Als ze mochten kiezen, zouden kinderen zonder twijfel Mallorca als vakantiebestemming noemen. De meeste stranden zijn kindvriendelijk, omdat het zand geleidelijk afloopt in zee. Het aantal speeltuinen is enorm, er zijn veel attractie- en dierenparken en ook excursies voor kids vind je er genoeg. Of je nou voor een relaxvakantie gaat of liever actief bezig bent: Mallorca biedt het allemaal.

OP HET LIGBEDJE

Shoppen en spelen bij Playa de Palma

Dit zachte, vlakke zandstrand is een van de kindvriendelijkste van het eiland. Terwijl jij op je bedje ligt, spelen de kinderen in een van de speeltuintjes, en na het zonnen kun je de boulevard opzoeken voor een hapje, bijvoorbeeld bij restaurant Mar (1). Playa de Palma zelf heeft veel winkels voor een goeie shopmiddag. Ook kun je met de bus of het toeristentreintje naar hoofdstad Palma de Mallorca en het zuidelijkere El Arenal. Leuk voor de kids: een tocht met een glasbodemboot, vanuit het uiterste puntje van het strand bij El Arenal (koop je tickets bij de kiosken op het strand) en het Palma Aquarium (2).

De baaien van Cala D'Or

De pittoreske gouden baaien bij Cala D'Or, in het zuidoosten van het eiland, liggen in een halve cirkel. De kleintjes kunnen hun gang gaan, omdat de stranden geleidelijk aflopen in zee. De naaldbossen eromheen en het kraakheldere water maken het plaatje af. Voor een eetpauze loop je zo het centrum van Cala D'Or in, maar je kunt ook wat halen in de jachthaven, bijvoorbeeld bij Porto Cari (3). Vandaaruit kun je bovendien boottochtjes boeken, of een eigen boot huren. Voor oudere kinderen is fietsen een absolute aanrader. Verder zijn er skelterbanen, botsauto's, trampolines en een jeu-de-boulesbaan.

4528528529_6c78f1ed27_o.jpgDe baai van Cala D'Or. Foto door Gert Mewes onder licentie CC BY-ND 2.0

Het water op bij Alcúdia

Het tien kilometer lange strand bij Puerto de Alcúdia is het populairste strand aan de noordoostkust. Met een goede reden: vanonder de gratis te gebruiken parasols kijk je je ogen uit, want stoere watersporters gaan hier los op surfboards en in kano's. Kinderen hoeven niet achter te blijven, die kunnen op een waterfiets het water op, dat overigens vrij ondiep is. De speeltuinen bieden een leuke afwisseling en voor een uitgelaten strandmiddag neem je je kinderen mee naar de kermis langs de boulevard. Tussendoor eet en drink je wat bij een van de vele gezellige tentjes, zoals het familierestaurant Mesón Los Patos (4).

OP PAD

Parkparcours

Niks leuker dan een dagje familiepark. Daarvoor heb je op Mallorca keuze genoeg. Er zijn verschillende waterparken om in af te koelen, zoals Aqualand El Arenal (5), langs de autoweg van Palma naar El Arenal, en Hidropark (6) in de haven van Alcúdia, in het noorden van het eiland.

Wil je de kleintjes wat leren over dieren en natuur en ook een heerlijke dag uit beleven, ga dan naar een van de natuurparken. Bijvoorbeeld La Reserva (7) in het zuidwestelijke Puigpunyent, waar je onder andere kunt schatzoeken. Of naar dierenpark Zoologico Natura Parc (8) in Santa Eugenia, met veel aandacht voor milieu-behoud en exotische dieren. Voor een middag actieve ontspanning kun je naar de minigolfbaan Golf Fantasia (9) in het zuidelijk gelegen Palmanova, voor maar liefst 58 holes plezier.

Draakacties

Wie herinnert zich niet de excursies naar spannende grotten, die we als kind met onze ouders maakten? Grotten laten een diepe indruk achter, en dat komt goed uit: op Mallorca kun je namelijk de drakengrotten (10) bezoeken. Wat zullen de kinderen smullen van de draakmythes rondom de grotten, en genieten van de live-concerten die vanaf bootjes op het prachtige ondergrondse meer te horen zijn. Om in drakensferen te blijven, kun je de dag erna met een bootje afvaren naar het drakeneiland, dat zijn naam dankt aan de vorm. Ooit sloegen zeerovers en piraten hier hun kamp op.

199427389_5554fd99af_o.jpgDrakengrot op Mallorca. Foto door Stefan Kellner onder licentie CC BY 2.0

Aan de boemel

De beste manier om het eiland te zien, is met de auto. Sla daarbij het bergdorpje Valldemossa en het authentieke Artá in het zuidwesten zeker niet over, want hier zie je pas écht hoe de lokale bevolking leeft. Maak ook een pitstop in het natuurgebied van Albufera, ten zuiden van Alcúdia, waar je prachtige meren tegenkomt en waar wel 200 vogelsoorten leven. En vergeet het kasteel Bellver van Palma de Mallorca niet. Rijd je liever niet zelf, dan kun je het historische treintje (11) pakken dat van Palma naar Port de Sóller boemelt. Hoge pieken, diepe dalen, lange tunnels en prachtige natuur: de rit is al een uitje op zich!

Grotallemachtig

Wie de eeuwenoude drakengrotten, oftewel de Cuevas del drach, bij het vissersdorpje Porto Cristo binnen wandelt, denkt dat hij in een sprookje is beland. Lichtshows, klassieke muziek, een prachtig groot meer (Lago Martel, een van de grootste ondergrondse meren van Europa) met bootjes en indrukwekkende stalactieten en stalagmieten: een bezoek aan deze spannende grot met maar liefst vier zalen is magisch. Het verhaal gaat dat in de grotten ooit duivels en monsters woonden, en de ingang werd bewaakt door een vuurspuwende draak. Minder creatieve geesten denken dat de naam komt van de uitgeholde steen bij de ingang, in de vorm van een draak.

Eten & drinken

Op Mallorca is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. 's Zondags gaan veel Mallorquinse gezinnen uit lunchen, dus zijn de restaurants wat drukker dan anders. Wat er gegeten wordt? Vooral lokale producten, dus groenten van het land en vis uit de zee. Tapas is net als in de rest van Spanje populair. Andere favoriete gerechten zijn tumbet (een groenteschotel van aubergine, courgette en aardappel), arroz brut (een gerecht met vlees, rijst en groenten) en alle soorten worst. Bij de meeste bezienswaardigheden en attracties op het eiland zijn restaurants waar zowel jij als je kinderen fijn kunnen eten. Ben je bij het strand van Cala D'or, ga dan naar Acuarius (12) in de haven voor een kindvriendelijke, Spaanse lunch. Een keer geen typisch Spaanse maaltijd? Plof dan neer bij Dakota Tex Mex (13) voor een bordje nachos tijdens je bezoek aan de stad Alcúdia.

De meeste familiehotels concentreren zich op Mallorca rond de stranden aan de oostkust, in Playa de Palma en in Alcúdia. Ook bevinden zich gezinsaccommodaties in de buurt van Aqualand El Arenal en de drakengrotten. Als je liever over je eigen vakantiehuis beschikt, kies dan bijvoorbeeld voor een mooie villa met zwembad voor de kleintjes.

Top 3 gezins-uitjes

Februari: carnaval. De kinderoptocht, Sa Rueta, is op zaterdag in Palma de Mallorca; op zondag komt de stoet bont geklede volwassenen voorbij (Sa Rua).

Juni: Sant Antoni, vereringsfeest voor St. Antoni, de patroonheilige van de dieren. In Artá is er een optocht van als paarden verklede lokale bevolking.

September: Druivenoogstfeest, wijnfestival in Binissalem met veel muziek en dans en diverse festiviteiten voor kinderen. Klap op de vuurpijl: het druivengevecht.

Contacten

 1. Restaurant Mar: Carretera Arenal 9, Playa de Palma, 07610 Palma de Mallorca, +34 971 26 21 84
 2. Palma Aquarium:Carrer Manuela de los Herreros i Sorà, 21, 07610 Palma de Mallorca, +34 902 70 29 02
 3. Porto Cari:Avda, Cala Llonga, 16 Puerto Deportivo, Cala d'Or, +34 971 65 79 47
 4. Mesón Los Patos:Camí Can Blau, 42, 07400 Puerto de Alcúdia, +34 971 89 02 65
 5. Aqualand El Arenal:Autovia Palma-Arenal, Km 15 07600 El Arenal, +34 971 44 00 00
 6. Hidropark: Avinguda del Tucà, s/n 07400 Puerto Alcudia, +34 971 89 16 72
 7. La Reserva: Calle Net, 0 S N, 07194 Puigpunyent, +34 971 61 66 62
 8. ZoologicoNatura Parc:Carretera de Sineu, Km 15,400, 07142 Santa Eugenia, Palma de Mallorca, +34 971 14 40 78
 9. Golf Fantasia:Tenis 3, 07181 Palmanova, +34 971 13 50 40
 10. Drakengrotten: Ctra. les Coves, s/n, 07680 Porto Cristo, +34 971 82 07 53
 11. Station Palma de Mallorca: Eusebio Estada 1, 07004 Palma de Mallorca, +34 971 75 20 51
 12. Acuarius:Calle Port Petit, 308 Cala D'or Marina, 07660 Cala d'Or, +34 971 65 98 76
 13. Dakota Tex Mex: Carretera Arta, No 1, 07410 Alcudia, +34 971 54 71 43