Ik heb al eens eerder gezegd dat ik de oudste stad van Nederland heb bezocht. En nu doe ik het gewoon weer. Ik ben in de oudste stad van Nederland. Dit keer is het Maastricht, de vorige keer was het Nijmegen. Allebei prachtig vanwege hun klassieke monumenten, schitterende kerktorens en rijke geschiedenis. De meningen verschillen, elk onderzoek zegt weer wat anders. Mij maakt het niet uit. Ik ga gewoon nog een keer naar de oudste stad van Nederland! En nu is het Maastricht.
IMG_2086-01 Vanaf het station loop ik in één rechte lijn de binnenstad in. Maar voor ik de beroemde Sint Servaasbrug oversteek, snuffel ik rond in het hippe Wyck. Leuke winkeltjes en toffe cafés verwelkomen de toeristen voor ze zich onderdompelen in de rest van de stad.

Bovenop de zevenhonderd jaar oude brug is weinig te zien van het Romeinse bouwwerk. Als ik voet zet aan de andere kant van de Maas loop ik wat meters naar links om de brug eens goed te kunnen bewonderen. Ik probeer me voor te stellen dat hier al zevenhonderd jaar lang mensen overheen lopen. Er waren tijden dat je zelfs tolgeld moest betalen om deze bijzondere brug over te steken.
Maastricht Ik wandel nog een flink stuk door langs de Maas. Zo kom ik vanzelf in het Stadspark terecht, waar de Helpoort staat. Dat klinkt misschien niet als de beste ingang naar de stad. Maar ik weet dat de middeleeuwse poort uit de dertiende eeuw, de oudste stadspoort van Nederland is. (Nu echt!) Dan is het opeens wel de beste manier om Maastricht binnen te gaan.
**IMG_2078-01** Door schattige straatjes, met vrolijke bloemen onder de vensters, loop ik in twee minuten naar de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe. Ik word altijd een beetje kriebelig van dat soort namen en associeer het meteen met saai. Maar een gebouw van dit formaat, met zoveel sierlijke bogen en statige punten, dat kan ik niet negeren. Ik mag gewoon gratis naar binnen, en loop een donkere, koele ruimte in. Aan het einde van de hal branden kaarsen, die het altaar met een stralend Mariabeeld oplichten.

IMG_2068-01

In de basiliek zelf is het stil en er brandt weinig licht. Het voelt alsof ik terug in de tijd ben gegaan, toen er nog geen kunstlicht was. In de basiliek zelf is het stil en er brandt weinig licht. Het voelt alsof ik terug in de tijd ben gegaan, toen er nog geen kunstlicht was.

Ik loop door de gezellige winkelstraat Bredestraat door naar het Vrijthof. Het plein ligt midden in de stad en wordt omringd door eeuwenoude monumenten. Helaas is daar vandaag niet zoveel van te zien. Het plein is volgebouwd met tenten en hekken, voor het Preuvenemint festival. Eén keer per jaar komt de wereldberoemde Maastrichtse violist André Rieu voor zijn thuispubliek spelen. Dat doet hij dan natuurlijk op het Vrijthof. Vandaag loop ik er omheen, want ik wil naar de Sint Janskerk.

Die kun je namelijk beklimmen. Ik ben nog lang niet moe van het wandelen en overwin de smalle wenteltrap voor dit fenomenale uitzicht! Die kun je namelijk beklimmen. Ik ben nog lang niet moe van het wandelen en overwin de smalle wenteltrap voor dit fenomenale uitzicht!

IMG_1993-01

Naast de Sint Janskerk staat de Basiliek van Sint Servaas. Ik bekeek hem net al even van boven, en nu bekijk ik hem van binnen. Ook deze kerk is het bezoeken meer dan waard. In de groene kloostertuin geniet ik even van de stilte en de zon. Binnen is het een stuk lichter dan in de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe, maar al net zo mooi en indrukwekkend. **IMG_1977-01**

IMG_1971-01

Om mijn prachtige, historische tocht door het oude Maastricht af te sluiten, boek ik een rondvaart over de Maas naar de Grotten van Sint Pieter. Ik wil ook de ondergrondse geschiedenis van de Limburgse hoofdstad ontdekken, want die is minstens zo belangrijk als de bovengrondse.

Na de boottocht krijg ik even de tijd om te lunchen aan het terras met het mooiste uitzicht over Maastricht. Na de boottocht krijg ik even de tijd om te lunchen aan het terras met het mooiste uitzicht over Maastricht.
En dan is het tijd voor mijn ondergronds avontuur. En dan is het tijd voor mijn ondergronds avontuur.

Met ruim achtduizend gangen is het verstandig om dicht bij mijn gids te blijven. Bovendien heeft hij een lichtje bij zich, wat ook wel prettig is. Want zo'n dertig meter onder de grond is het pikkedonker, muisstil en best wel koud. Geen plek om verdwaald te raken. De gids vertelt over de tijden dat hier gegraven en gehakt werd naar het mergelsteen waar de stad mee gebouwd is. Het is een indrukwekkende tocht door immens hoge tunnels en eindeloze gangen. Hier hebben honderden jaren lang bikkelharde mannen gigantische stukken mergel uit de muren gebikt. En vandaag mag ik er rondlopen om iets te proeven van die indrukwekkende geschiedenis.

Hier is een begin gemaakt aan het in kaart brengen van alle ondergrondse gangen. Het gedeelte van de muur dat nog wit is, is gereserveerd voor de rest van de tekening! Hier is een begin gemaakt met het in kaart brengen van alle ondergrondse gangen. Het gedeelte van de muur dat nog wit is, is gereserveerd voor de rest van de tekening!

****Ook doen wat ik deed? Lees mijn tips:****

  • De volgorde waarop ik de activiteiten beschrijf is ook het handigst qua wandelroute. Natuurlijk is het afhankelijk van hoe laat je de boottocht boekt. Ik ging voor de laatste tour, zodat ik de hele dag had om de stad zelf te ontdekken.
  • De boottocht met excursie naar de Sint Pietersberg boek je simpel via het VVV kantoor en kost € 14,90 voor volwassenen en € 9,90 voor kinderen tot en met 12 jaar. De excursie duurt ongeveer drie uur.
  • Beide basilieken zijn gratis te bezoeken. In de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe kun je ook de ondergrondse schatkamer bezoeken. Dat kost € 3,-.
  • Voor het beklimmen van de Sint Janskerk moet je je even melden bij de kassa. Daar betaal € 2,50 en dan doen ze de deur naar de toren voor je open.
  • Er zijn nog heel veel monumenten en prachtige gebouwen in Maastricht waar ik niet aan toegekomen ben: de forten van Sint Pieter, het Kruisherenklooster, het imposante stadhuis op het Marktplein, de vestingwerken rondom de stad. Wil je die ook bezoeken? Loop dan even binnen bij het VVV-kantoor. Daar kunnen ze je alles vertellen over deze monumenten.
  • Liever niet op eigen houtje de stad door? Dan kun je ook een stadswandeling maken met een gids. Elke zondag worden er zelfs vroegevogelwandelingen georganiseerd. Dan ontdek je de stad nog voor hij weer tot leven komt.

Welke mooie plek in Maastricht hoort er nog meer op dit lijstje thuis?