Een ontdekkingsreis in Andalusië,een gebied onder moslimgezag in de Middeleeuwen. We nemen je mee naar 3 authentieke steden die je zeker gezien moet hebben. Als je de naam Andalusië hoort, denk je meteen aan zon en plezier. De regio heeft daarnaast een rijke geschiedenis van antieke, islamitische, joodse en katholieke beschavingen. Ontdek de geheimen van de gouden driehoek van Al Andalus. De steden Sevilla, Cordoba en Grenada doen deze beschrijving eer aan.

Sevilla, de koningin van Andalusië

Deze stad aan de Guadalquivir rivier is de ideale plek om kennis te maken met de Iberische cultuur en prachtige architectuur die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan de indrukwekkende gothische kathedraal en de oude minaret Giralda die boven de stad uittorent.

Het Alcazar paleis van Sevilla laat je kennis maken met een verfijnde wereld van patio's en Arabische tuinen uit de 10e eeuw. Het Casa de Pilatos is een schitterend privé-paleis uit de 15e eeuw met vele kenmerken van de Mudejar stijl,een mix van Christelijke en Islamitische kunstvormen.

Het hoofdpaleis ligt vlakbij het Spanjeplein, waar in 1929 de Iberisch-Amerikaanse tentoonstelling werd georganiseerd. In de buurt van het plein kun je een bezoekje brengen aan het 19e-eeuwse María Luisapark met een uitgestrekte Andalusische tuin.

Andalusia_history_Sevilla_EDAM.jpgKleurrijk Sevilla. Foto: Shutterstock

Naast deze bijzondere parken en monumenten is Sevilla ook bij uitstek geschikt om lekker te genieten van de vakantiesfeer. Gun jezelf een ontspannende siësta op het heetste tijdstip van de dag en duik daarna het nachtleven in. Breng de avond dansend door op het ritme van de flamenco, detraditionele dans- en muziekstijl van de regio.

Wandel over de geplaveide straatjes van de wijk Santa-Cruz naar de drukbezochte Calle Feria markt. Ontmoet de circusartiesten uit de wijk Triana,die van oudsher bekend staat om zijn zigeuners en flamencoartiesten.

Proef 's avonds allerlei lekkers in de tapasbars en wijnbars en geniet van het goede Andalusische leven.

Córdoba, de stad van de Omajjaden

Córdoba is de hoofdstad van het oude Morenrijk en was meer dan 1000 jaar geleden net zo belangrijk Bagdad en Constantinopel. Een bezoek aan Córdoba brengt je terug naar de tijd van de Omajjaden-dynastie (moslimkaliefen). In dit tijdperk leefden Joden, Moslims en Christenen in bijna perfect harmonie. Deze bloeiperiode op het gebied van kunst, wetenschap en filosofie duurde zo'n 250 jaar.

Vergeet zeker niet een onvergetelijk bezoek te brengen aan de Mezquita. In deze kathedraal ontdek je de geschiedenis van de Islamitische en Christelijke godsdienst op Córdoba. De mix van invloeden geeft een mysterieuze kracht aan deze unieke plek.

Andalusia_history_Cordoba_EDAM.jpgHistorisch Cordoba. Foto: Getty Images

Iets verderop ligt het Alcazar van Cordoba, waar je kunt wegdromen bij de heerlijke geuren van sinaasappelbloesem en andere mediterrane planten die in de tuinen te vinden zijn.

Dwaal een tijdje rond in de steegjes van de Joodse wijk Juderia en proef de ultieme Andalusische sfeer met huisjes van kalksteen, patio's vol bloemen en romantische pleintjes met ruisende fonteinen. Het ideale vakantieplaatje dus.

Grenada, een Arabisch-Andalusisch liefdesverhaal

In deze stad, gelegen aan de voet van de Sierra Nevada, voel je duidelijk de betoverende invloed van de nabijgelegenMaghreb.

Het wereldberoemde Alhambra vormt vast en zeker het hoogtepunt van de vakantie. Vergeet vooral je fototoestel niet, want dit paleis lijkt regelrecht uit een sprookjesboek te komen. Het labyrint van steegjes en trappen op verschillende hoogtes maken de wandeling wat vermoeiend, maar deze romantische wijk vol oosterse geuren is absoluut de moeite waard.

Geniet in de avonduurtjes van de zonsondergang boven het okerkleurige Alhambra,bijvoorbeeldvanaf de mirador (uitzichtpunt) van San Nicolás. Een bijzondere belevenis met gitaristen en Spaanse danseressen die zich vol passie overgeven aan de bulería, een feestelijke flamenco.

Flamenco

Deze muziekstijl is een erfenis van de zigeuners die lange reizen maakten door India, het Nabije Oosten, Noord-Afrika en Europa. De flamenco ontwikkelde zich vervolgens in Andalusië. De kracht van deze muziek zit hem in de subtiele mix van ritmes en compás(tempo's) en laat pure emoties zien. Binnen de Flamenco bestaan er vele stijlen, zoals de alegría en bulería. Flamenco is een veelzijdig en complex muziekgenre dat sinds 2010 deel uitmaakt van het Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO.

Het Andalusië van Federico García Lorca

Dichter, toneelschrijver, schilder en componist Federico García Lorca is ongetwijfeld de bekendste Spaanstalige schrijver naast Cervantés. Hij werd geboren in Grenada en was bijzonder gehecht aan de Andalusische volkstradities. Zijn beroemde dichtbundel Romancero gitano(1928) is een muzikale lofzang op de nobele zigeunercultuur. Een aanrader voor liefhebbers van de Andalusische taal en cultuur.

Andalusië in het kort

De beste tijd om te gaan

Je kunt Andalusië het hele jaar door bezoeken. Vermijd het zomerseizoen als je niet van hitte houdt, want de temperatuur in Sevilla kan oplopen tot 40°. 's Winters kan het regenachtig zijn.

Vervoer

De steden zijn prima geschikt voor voetgangers.

In Sevilla kun je ook de Metro en tram nemen.

Als je verschillende steden wil bezoeken, dan zijn de bus of een huurauto prima opties.

Slapen

In Andalusië zul je niet snel om een slaapplek verlegen zitten. Met prachtige, historische steden als Sevilla en Córdoba kun je je hoofd op een heerlijk kussen leggen in een pand met een lange geschiedenis. Ook in Granada zijn een hoop knusse hotels en guesthouses te vinden.

Top 4 historische evenementen

Februari: Feest van San Cecilio in Grenade, romerías (bedevaarten) en volksfeest.

April: Semana Santa in Sevilla, de 'heilige week' vol processies en straatfeesten.

Mei: Kruizenfestival in Cordoba, processie met kruizen en verlichting.

Mei: Feest van de patio's in Cordoba, prachtig versierd met bloemen.