Mexico is het land van indrukwekkende tempelcomplexen en vergeten beschavingen. Gelegen op verlaten bergtoppen of goed verstopt in het dichte oerwoud; de ene setting is nog mooier dan de ander. Volg de route van de Maya's, Azteken en Zapoteken en laat de mysterieuze bouwwerken als een rode draad jouw reis door dit kleurrijke land bepalen.

Prachtig gelegen Monte Albán

De uitgestrekte ruïnes van de eeuwenoude Zapoteekse stad Monte Albán zijn prachtig gelegen op de top van een berg en goed te combineren met een verblijf in het gemoedelijke backpackkersstadje Oaxaca. Een van de rustigere tempelcomplexen van Mexico, want minder bekend en dus minder bezocht. Volledig onterecht overigens, want het plaatje van de uitgestrekte vlakte met dat fantastische uitzicht op de achtergrond is indrukwekkend mooi.

Monte Albán

Foto: Stéphanie Versteeg

Teotihuacán, grootste tempelstad van het land

Op ongeveer een uurtje rijden van Mexico-Stad ligt de grootste tempelstad van het land: Teotihuacán. Teotihuacán was de hoofdstad van het gelijknamige rijk en bleef ook daarna een belangrijk bedevaartsoord. Stap in de voetsporen van de oude Azteekse koningen en start je ontdekkingstocht bij La Ciudadela om vervolgens de Calzada de los Muertos te volgen, langs de reusachtige piramides van de zon en de maan.

Teotihuacán

Foto: Stéphanie Versteeg

Junglestad Palenque

Je moet je een weg door de dichte jungle banen, steile trappen beklimmen en over wiebelende touwbruggen lopen, maar eenmaal oog in oog met de tempels van Palenque was dat het allemaal waard. Een plek die gegarandeerd tot de verbeelding spreekt, want het is niet lastig voor te stellen hoe verrast archeologen moeten zijn geweest toen ze midden in de jungle dit verlaten tempelcomplex aantroffen.

Palenque

Foto: Stéphanie Versteeg

De ingenieuze tempels van Uxmal

Dat de Maya's een uitstekende kennis hadden van landbouw en bouwkunde bewijzen de opgravingen van Uxmal. Hoewel gelegen in een kurkdroge regio, konden ze door middel van ingenieuze technieken water vasthouden en zichzelf onderhouden. De tempels zijn bijzonder goed bewaard gebleven, maar ook hier zijn nog genoeg geheimen die ontrafeld moeten worden. Het letterlijke hoogtepunt van Uxmal is de 39 meter hoge tempel Casa del Adivino (Huis van de Tovenaar).

Uxmal

Foto: Stéphanie Versteeg

Ongerept en onontdekt Calakmul

Goed verstopt in een dichte jungle en grotendeels overwoekerd door tropische woud ligt Calakmul, een indrukwekkende Mayastad en, gezien zijn grootte, verrassend ongerept. Op een oppervlakte van 100 vierkante meter liggen meer dan 6500 bouwwerken verspreid en slechts enkelen daarvan zijn ontdekt en blootgelegd. Ooit was deze plek een van de belangrijkste steden binnen de Mayabeschaving, maar tegenwoordig heb je het nagenoeg voor jezelf.

Calakmul

Foto: Stéphanie Versteeg

De iconische piramide van Chichén Itzá

Veruit de meest bekende tempel van Mexico is wereldwonder Chichén Itzá, het wereldwijde symbool van de Maya's en nog steeds gehuld in mysteries. Het meest iconische bouwwerk is El Castillo, een perfecte piramide met verwijzingen naar zowel de moderne als de Maya-kalender. Plan je bezoek tijdens de zonnewende op 21 maart of 21 september, als de schaduwen van de piramide transformeren in de gedaante van een slang.

Chichén Itzá

Foto: Stéphanie Versteeg

Paradijselijk Tulum

Gelegen op een steile rotsklip, tussen de palmbomen en met uitzicht over witte zandstranden en helderblauw water: de ruïnes van Tulum hebben zonder twijfel het meest tropische decor. Deze oude Mayastad is gelegen aan de schitterende kustlijn van de Riviera Maya en combineert uitstekend met een dagje strand. Nadat je 's ochtends de tempels hebt verkend kun je je 's middags met een handdoekje op het witte strand installeren.

Tulum

Foto: Stéphanie Versteeg