Athene is een jonge en moderne stad. Tegelijkertijd is het een paradijs voor iedereen die van geschiedenis en kunst houdt. Een gouden combinatie! Een weekend Athene is een weekend op het kruispunt van de Oudheid en de 21ste eeuw. Kom naar Athene en ontdek de mooiste kunstwerken en bouwstijlen van de Griekse hoofdstad.

DAG 1

De geheimen van de Akropolis

Je weekend begin op de Akropolis, want er is geen betere manier om de geheimen uit het verleden van Athene te doorgronden. Dit heiligdom met zijn half mythische, half historische oorsprong is altijd het symbool van deze stad geweest. Je kunt er in één ochtend verschillende belangrijke monumenten bekijken, zoals de tempel van Athene Nike. Deze in Ionische stijl opgetrokken tempel werd in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd er ere van de godin van de overwinning, beschermgodin van de stad.

Iets meer naar het zuiden op de Akropolis ligt hét monument van Athene: het Parthenon. Deze tempel is gebouwd ter ere van Athene Parthenos, van wie hier ook een groot standbeeld stond. De tempel is helemaal van marmer! Nog steeds is het een voorbeeld van schoonheid en bouwkunst.

Op de terugweg naar beneden rust je even uit aan een houten tafeltje bij restaurant Psaras. In deze unieke taverna krijg je de heerlijkste traditionele hapjes voorgeschoteld: gerechten met vis of lamsvlees, die ook in de Oudheid al veel werden gegeten.

_ATH8253.jpgAkropolismuseum

Athene, stad van musea

Athene heeft meer dan vijftig musea en een paar daarvan horen tot de mooiste ter wereld. Als je een keuze moet maken, ga dan in ieder geval naar het Akropolismuseum, voor een reis terug in de tijd. Het museum staat op palen en onthult de geheimen van de Akropolis in de Oudheid. Het museum bezit ook een schitterende verzameling standbeelden die vroeger in het Atheense heiligdom stonden. Een hele verdieping is gewijd aan de raadsels van het prachtige Parthenon.

Nog niet genoeg gezien? Ga dan naar het Benaki museum. De enorme collectie kunstwerken en objecten uit verschillende tijden vertellen het verhaal van Griekenland door de eeuwen heen.

Tegen het einde van de dag is het leuk om rond te dwalen over de levendige en kleurige centrale markt van Athene. Achter de kraampjes met kruiden vind je restaurants met typisch Griekse gerechten, voor een avond in onvergetelijke, authentieke sfeer.

DAG 2

Archeologie en de Griekse keuken

Vroeg in de ochtend is het nog rustig bij het Nationale Archeologiemuseum. Het is het grootste museum van Griekenland en een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Ook liefhebbers van kunst komen er aan hun trekken: er zijn meer dan 11.000 kunstwerken te zien! Reis door de eeuwen en door de landen aan de hand van de beeldhouwwerken, het aardewerk en vondsten uit Egypte en Cyprus. Zo kom je hier zomaar het beroemde gouden masker van Agamemnon tegen, en het schitterende standbeeld van de Poseidon van Milo.

Lunchtijd. Als je geluk hebt, is er een tafeltje vrij bij Lithos, vlakbij het Monastirákiplein. De sfeer is er hartelijk en de muzikanten maken de maaltijd compleet met traditioneel Griekse klanken.

_ATH7595.jpg Tempel van Hefaistos

Naar de tempel

Ten noorden van het Parthenon ligt het Erechteion, gebouwd in de vierde eeuw voor Christus. Deze tempel had een heel aparte stijl. In plaats van de gebruikelijke zuilen stonden er aan één kant van de tempel acht standbeelden van jonge vrouwen, de Kariatiden. Duik in de mythologie en stel je voor hoe Athene en Poseidon hier hebben gestreden om de titel beschermgod of -godin van de stad.

Je 'klassieke marathon' eindigt in het hart van een ander antiek heiligdom: de tempel van Hefaistos, die ook wel het Theseion wordt genoemd. Dit indrukwekkende marmeren bouwwerk is opgericht ter ere van de god van de smeden en kijkt vanaf zijn heuveltje uit over de Agora. Het is zo goed geconserveerd, dat je het niet mag missen in de Griekse hoofdstad. En vanaf hier kun je een laatste blik werpen over het mooie Athene.

Een goede afsluiter van je weekend is een drankje in een van de vele bars op het kleine Exarchia plein. Zo geniet je nog even van de Griekse warmte en gastvrijheid. Tot ziens, Athene!

De mythe van Athene

Historici zijn het er niet over eens wanneer Athene precies is gesticht. De meeste verwijzingen naar de stad in de Oudheid komen uit de Griekse mythologie. Volgens de legende was Kekrops, half man, half slang, degene die Athene heeft gesticht en die tot scheidsrechter werd benoemd in het conflict tussen Athene en Poseidon, die vochten om de status van beschermer van de stad. Uiteindelijk koos hij voor de godin van de overwinning. Zij gaf haar naam aan de Griekse hoofdstad.

Athene in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en in de herfst. Dan zijn er weinig toeristen in de stad en is de temperatuur aangenaam.

Vervoer

Boek een voordelige vlucht naar de 'stad van de goden'.

Te voet: de perfecte manier om de Akropolis te verkennen

Metro: van 05:00-00.00 uur door de week en tot 02:00 uur op vrijdag en zaterdag. Een kaartje kost €1,40*.

Slapen

In de Pláka zit je het dichtst bij de belangrijkste monumenten en in Psiri is de sfeer het gezelligst.

Eten en drinken

Psaras: Erechtheous 16 & Erotokritou 12, Pláka

Lithos: Aisopou 17 & Taki, Psirri

Centrale markt van Athene: Athinas, Psirri

*Prijzen kunnen variëren.

"De geschiedenis is een eeuwig opnieuw beginnen."

De Atheense politicus Thuclideszou rond 460 voor Christus geboren zijn. Hij wordt beschouwd als de eerste 'moderne' historicusomdat hij altijd probeerde de waarheid te achterhalen en om de feiten zo nauwkeurig mogelijk te presenteren. Hij werd jarenlang verbannen vanwege oorlogen en politieke conflicten en was daarom een bereisd man. Hij is vooral bekend om zijn verhaal over dePeloponnesische oorlog, dat vaak wordt beschouwd als het eerste geschiedkundige werk.

Top 5 historische evenementen

Januari: Feest van de Theofanie, dat teruggaat tot de Oudheid.

Januari-februari: Apokries: Grieks festival.

25 maart: Nationale feestdag.

1 mei: Bloemenfestival.

Juli-augustus: Festival van Epidaurus, met Griekse tragedies.