De architectuur en kunst van Hong Kong reflecteren de identiteit van de stad. Het is een bijzondere mengeling van het China uit de oudheid en het moderne China. Er zijn zowel tempels als koloniale gebouwen en futuristische torens. Ga op een reis door de tijd en ontdek de architectonische en artistieke diversiteit van Hong Kong.

DAG 1

Wolkenkrabbers in de zakenwijk

Bewonder de rijkdom en de diversiteit van de architectuur in Hong Kong. Begin bij de wolkenkrabbers van de zakenwijk Central. Bekijk eerst de HSBC Tower. Deze is in 1986 gebouwd en staat op acht pilaren. De constructie is een technisch hoogstandje dat is geïnspireerd op de principes van Feng Shui. Een ander voorbeeld van moderne architectuur is de Bank of China Tower, gebouwd door I.M. Pei. Hij heeft ook de piramide van het Louvre ontworpen. Kijk naar de opeenstapeling van driehoeken die maar liefst 370 meter hoog is. Het gebouw stelt een bamboescheut voor, het symbool van voorspoed.

Het Hooggerrechtshof en de Fringe Club

Om door de tijd te reizen, hoef je de wijk niet te verlaten. Ga naar het gebouw van het Hooggerechtshof dat in Edwardiaanse stijl is gebouwd. Het is een historisch monument en naast de Franse Missie hebben er ook meerdere organen van de overheid in gezeten. Een ander voorbeeld van koloniale architectuur is de Fringe Club. Het gebouw uit 1982 is gemaakt van pleisterwerk en baksteen. Vroeger, toen er nog geen koelkasten in de huizen stonden, werd het gebruikt als gekoeld pakhuis voor melkproducten en ijs.

Hongkong_Art_skyline_FLickr.jpgHongkong skyline. Foto door Mike Behnken onder licentie CC BY-ND 2.0

HKCEC

Het congres- en expositiecentrum van Hong Kong is wereldwijd bekend onder de naam HKCEC. Als je van architectuur houdt, mag je deze niet missen. Neem de metro naar station Wan Chai. Dit is een historische plek, want hier werd de ceremonie van de retrocessie van de vroegere Britse kolonie aan de Volksrepubliek China gehouden. Laat je verrassen door het aluminium dak dat maar liefst 40.000 m2 groot is. Bewonder ook de immense glazen voorgevel en het unieke silhouet van het HKCEC. Ga vervolgens naar het Golden Bauhinia Square. Daar staat het standbeeld Forever Blooming Bauhinia. Dit beeld is het monument van de hereniging.

Kunstgaleries en lekker eten

Ga weer terug naar de wijk Central om bij schemerlicht in een mysterieuze sfeer te genieten van de Dim Sum van Luk Yu Tea House. Als je je lunch op hebt, ga je op een tocht langs de kunstgaleries die zich in deze wijk bevinden. Daar breng je de rest van je dag door. Ga bijvoorbeeld naar Grotto Fine Art. Dat is de enige galerie die helemaal is gewijd aan lokale artiesten.

DAG 2

Historische route Ping Shan

Vroeg in de ochtend begin je aan de historische route Ping Shan. Deze bevindt zich op het schiereiland Kowloon. Vlak bij het metrostation Tin Shui Wai zie je een groen bakstenen gebouw dat 13 meter en drie verdiepingen hoog is. Je kijkt naar de oudste pagode van Hong Kong, Tsui Sing Lau, gebouwd in 1486. Volg de borden naar Sheung Cheung Wai. Dit versterkte dorp is 200 jaar oud. Loop vervolgens door naar de tempel van Yeung Hau. Als je een stukje terugloopt, kom je langs het prachtige huis van de Tang-dynastie met twee binnenpatio's. Daarna loop je door naar de Kun Ting Study Hall. Deze is opvallend vanwege de aankleding en het ontwerp van het interieur. De Hung Shing tempel ligt iets verder op je route. Deze tempel is gewijd aan de god die door de vissers wordt vereerd.

Hongkong_Art_1881Heritage_Flickr.jpg1881 Heritage: de Victoriaanse tijd tussen de moderne gebouwen. Foto door Daniel Lee onder licentie CC BY-ND 2.0

Terug naar de Victoriaanse tijd

Laat je vervolgens meenemen naar de Victoriaanse tijd. Dat doe je door naar 1881 Heritage te gaan. Dit voormalig hoofdkwartier van de maritieme politie van Hong Kong ligt in de wijk Tsim Sha Tsui. Het hoofdgebouw is gebouwd in de jaren 1880 en ligt aan de noordkant van het terrein. Hier werden piraten en smokkelaars opgesloten. De holtes in de muren waren voor duiven die boodschappen naar de boten in de haven brachten. De toren met de 'tijdbal' was handig voor schepen die in Hong Kong afmeerden. De bal werd iedere ochtend gehesen en om 13:00 uur werd hij weer omlaag gehaald. Zo konden de schepen hun klokken zo precies mogelijk instellen voordat ze weer vertrokken. Neem ook een kijkje bij de brandweerkazerne en de stallen.

Blijf nog even in deze wijk en ga naar de klokkentoren die 44 meter hoog is. Deze toren is onderdeel van het eindstation van Kowloon-Canton. Hij is gebouwd in 1915. Voor migranten die hier binnenkwamen of vertrokken, was het een onvergetelijk herkenningspunt.

Pauze en een bezoek aan het museum

Ben je toe aan pauze? Drink dan een kopje thee in de lobby van het Pen, zoals de plaatselijke bevolking het noemt. Het gebouw Peninsula is een waar begrip in de stad en is in 1928 gebouwd. Het heeft nog altijd zijn ouderwetse charme.

De rest van je middag breng je door in het Kunstmuseum. Hier vind je verschillende uitgebreide collecties en meer dan 1400 werken. Neem je tijd om het Kantonese keramiek, de Chinese kalligrafie, de Lingamschool voor schilderkunst en de moderne kunst te bewonderen.

Top 4 culturele evenementen in Hong Kong

  1. Januari: Hong Kong City Festival, drie weken culturele voorstellingen.
  2. Februari: Hong Kong Arts Festival, voorstellingen, concerten en tentoonstellingen van nationale en internationale artiesten.
  3. Maart: Hong Kong Art Walk, zestig galeries openen hun deuren voor één avond.
  4. Half juli tot half augustus: International Arts Carnival, festival voor jong en oud waar artiesten van over de hele wereld bij elkaar komen.

Jockey Club Creative Arts Centre

Gun jezelf een rijke culturele tocht in de studio's van de verschillende artiesten die zijn verzameld in het Jockey Club Creative Arts Centre, in een oud industrieel gebouw. Verschillende artistieke disciplines komen hier onder één dak bij elkaar. Het weerspiegelt de verscheidenheid van de stad Hong Kong.

Hong Kong in het kort

Beste tijd om te gaan

Van september tot oktober en van eind april tot begin juni.

Vervoer

Je kunt via Expedia.nl een betaalbaar ticket boeken naar Hong Kong. Let op: als je een vlucht + hotel (pakketreis) boekt, ben je vaak nog voordeliger uit.

De Octopus card is te koop bij de VVV, op het vliegveld en op stations. Daarmee kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer.

Slapen

Reserveer in Hong Kong accommodatie in het centrum van de stad of op het schiereiland Kowloon. Vanuit daar zijn al je uitstapjes goed te bereiken.

Eten & drinken

Dimdimsum, G/F, 7 Tin Lok Lane, Wan Cha. Dim Sum.

Bao Wow Shop 2, 28 Tai Wong Street East, Wan Chai. Kantonese burger.

The Boss, Basement, 58-62 Queen's Road Central, Central. Kantonese keuken.

Lung Kee Wanton, 1-3 Hart Avenue, Tsim Sha Tsui. Noedels