Aan de zuidkant van de Kroatische kust ligt Dalmatië. Hier vind je de combinatie van historisch erfgoed en paradijselijke stranden, wat Dalmatië tot de perfecte locatie voor een gezinsvakantie maakt. Split, Omiš en Dubrovnik zijn drie plekken die je niet mag missen als je met het gezin de Kroatische stranden gaat ontdekken. In de kustplaatsen bestaan eeuwenoude paleizen en schaduwrijke zandvlakten vredig naast elkaar.

Ontdek de geschiedenis met je voeten in het warme water van Split

In de stad Split zijn veel overblijfselen te vinden van de gebouwen die in opdracht van keizer Diocletianus werden gebouwd, zoals het beroemde paleis dat herrees in de 3e en 4e eeuw. Voor meer geschiedenis kun je naar de kathedraal van Sint-Domnius, dat door velen wordt gezien als de eerste kathedraal ooit gebouwd: een mooie anekdote die je kinderen op school graag aan hun leraar zullen vertellen.

Na een bezoek aan het paleis, wanneer de zon nog te fel is, kun je je jonge ontdekkingsreizigers meenemen naar de onderaardse tunnels van de stad. De ingang bevindt zich in het peristilium, een sfeervol plein dat wordt omringd door zuilen.

Cathédrale Saint-Domnius.jpgSint Domnius kathedraal

Ga vervolgens richting het zandstrand van Bačvice. Dit strand is ideaal voor ouders met jonge kinderen, omdat het goed te bereiken is met een wandelwagen. Een paar zandkastelen later, kunnen jullie allemaal het water in, onder toezicht van de badmeester. Daarna neem je de kleine sporters mee naar een ander kasteel, een opblaasbare dit keer. In de zomer zorgen de vele activiteiten op het strandvoor afleiding voor de jonge vakantiegangers.

Omiš: oud piratenterritorium

Omiš heeft alles in huis om de kleine avonturier mee te nemen naar een spannende fantasiewereld: deze plek heeft namelijk lang een duivelse reputatie gehad. Hier brachten piraten uit de regio hun buit aan land, waarna ze verdwenen via de rivier de Cetina.

Als je in juli of augustus in Omiš bent, kunnen je kinderen magische momenten beleven door mee te doen aan piratenduels, die worden nagespeeld in de haven. Aan het eind van de zomer worden aan de kust ook zeeslagen georganiseerd. Pak de verrekijkers erbij: je kinderen zullen hun ogen uitkijken wanneer de piraten van Omiš de Venetiaanse zeilschepen aanvallen.

Omis.jpgOmiš

Daarna zet je koers naar het ondiepe water van Velika plaža (het grote strand). Na een paar uur spelen, onder een gehuurde parasol, is het tijd voor een tussendoortje. Je zult jong en oud een plezier doen met een bezoekje aan een van de vele banketbakkers in de buurt.

Als jullie verzadigd zijn, kunnen jullie een wandeling langs de kust maken om de keienstranden Slavinj en Brzet te ontdekken. Het geluid van het heldere water in combinatie met de geur van de pijnbomen, zullen je zintuigen prikkelen.

Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee

Een wandeling over de stadswal van de stad bewijst dat Dubrovnik zijn bijnaam, parel van de Adriatische Zee, echt verdient.

In de schaduwrijke straatjes kun je je kinderen op een leuke manier uitdagen: weten ze hun evenwicht te houden op de beroemde Mascaron, een angstaanjagend stenen beeld dat kwade geesten wegjaagt? Hij is uitgehouwen in de muur van het Franciscanenklooster en steekt slechts een paar centimeter uit. Als je kinderen overeind kunnen blijven op het beeld hebben ze gewonnen.

Doe jezelf vervolgens een plezier met een ritje in de kabelbaan met uitzicht op zee. Je hebt een vrij uitzicht in dit transportmiddel dat bijna uit de toon valt in dit middeleeuwse decor.

Als je weer terug bent in de stad, kun je naar het grootste strand van het schiereiland Lapad. Droom je nu, of ben je echt op Copacabana? De sfeer van dit strand, met haar kristalheldere water, doet daadwerkelijk denken aan de sfeer die zo kenmerkend is voor haar Braziliaanse naamgenoot.

De keien maken het moeilijk om te scheppen of kastelen te bouwen, maar de kinderen kunnen zich hier vermaken op de vele speeltoestellen. Probeer de waterglijbanen en trampolines uit of huur een kano of een waterfiets.

In de zomer kun je 's avonds genieten van het festivalprogramma van de stad. Ontdek de Linđo, een lokale choreografie waarbij de deelnemers ronddansen om een muzikant. Durf je mee te doen?

Lijkt Dubrovnik je een spannende bestemming om Oud & Nieuw door te brengen? Lees er alles over.

De grot van Odysseus

Op het eiland Mljet, ten zuiden van het dorp Babino Polje, bevindt zich een grot. In deze grot zou Calypso, een mythologische nimf, Odysseus zeven jaar vast hebben gehouden om hem zijn vorige liefdes te doen vergeten. Je kunt er te voet naartoe door het pad te volgen dat begint in de stad. De grot wordt omringd door de zee en kan alleen zwemmend worden bezocht, wanneer de zee rustig is. Als je met kleine kinderen reist, kun je het beste een opblaasboot meenemen. Het zal een onvergetelijke ervaring zijn voor het hele gezin.

De middeleeuwse steden van Kroatië volgens Eduard Hercigonja en Ivan Supicic

Het zeer goed gedocumenteerde werk Trésors de la Croatie ancienne bevat veel historische geheimen. Probeer ze te ontdekken, terwijl je met je gezin door Dalmatische dorpen wandelt. Het boek is zeker een aanrader om door te bladeren, om je kinderen uitleg te kunnen geven over de oorsprong van de monumenten die jullie tegenkomen.

De stranden van Kroatië in het kort

Beste tijd om te gaan

De Dalmatische stranden zijn extreem zonnig en tijdens de zomermaanden soms zelfs gloeiend heet. Boek je gezinsreis dus aan het eind van de lente of aan het begin van de herfst om zonnesteken te voorkomen.

Vervoer

De stad Split is bereikbaar via een spoorlijn vanaf Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.

Om van Split naar Omiš en Dubrovnik te gaan, kun je lokale buslijnen nemen.

Een huurauto geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt aan de Dalmatische kust.

Slapen

In Split en Omiš kun je genieten van de heerlijke natuur door je accommodatie te boeken aan de rand van de stad of aan het strand. Ook rondom Dubrovnik kun je een hotel boeken om te genieten van een fijn familiehotel aan zee. Verblijf je liever in een vakantiehuis in Kroatië, ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Eten & drinken

Konoba Marjan: 1, Senjska, Split

Puljiz: 19, Knezova Kacica, Omiš

**Otto Taverna: 8, Nikole Tesle, Dubrovnik**

"Vrijheid is niet te koop, zelfs niet voor al het goud in de wereld."

Deze woorden worden vaak toegeschreven aan Napoleon I. Hij zou ze hebben uitgesproken terwijl hij de stad Raguse, het vroegere Dubrovnik, binnendrong. Daar viel hij, aan het begin van de 19e eeuw, ten prooi aan Russische en Montenegrijnse soldaten. Sindsdien is de spreuk het motto van Dubrovnik. Een mooie les om aan jonge en oude reizigers bij te brengen.

Top 4 culturele evenementen

Juni: Klein theaterfestival, levendige voorstellingen in Dubrovnik.

Juni: Straatfestival van Split, theatervoorstellingen in de openlucht.

Juli-augustus: Piratenavonden, duels in de haven van Omiš.

Juli-augustus: Zomerfestival van Dubrovnik, opera's, concerten en folkloristische dansen.