Bali heeft als bijnaam 'het eiland van de goden' en staat bekend om haar kristalheldere water. Hoewel het eiland niet groot is, is het een geweldige bestemming waar kunst en traditie overal te vinden zijn. Bali is vooral bekend om haar prachtige stranden, zon en wilde avonden. Daarnaast is het de ideale locatie om de prachtige, rijke Indonesische cultuur te ontdekken. De historische steden, magische tempels, traditionele dansen en culinaire ontdekkingen zullen je alles over Bali leren, terwijl je de turquoise zee niet uit het oog hoeft te verliezen

Balinese cultuur in Ubud

Indrukwekkende musea

Ubud ligt op steenworp afstand van het strand en je vindt er Balinese kunst in alle soorten en maten. Om de Balinese cultuur te ontdekken, is een wandeling door de prachtige stad een absolute must. De musea, restaurants en markten lopen hier over van culturele rijkdommen. Het enige wat je hoeft te doen, is het in je op te nemen.

In het museum Neka kun je de werken bewonderen van Balinese en internationale schilders. Allemaal zijn ze geïnspireerd door de schoonheid van het eiland.

Puri Lukisan is het oudste museum van Bali. Hier kun je de evolutie van de Balinese kunst ontdekken. Je vindt er niet alleen oude werken, maar ook de meest moderne schilderijen en sculpturen.

bali_culture_museum.jpgMuseum vol culturele rijkdommen op Bali. Foto: Shutterstock

Sierlijke dansers

Als je een beetje van de route afwijkt, heb je grote kans dat je oog in oog komt te staan met een groep traditionele dansers, dus laat je verrassen! Op Bali maakt dans een belangrijk deel uit van het dagelijks leven. De typische dansen, met namen als Kebyar, Barong, Kecak en Legong, zijn opgedragen aan de goden en vertellen vaak een verhaal uit de hindoestaanse religie.

De dansen worden begeleid door de traditionele instrumenten van het eiland. De gamelan is hier de bekendste van. Het is een soort xylofoon die je in veel Balinese muziek terugvindt.

Tempels en smaken bij het Balinese strand

Tempels en paleizen

Bali is een hindoeïstische enclave in een land dat grotendeels Islamitisch is. Er zijn dus veel paleizen en tempels te vinden om de vele hindoeïstische goden te eren.

Neem tijdens je verblijf een kijkje bij Ubud Palace en bewonder de geweldige architectuur. Als je geluk hebt, kun je tijdens je bezoek een culturele dansvoorstelling bijwonen. Vervolgens ga je naar de Koninklijke Taman Ayum tempel in Mengwi, ten zuiden van Ubud.

De Pura Goa Lawah tempel in Rendang, ten noordoosten van Ubud, staat bekend om zijn bijzondere bewoners. In de grot wonen namelijk duizenden vleermuizen, dus wees gewaarschuwd.

Op Bali worden veel religieuze feesten gevierd. Met een beetje geluk kun je de levensvreugde en de gekleurde kostuums van de Balinezen tijdens een van deze feesten bewonderen.

bali_culture_temple.jpgBalinese tempel. Foto: Shutterstock

Lekker eten

Je reis naar Bali is niet compleet zonder een culinair uitstapje. Welke route je ook neemt, vergeet niet de Balinese specialiteiten te proeven in een van de vele kleine restaurantjes. Deze restaurantjes worden ook wel warung genoemd.

Het populairste gerecht op Bali is nasi goreng. Dit wordt klaargemaakt met gebakken rijst, vlees of garnalen, groente en ei.

Een van de klassiekers onder de feestelijke Balinese gerechten is babi guling. Dit is een aan het spit gebraden speenvarken dat met kruiden op smaak wordt gebracht. Het is een echte delicatesse. Daarnaast is Bali rijk aan heerlijk vers fruit. Overal op het eiland vind je de heerlijke fruitsappen die voor je neus worden klaargemaakt en perfect zijn als opfrisser.

Tot slot kun je in elk dorp over de lokale markten struinen. Je vindt er unieke producten en ambachten, zoals kleurrijke stoffen die gemakkelijk in je koffer te vervoeren zijn.

Nog geen genoeg van de kleurrijke Aziatische cultuur? Breng een bezoek aan het prachtige Thailand.

De traditie van de hanengevechten

Hoewel ze minder zichtbaar en minder toeristisch zijn dan de traditionele dansers, maken hanengevechten wel degelijk deel uit van de Balinese traditie. Tegenwoordig zijn er veel regels aan de gevechten verbonden. Ze vinden plaats tijdens grote religieuze festivals. Als je het binnenland wat verder in trekt, is het soms mogelijk om een 'illegaal' gevecht bij te wonen. Bekijk zo de vele rituelen en regels die bij dit gebruik horen. Als je hier te gevoelig voor bent, is het beter om uit de buurt blijven.

Top 5 culturele evenementen op Bali

  1. Maart: Melasti, een traditioneel hindoestaans feest. De Balinezen gaan tijdens dit feest met zijn allen naar zee om zichzelf te reinigen.
  2. Maart: Nyepi, het Balinese Nieuwjaar. Tegen alle verwachtingen in, is het Balinese Nieuwjaar geen feest. Om zichzelf te beschermen tegen kwade geesten, mag niemand naar buiten.
  3. Juli: Kunstfestival van Bali. Dit feest is bedoeld voor alle kunsten, zoals dansvoorstellingen, concerten en lokale exposities.
  4. Augustus: hetonafhankelijkheidsfeest van Indonesië geeft je de kans om deel uit te maken van de vreugde van het gehele Balinese volk.
  5. Laatste dag van het jaar:Sarasvati. Iedere 210 dagen wordt Sarasvati geëerd, de godin van de kennis en de kunsten.

Bali volgens Putu Kusuma Widjaja

In zijn documentaire On Mother's Head, neemt de Indonesische Putu Kusuma Widjaja ons mee naar het authentieke Bali. Hij laat de gewoontes en eigenaardigheden van de inwoners zien en hun manier van leven in volledige harmonie met de natuur. De film is een geweldige kennismaking met het gedeelte van het eiland dat nog niet door toeristen is ontdekt.

Bali in het kort

Beste tijd om te gaan

Om volop te genieten van het mooie weer en het regenseizoen zoveel mogelijk te vermijden, kun je het beste vertrekken tussen juni en september. Vermijd de periode van december tot maart, want dan regent het hier ontzettend veel.

Vervoer

Vliegtuig: met Expedia.nl vlieg je voordelig naar de Balinese zon.

De bemo: dit is de openbare bus van Bali die de verschillende steden met elkaar verbindt.

Per motor: je kunt een kleine motor huren voor één of voor meerdere dagen. Dit is het ideale vervoersmiddel om op je eigen tempo een stad te bekijken en de omgeving te ontdekken.

Slapen

Om optimaal van de Balinese cultuur te genieten, boek je een bed in een historische wijk van de stad of in een historisch pand. Een tip: als je op Bali een stukje verder van de kust gaat zitten, ontdek je dorpjes die veel authentieker zijn.

Eten & drinken

Merah Putih: Jl. Petitenget 100, Kerobokan, Denpasar

Traditionele Indonesische keuken, tussen €10,50 en €12,00*

Sardine: Jl. Petitenget 21, Kerobokan, Denpasar

Vis en zeevruchten, hoofdgerechten vanaf €10,00*

Fair Warung Balé: Jl. Sriwedari 6, Ubud

Huiselijke Indonesische keuken, tussen €2,00 en €8,00 per gerecht*

Padi Organic: Jl. Raya Laplapan, Ubud

Biologische en vegetarische keuken, reken op €5,00 per persoon*

*De prijzen zijn slechts een indicatie en kunnen afwijken.

"(...) de goden veranderen niet. Zolang ze de tempels, de rivieren, de bergen en de kampen regeren, zal Bali niet veranderen."

De schrijfster Vicki Baum, van oorsprong Weense, heeft Bali in het begin van de 20e eeuw ontdekt. Het 'eiland van de goden' heeft haar geïnspireerd tot het schrijven van de roman Liefde en Dood op Bali, die in 1937 werd gepubliceerd. In het boek wordt het leven van drie personages in de tijd van de Nederlandse kolonisatie beschreven.