Kinderen zijn meer dan welkom in de Britse hoofdstad. Het is dan ook een van de beste steden van Europa om met de familie naartoe te gaan. Hier kun je sprookjes beleven, maar ook van de nieuwste snufjes genieten, shoppen voor groot en klein en eten wat het hele gezin lekker vindt. Londen is the place to be, voor alle leeftijden.

DAG 1

Van Hary Potter naar T-Rex

Wie met kinderen in Londen is, neemt natuurlijk eerst een kijkje op Perron 9¾ uit de boeken van Harry Potter. Je vindt het in het station van King's Cross, vlak bij St Pancras. De trein naar Zweinstein kun je er niet nemen, maar het is wel een leuke plek voor een bijzondere foto.

Natuurlijk gaan jullie van hier naar Leadenhall Market. Deze overdekte markt diende in de Harry Potter-films als decor voor de Wegisweg, waar de jonge tovenaars hun spullen kwamen kopen. Ook voor gewone mensen, klein en groot is hier van alles te koop.

Dan op naar het (gratis) Natural History Museum, om je te verbazen over de wondere wereld van onze aarde, van het allerkleinste insect tot de gigantische T-Rex, waarvan hier een replica staat die griezelig echt beweegt.

Van het regenwoud naar het kinderparadijs

Even bijkomen op Picadilly Circus, met een lunch in het Rainforest Café. Je waant je hier echt in de tropen, terwijl je je Ceasar Salad eet en de kinderen van hun Steak Sandwich genieten. Laat ze een stukje brood bewaren, want dat komt straks goed van pas in St James Park, waar de eekhoorns uit je hand eten.

Loop verder in de richting van Regent Street. Daar wacht de kinderen een nieuwe verrassing: Hamleys, een van de grootste speelgoedwinkels ter wereld. Een kinderparadijs van maar liefst zeven verdiepingen.

st-james-park.jpgSt. James Park

### Het ritueel van de torenwachters

In Covent Garden vind je allerlei eetgelegenheden. Boven pub The Chandos bijvoorbeeld, waar de hele familie smult van een typisch Britse pie. Vol nieuwe energie lopen jullie dan door naar de Tower of London, om een bijzonder spektakel mee te maken: het sluiten van de poorten door de Yeoman Warders, de torenwachters. Een ritueel met eeuwenoude gebaren en woorden. Zorg wel dat je van tevoren hebt gereserveerd.

DAG 2

Ducktour op de Theems

De tweede dag van dit familie weekendje Londen begint bij het Science Museum in Kensington. Voor de kleintjes tot 6 jaar is er een speciale zaal, waar ze allerlei speelse proefjes kunnen doen. De groteren kijken hun ogen uit bij de 3-D films over wetenschap en natuur in de IMAX-bioscoop.

Dan is het tijd om richting de London Eye te gaan, en daar aan te monsteren op de London Duck Tour. Is het een bus? Is het een boot? Het is allebei, en het neemt je mee langs de belangrijkste monumenten van Londen. Zachtjes schommelend op de golven van de Theems zie je ze voorbijkomen: de zuil van Nelson, Westminster Abbey, de Big Ben, Buckingham Palace.

Koninklijk én muzikaal spektakel

Voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het altijd weer spannend om te zien: de aflossing van de wacht bij Buckingham Palace. Daarna is er alle tijd om naar Spitafields Market te gaan, op Brick Lane. Hier vinden tieners alle mogelijke modeaccessoires, en de kleintjes verorberen een burger bij het restaurantGiraffe.

Voor een bijzondere middagvoorstelling ga je naar het Ambassador Theater in West Street. 's Middags kun je hier een beroemd muziekspektakel meemaken: STOMP. Wel van tevoren plaatsen reserveren voor dit slagwerk-concert waarin allerlei dagelijkse voorwerpen als instrument dienen.

tower-bridge.jpgTower Bridge

Onderwereld en bovenwereld

Aan het eind van de middag is er nog tijd over voor een typisch Londens uitje: griezelen in de London Dungeon. Acteurs brengen in deze 'onderwereld' de meest huiveringwekkende verhalen uit het verleden van de stad tot leven.

Goed idee om aan het eind van dit gezinsweekend Londen nog even te gaan genieten van de bovenwereld. Op de bovenste arcade van de Tower Bridge heb je een prachtig uitzicht over de stad, met de statige St. Paul's Cathedral in de ondergaande zon. Ga ook nog even langs de machinekamer, het zenuwcentrum van deze kantelbrug. Nog een laatste blik op de rivier, en het is helaas alweer tijd om te gaan.

Het Londense schoolsysteem

Engelse kinderen zijn leerplichtig van 5 tot 16 jaar. De schooltijd is onderverdeeld in twee perioden: de Primary School voor kinderen van 5 tot 11 jaar en de Secondary School, waarna het kind nog verder kan leren tot en met de sixth form, om een A-Level (eindexamen) te halen.

Kinderen uit de elite gaan vaak naar een privé-school (public school). Overigens is het niet waar dat alle leerlingen een uniform moeten dragen. Die keus wordt aan de school zelf overgelaten.

Londen voor Kids

Londen voor Kids geschreven door L. Kernerman is een boekje speciaal bedoeld voor de kinderen die deze metropool gaan bezoeken. Naast de vele bezienswaardigheden, leuke weetjes en verborgen schatten die aan het bod komen vind je ook verschillende kruiswoordpuzzels, zoekspelletjes en raadsels in de gids. Op naar Londen dus!

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Begin van de winter of in de zomer. Rond de kerst is het erg druk in Londen. In de zomer zijn de overnachtingsprijzen vaak lager dan in de rest van het jaar. Londen heeft het hele jaar door een prima temperatuur om de stad te verkennen.

Vervoer

Metro: rijdt van 's morgens 5.30 uur tot ongeveer middernacht. Op zondag is de eerste rit om 7.00 uur.

Bus: minder duur dan de metro, en 's nachts rijden er veel bussen.

Tarieven:

  • Kinderen tot 12 jaar reizen gratis in bus en metro.
  • Jongeren tot 16 jaar reizen met korting.
  • Voor volwassenen is een Oyster Card, te koop bij de metrostations. Reizen met deze kaart is voordeliger.

Slapen

Als je met kinderen naar Londen gaat, is een familievriendelijk hotel prettig. De wijk King's Cross is een prima uitgangspunt en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Eten

Rainforest Café: Shaftesbury Avenue 20-24

The Chandos: St Martins Lane 29

Giraffe: Crispin Place 1, Spitafields

"Je moet niet alles geloven wat er in de boeken staat"

J.K. Rowling is de schrijfster van de Harry Potter-boeken. In 1990 - ze was alleenstaande moeder en werkloos - schreef ze het eerste deel van de serie over de tovenaarswereld. Maar het duurde nog tot 1997 tot ze een uitgever vond die het boek wilde publiceren. Nu is de Harry Potter Tour, langs de plekken waar Harry ook is geweest, een van de populairste attracties van de stad.

Top 5 familie evenementen

November, december, januari: Winter Wonderland, wintermarkt in Hyde Park

Half juni: Trooping the Color, parade van de koninklijke wachters

Augustus: Lollibop, festival voor kinderen in het Olympisch Stadion van Stratford

31 oktober: Halloween

November: Bonfire Night, vuurwerk spektakel