Geloof je mij als ik zeg dat er jaarlijks twee miljoen toeristen naar Volendam komen? Ik moet mijn gids even diep in de ogen kijken als hij dat vertelt. Oké, dus twee miljoen bezoekers in het kleine vissersdorp. Wie ben ik dan om dit beroemde plekje over te slaan? Juist: op naar Volendam dus!
Volendam Ik ben geen grote fan van Nick en Simon, houd niet onwijs veel van Jan Smits muziek en word ook niet reuzeblij van 1, 2 of 3 J's. Daar kom ik vandaag niet voor. Ik wil wel eens zien waarom er toch elk jaar zo ontzettend veel mensen hiernaartoe komen. Dat kan toch niet voor de Volendamse zangers zijn? Naar mijn weten zijn die in China nog niet doorgebroken. Wat het wel is gaat mijn gids Kees Tol mij laten zien. Nee, niet Kees Tol van de televisie. En ja, ze komen allebei uit Volendam. **Volendam** Volgens Kees komen de toeristen vooral voor de oud-Hollandse klederdracht en voor de idyllische vissershaven. En laten dat nou net de twee dingen zijn die je hier niet meer ziet. Volendammers lopen niet meer op klompen en dragen ook geen oud-Hollandse jurken. De enigen die nog wel eens in klederdracht gehuld gaan, zijn de toeristen zelf. Voor de bekende Volendamfoto natuurlijk! En dat vissen, dat gebeurt al jaren niet meer. Maar de bezoekers gaan niet teleurgesteld naar huis. ****Haven Volendam**** De kleine haven ademt nog steeds de sfeer van het oude vissersdorp dat Volendam ooit was. Bruine schepen met hoge masten staan naast moderne witte plezierjachten. De geur van verse vis hangt overal. Gebakken vis voornamelijk. Voor zo'n rauwe, glibberige haring halen de meeste buitenlanders hun neus op. Maar vis uit de frituur, daar is iedereen toch gek op?

Langs de boulevard staat de oude visafslag, die tegenwoordig wordt gebruikt voor lokale optredens. Kees vertelt dat er nog ongeveer eens in de twee weken een visser binnenvaart om hier zijn vangst te verhandelen. De tijden veranderen, ook in Volendam.
Visafslag Volendam Aan de minder toeristische helft van de boulevard staat een groot, groen gebouw, dat ik meteen herken. Dat moet het Hemeltje zijn. In de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 brak hier die verschrikkelijke brand uit waarbij veertien jongeren om het leven kwamen en zovelen voorgoed door brandwonden getekend zijn. Het gebouw staat nog steeds leeg. Van buiten zie je niks. De Chinese toeristen schenken er geen aandacht aan. Gewoon een winkel die failliet is gegaan zullen ze vast denken.

Hemeltje Het kunstwerk aan de kade is gemaakt door een Volendamse kunstenaar samen met de overlevenden van de brand.

De buitenlandse toeristen concentreren zich vooral rond de boulevard en één of twee zijstraatjes gevuld met souvenirwinkels en fotomomentjes. Kees neemt mij mee de andere kant op. "Het toeristische deel kun je zelf wel bekijken. Ik laat je zien wat Volendam nog meer is." We wandelen naar een straat parallel aan de drukke boulevard. Het gebabbel van de toeristen is helemaal verdwenen. Alsof we de enige gasten zijn in het dorp. Wat een bijzondere stilte, zeker als je weet dat vijftien meter verderop honderden toeristen ronddartelen. ****Volendam****

Volendam

Zigzaggend door smalle steegjes komen we op een binnenplaatsje. Verstopt tussen de gezellige huizen staat een kleine kerk. Een bewoner hangt haar was op. Kees en de vrouw maken een vriendelijk praatje. "Hoe gaat het met die en die.. en de kinderen? Manlief?" Een typisch ons-kent-ons gesprekje. Tijdens de tocht moeten we wel vaker stoppen voor zo'n gesprek. Dan is het de dochter van de bakker, dan weer een oude visser. Kees kent iedereen. **Volendam Bij een prachtige, Hollandse ophaalbrug moeten we even stoppen. Dit is sowieso een fotomomentje! En ik ben niet de eerste die hier op de foto gaat. Kees vertelt mij dat de wereldberoemde (Volendamse) rockband The Cats hier poseerde voor een albumcover. In de jaren na hun succes kwamen mensen van over de hele wereld om op hetzelfde bruggetje te lachen voor de camera. Onze eigen Abbey Road, zullen we maar zeggen.
**Cats Volendam** Een andere bekende plek in Volendam is familiehotel Spaander. Helemaal hot, nu er zich een realityprogramma afspeelt: 'Herrie in Hotel Spaander', waarbij topkok Herman den Blijker samen met een hotelier het hotel in oude glorie probeert te herstellen. De eigenzinnige broers die nu de boel runnen lieten het hotel bijna de afgrond in varen. Niets om je voor te schamen, zo blijkt. Want overal hangen gigantische vlaggen die wijzen op het televisieprogramma. ****Spaanders**** Ik twijfel; loop door; toch maar terug. Als ik in Volendam ben... dan moet ik ook maar op de foto. Ik ben dit jaar toch al de grootste toerist in eigen land. Dan kan dit er ook nog wel bij. Dus hup, die winkel in. Get it over with. Liefst zo snel mogelijk en zonder dat iemand me ziet.
Nou, dat tempo hebben ze wel begrepen bij Fotograaf Zwarthoed. McDonalds is er niks bij. Ik heb nog amper uitgesproken dat ik op de foto wil, of een vriendelijke dame hangt een grote rok om mijn middel. Terwijl ik mijn tas nog neer moet zetten worden het vestje en de attributen op mijn schouder bevestigd.
****Volendam foto**** Als de kap op mijn hoofd staat word ik doorgestuurd naar de volgende ruimte. Daar word ik neergezet in de juist houding. Ik hoef niks te doen, zolang ik niet tegenstribbel gaat het goed. Mijn ene hand wordt neergelegd, een bos plastic rozen in mijn andere hand gedrukt. "Nu even lachen" hoor ik iemand zeggen. Klik! Klik! Klik! En klaar! Over een kwartier kan ik mijn foto komen halen. Hier kunnen ze die twee miljoen toeristen wel aan.
******Foto volendam****** Met de foto in mijn tas vind ik dat ik genoeg heb gezien heb van Volendam. Dat plaatje was net iets te veel. Misschien kan ik mijn moeder er blij mee maken? Maar als -ie aan de muur komt te hangen, kom ik nooit meer op de koffie. (Dan weet je dat vast, mam!) ********Smile Volendam
Ga je zelf naar Volendam? Dit is er te doen:**********

  • Boek een tour door het dorp met een echte Volendammer. Dagje Volendam organiseertallerlei verschillende rondleidingen. Van een speurtocht tot een palingsoundroute.
  • Ben je met acht personen of meer? Dan kun je een cursus Volendams pratenvolgen. Lachen toch!
  • Vanaf Volendam kun je een boottocht maken naar het voormalige eiland Marken. Elke drie kwartier vertrekt er een boot. Zeker de moeite waard.
  • Tadaa! Hier woont de achternicht van Jan Smit. Ben je echt een superfan, dan is de Sterren Speurtocht wat voor jou. Met deze georganiseerde tour ga je op zoek naar de huizen van de Volendamse BN'ers. Of die er zelf echt blij mee zijn, betwijfel ik. Ik heb even overgeslagen.
  • Nu is er het Volendams Museum. Binnenkort is er ook de 5D Volendam Experience. Een soort virtuele route door de geschiedenis van het vissersdorp. De Volendammers zelf zijn enthousiast, want ik heb er meerdere mensen over gehoord. In de gaten houden dus.
  • Verder ga je natuurlijk lekker een visje eten aan de kade. Let op; de paling is ook hier duur.
  • En die foto.. nou ja, dat moet je zelf maar bedenken of je dat leuk vindt.