Een beetje luguber, maar daarom niet minder indrukwekkend: de Capela dos Ossos, die hoort bij Igreja do Carmo (9), een kerk die iets buiten het centrum ligt. In deze 'beenderenkapel' word je aangestaard door de schedels van 1245 oude monniken, waarmee de wanden en het plafond zijn versierd.

Algarve-Faro_Museum-History_VisualHunt.jpgMunicipal Museum, foto: PunkToad via Visual hunt / CC BY

Stop 6: Terug in de tijd

Oude ambachten, klederdracht, historische huisjes, herbergen: in het Museu Regional do Algarve (10) word je een flink stuk terug in de tijd geslingerd en ervaar je hoe het eraan toeging in het vroegere Faro. Pronkstuk van het museum: een oude kar die een halve eeuw geleden nog in bedrijf was om water te verkopen. Ga na afloop traditionele tapas eten met de locals bij A Venda (11), een knus restaurantje een paar straten verderop.

Stop 7: Zeemansverhalen

Al in de Romeinse tijd was de haven van Faro - toen Ossonoba geheten - een belangrijke pleisterplaats op de internationale handelsroutes. Ook op maritiem vlak valt er dus van alles te ontdekken over de stad. Dat doe je in Museo Maritímo Almirante Ramalho Ortigão (12), een schatkist vol modellen van oude schepen met als hoogtepunt de Nau, het oermodel van een galjoen. Ook leer je hier alles over traditionele vistechnieken en de avonturen van de Portugese ontdekkingsreizigers die hier eeuwen geleden aanmeerden.

Laguna matata

Laat de gezellige drukte van het centrum van Faro even voor wat-ie is en verdiep je in een heel andere historie: die van Ria Formosa. In dit natuurpark vol lagunes kun je terecht voor een flinke portie zen en pik je meteen nog even een geschiedenislesje mee. Vanaf het informatiecentrum, Centro de Educação Ambiental de Marim (13), is er een uitgestippelde wandelroute die je - naast moerassen, bossen en duinen - langs oude molens, boerderijen en Romeinse ruïnes leidt. Ook leuk: stap aan boord van een gerestaureerde traditionele vissersboot voor een tochtje door het labyrint van lagunes om zeldzame vogels en planten te spotten.

Eten & drinken

Faro is een stad van vis, schaal- en schelpdieren en kip piri-piri. Vooral binnen de stadsmuren wemelt het van de traditionele restaurants. Mag het wat meer zijn? Onderbreek je historische verkenningstocht dan voor een luxe lunch of diner bij Faz Gostos (14), een van de beste restaurants van de stad. Hier worden traditionele ingrediënten verwerkt in nieuwe, bijzondere gerechten. En niet alleen het eten is er van topniveau: ze schenken er de beste wijn in town.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen op de luchthaven van Faro. Dompel jezelf onder in de historie van Faro door een hotel in de buurt van de oude stad te boeken, zodat je op loopafstand slaapt van alle monumenten.

Top 3 historische evenementen

April: Bevrijding na de Anjerrevolutie, op de 25e wordt met muziek en vuurwerk de bevrijding als gevolg van de Anjerrevolutie in 1974 gevierd.

Augustus: Folk Faro, vanuit de hele wereld trekken folkloregroepen naar Faro en staat de stad in het teken van dans, zang en klederdracht.

September: Festas do Concelho, omdat Faro ooit op de 7e van de maand stadsrechten kreeg, is de stad nog elk jaar in de feeststemming tijdens deze feestdag.

Contacten

 1. Museu Municipal: Praça Dom Afonso III 14, Faro, +351 289870827
 2. Villa Romana de Milreu: Coiro da Burra, Estói, +351 289 997 823
 3. Teatro Lethes: Rua de Portugal 58, Faro, +351 289878908
 4. 2 Irmãos: Praça Ferreira de Almeida 15, Faro, +351 289823337
 5. Arco da Villa: Rua da Misericórdia, Faro, +351 289800400
 6. Formosamar: Edifício Ginásio Clube Naval, Marina de Faro, Faro, +351 918720002
 7. Sé Catedral de Faro: Largo da Sé, 8000-138, Faro, +351 289806632
 8. Convento e Igreja da Ordem Terceira de São Francisco: Largo de São Francisco, Faro
 9. Igreja do Carmo: Largo do Carmo, 8000-148, Faro, +351 289824490
 10. Museu Regional do Algarve: Praça da Liberdade 2, Faro, +351 289827610
 11. A Venda: Rua do Compromisso 60, Faro, +351 289825500
 12. Museo Maritímo Almirante Ramalho Ortigão: Rua Comunidade Lusíada, Faro, + 351 289894990
 13. Centro de Educação Ambiental de Marim: Quelfes, 8700-225, Olhão, +351 289700210
 14. Faz Gostos: Rua do Castelo 13, Faro, +351 289878422