Ik lees graag wat internationale bloggers over Nederland te zeggen hebben. En wat me opvalt is dat veel van die bloggers Valkenburg noemen als 'verborgen geheim' in ons kleine landje. Grappig, want dat is nou niet bepaald de associatie die ik heb met Valkenburg. Volgens mij weten veel Nederlanders het prachtige stadje inmiddels wel te vinden. Maar voor degene die er nog nooit geweest zijn.. kijk eens wat je mist!
IMG_1713-01 Er is zoveel te doen in de oude stad. Van ultieme ontspanning tot avontuurlijke grotten. Ik zet de hoogtepunten van mijn mini-vakantie naar Valkenburg voor je op een rijtje. Te beginnen met de stad zelf.

Struinen door het centrum
Valkenburg heet dan wel een stad, maar echt groot is het niet. Zelfs niet voor Nederlandse begrippen. En dat vind ik juist wel fijn. Ik kan alles te voet doen, zonder al te moe te worden. In het gezellige stadshart kun je heerlijk struinen door de autovrije straatjes die opleven door de vele terrasjes.
IMG_1699-01
IMG_1693-01
Wie omhoog kijkt, boven de luifels, ziet de sporen van de afgelopen eeuwen nog duidelijk terug in de sierlijke gebouwen. Onder de middeleeuwse stadspoort kan ik me goed voorstellen hoe vroeger de jonkvrouwen hier rondliepen, glurend naar stoere ridders in een glimmend harnas. De stad lijkt wel de set van een sprookjesfilm.

Kasteelruïne boven de stad
Bovenop de heuvel, midden in de stad, staat een eeuwenoude kasteelruïne. Het vervallen gebouw is misschien juist wel zo mooi omdat het een ruïne is. Hier kan ik verdwalen tussen de resten van vervlogen tijden. Bovenop de burcht kijk ik uit over Valkenburg. Hier werd ooit de oude vestingstad beschermd tegen indringers.
IMG_1688-01
IMG_1680-01
Aan de voet van de ruïne ligt een groot terras. Daar strijk ik neer om in de zon te genieten van een broodje met een fantastisch uitzicht. **IMG_1669-01
**Wilhelminatoren en de kabelbaan** Oké, het uitzicht vanaf de kasteelruïne is prachtig. Maar als ik plaats neem in de kabelbaan richting de Wilhelminatoren ontdek ik een nog veel beter uitzicht. Vanaf hier kijk ik uit over de hele omgeving. In de verte zie ik het heuvelachtige landschap liggen en kijk ik zo bovenop de Cauberg. Onder mij slingert een rodelbaan waar kinderen èn volwassenen gillend vanaf sjezen. **IMG_1753-01****

IMG_1752-01

Bovenop de Wilhelminatoren is ook een restaurant. Aangezien ik net een broodje op heb, laat ik het nu even bij een drankje. Vanaf de Wilhelminatoren zijn er allerlei leuke dingen te doen. Behalve slingeren van de rodelbaan, kun je de 35 meter hoge toren beklimmen, voor een nog beter uitzicht. En er is een groot speelbos met allerlei attracties voor de kids.

Romeinse catacomben
Dit is een beetje een apart verhaal. Net buiten de stad vind je de Romeinse Katacomben. Ik verbaas me er meteen over dat er zulke oude catacomben te vinden zijn in Valkenburg. Maar de gids verklapt al snel dat deze graftombes perfecte replica's zijn. In het begin van de twintigste eeuw besloot de eigenaar van deze mergelgrotten om de oude graven uit Rome na te maken. Dat deed hij niet zomaar even. Elke catacombe is tot in elk detail een perfecte nabootsing van de werkelijkheid. Hij heeft zelfs toegang gekregen tot graven die gesloten zijn voor het publiek, en die hier nagemaakt. De grap is dus dat je hier in Valkenburg toegang krijgt tot plekken waar je in Rome nooit mag komen.
_MG_1732-01 Gids Jos weet op een levendige manier ongelooflijk veel te vertellen over de muurschilderingen en de oude symbolen die verborgen zitten in de religieuze afbeeldingen. Maar ook over de manier waarop de doden vroeger begraven werden in de onderaardse begraafplaatsen. Van de eerste tot de laatste seconde hang ik aan zijn lippen. Ook al is deze plek nep, het voelt echt en is zo boeiend dat ik het jammer vind dat de tour na een uur al is afgelopen. **_MG_1738-01**

_MG_1736-01

De Romeinse Katacomben liggen misschien in een 'vergeten hoekje' van Valkenburg, maar die mag je echt niet missen als je in de stad bent.

De Gemeentegrot
Een stuk bekender dan de Romeinse Katacomben is de Gemeentegrot. Veel mensen kennen het ondergrondse stelsel waarschijnlijk van de wereldberoemde kerstmarkt. Daar was ik ook afgelopen winter. Maar nu ben ik er ook eens zonder al die fonkelende lichtjes. Ik sluit mij aan bij een rondleiding en word door een gids meegenomen in het gigantische, pikdonkere gangenstelsel onder Valkenburg. De mannen die hier ooit keihard werkten om de grote stukken mergel uit te hakken, waren echte kunstenaars. Zodra zij de kans kregen hakten zij ware kunstwerken uit de muren onder de grond.
_MG_1646-01
_MG_1649-01
Nu zijn die werken kleurrijk verlicht, waardoor ze haast tot leven komen. Na een uitgebreide rondleiding, waarbij ik alles te weten kom over het ontstaan van grotten, is het tijd voor de bijzondere afsluiter. Het laatste stukje van de tour loop ik door een lichtshow die van de grond tot aan het plafond de muren bedekt. Ik sta letterlijk in het kunstwerk. Heel bijzonder. **_MG_1656-01** De Gemeentegrot kun je ook bezoeken als je slecht ter been bent of gewoon geen zin hebt om te lopen. Er rijdt namelijk ook een treintje door de gangen.

Super ontspannen in Thermea2000
Bovenop de Cauberg ligt het bekende Limburgse kuuroord Thermea2000. Ik ben zo slim geweest om een nachtje in het hotel van de spa te boeken. Dan mag je namelijk ook gebruik maken van de sauna, het zwembad en alle andere verwennerijen. Ik ben aardig gesloopt van een intens dagje Valkenburg ontdekken en voel de spierpijn van de steile Cauberg ook langzaam opkomen. Dus het is tijd voor een uitgebreide massage. In een zachte badjas drentel ik ontspannen door het complex, van de massage naar de sauna en door naar het buitenbad. Dit kan ik wel een paar uurtjes volhouden.
IMG_1761-01
Tussendoor kleed ik mij even aan voor een heerlijk diner in het bijbehorende restaurant. Zucht... Ik wil niet meer naar huis.****

Ook naar Valkenburg?

  • Valkenburg is het hele jaar door een heerlijke plek om op vakantie te gaan. Toch ben ik stiekem wel blij dat ik net buiten het hoogseizoen ben gekomen, want het kan hier aardig druk worden in hartje zomer.
  • In de winter is Valkenburg natuurlijk the place to be. Lees hier mijn blog over Kerststad Valkenburg.
  • De attracties in mijn blog zijn het hele jaar door geopend. De Gemeentegrot verandert in de wintermaanden alleen wel in een grote kerstmarkt.
  • In de grotten is het altijd koud. In de zomer raad ik je aan een extra vest mee te nemen. In de winter ben je als het goed is al warm gekleed ;-)
  • Thermea2000 kun je ook bezoeken zonder dat je in het hotel verblijft.

Wat vind jij dat er nog mist op mijn lijstje?