De Algarve is de perfecte bestemming voor gezellige gezinsactiviteiten en om volop te genieten van de zon en zee. In deze toeristische streek in het zuiden van Portugal is er genoeg te beleven voor het hele gezin. In de Algarve zorgen de zon en de Atlantische Oceaan voor een heerlijk klimaat met schitterende fauna en flora. Een heerlijke vakantiebestemming met prachtige vergezichten, kleurrijke vogels en een boeiende geschiedenis.

Vertrek vanaf Kaap Sint-Vincent

Je verblijf in de Algarve begint bij de Cabo de S_ã_o Vicente (of Kaap Sint-Vincent) in het meest zuidwestelijke punt van de Algarve, zelfs van Europa! Deze regio werd in de Middeleeuwen daarom ook wel 'het einde van de wereld' genoemd. Toen de overige werelddelen ontdekt werden, bleef deze kaap een oriëntatiepunt voor wereldreizigers. Het is leuk om je kinderen te vertellen over deze lokale legende. De heilige Vincent zou hier in de 4e schipbreuk hebben geleden. Daarom draagt deze kaap zijn naam.

Liefhebbers van fotografie zullen zich hier zeker vermaken. De kliffen die tot wel 60 meter hoog zijn en het waanzinnige uitzicht op de Atlantische Oceaan bieden fantastisch fotomateriaal. Veel toeristen vertrekken vanuit het noordelijke Sines en trekken langs de kust naar Burgau, dat aan de oostkant van de kaap ligt. Het is een prachtige tocht door het natuurgebied, waarbij je misschien wel de kans krijgt om Bonelli adelaars, reigers, ooievaars of zee-otters te spotten. Er valt veel te ontdekken voor jong en oud.

Algarve_family_beach_EDAM_Shutterstock.jpgDe prachtige stranden van de Algarve. Foto: Shutterstock

De afwisselende stranden van de Algarve

De stranden van de Algarve zijn opvallend mooi en goed onderhouden. Ze zijn perfect voor relaxte dagen met het hele gezin. De stranden met een blauwe vlag betekenen dat je zeker bent van veiligheid, schoon zand en een goede waterkwaliteit. De omgeving van Lagos, Praia da Luz en la Meia Praia staat hier bekend om. Het wat kleinere strand Dona Ana is een ideaal gezinsstrand. De rotsen zorgen voor voldoende schaduw en het is er niet te druk. Het is een goede spot om rustig met jonge kinderente zwemmen.

Voor wat afwisseling kun je de oostelijke stranden verkennen. In de buurt van Albufeira ligt het strand Oura, met heerlijke terrassen die uitermate geschikt zijn voor een drankje na het watersporten. Op het strand Olhos d'Agua, met gekleurde vissersboten, kun je kennismaken met de oude ambachten uit de Algarve.

Ontdek het leven in de lagune

Tussen de steden Quinta do Lago en Cacela Velha ligt een lagune van 60 kilometer lang. Het is een beschermd natuurgebied, Ria Formosa, dat is aangewezen om dit bijzondere ecosysteem te beschermen. Breng een bezoekje aan de zoutmoerassen en de eilandjes en laat de kinderen kennis maken met het werk in de aquacultuur. Ontdek hoe de zoutrapers het wereldberoemde zeezout, fleur de sel, winnen en hoe weekdieren en schelpen opgevist worden. Het natuurgebied is daarnaast bekend terrein voor vogelkenners. Het visrijke water heeft een grote aantrekkingskracht op reigers, krooneenden, waterpatrijzen en purperkoeten, die er graag komen broeden. Vergeet je verrekijker dus niet.

Komt de ware onderzoeker in jouw kind naar boven en blijven de moeilijke vragen niet uit? Dan kun je voor meer informatie terecht bij het Centro de Educação Ambiental in Olhão, dat bij het park is aangesloten. Hier kun je een zorgunit voor gewonde vogels, een gerestaureerde boerderij en een getijdenmolen bezoeken.

Algarve_family_fishplatter_EDAM_Shutterstock.jpgGenieten van zelf gevangen vis! Foto: Shutterstock

Op zoek naar schaal- en schelpdieren

Voor de nodige lichaamsbeweging is schelpenvissen in de Algarve zeker een aanrader. Kies van tevoren een schelpsoort. Tweekleppige weekdieren verblijven graag in de riviermonding, tapijtschelpen in de rivierbedding en zaagjes en kokkels bij het strand. Neem scheppen, netten en tasjes mee om je oogst in te bewaren. Zeepokken, mossels en zeeslakken verstoppen zich ook graag tussen de rotsen.

Houd je van koken? Maak met je vangst dan zelf een echt streekgerecht klaar, zoals xérem (zaagjes, gerookt vlees en maisgriesmeel), _l'_Amêijoas na Cataplana__ (gekruide tapijtschelpen) of l'açorda de marisco(zeevruchten, knoflookbrood en koriander). Eet smakelijk!

Nog meer natuur ontdekken met je gezin? Heb je deze 5 natuurlijke spots al bezocht in de Algarve?

Zoomarine in Albufeira

In dit waterpark, op een paar kilometer van Albufeira, kan het hele gezin kennismaken met lokale en exotische diersoorten. Bezoek het aquarium en verbaas je over de kunsten van de dolfijnen en zeeleeuwen of maak samen lol in de zwembaden en attracties.

Blik op de Algarve door Lídia Jorge

Lídia Jorge is een belangrijkste schrijfster binnen de Portugese literatuur. In haar boek O Vento Assobiando nas Gruas (De wind fluit in de kranen) beschrijft ze haar geboorteregio, de Algarve. Het hoofdpersonage, Milene, trekt in bij een groep krakers in een oude, verlaten fabriek. De fabriek is van haar familie en tevens de plek waar haar oma is overleden. Op deze plek vindt Milene de liefde en ontdekt een aantal schokkende familiegeheimen. Het boek geeft een beeld de tegenstellingen in de Portugese maatschappij.

De Algarve in het kort

Beste tijd om te gaan

Voor een zomerse gezinsvakantie met schoolgaande kinderen is juli de ideale maand. Als je de hitte wilt mijden, zijn juni of september de beste opties voor een vakantie in de Algarve.

Vervoer

Boek een goedkope vlucht naar de Algarve.

Voor een gezins-uitje is een auto de beste manier om mooie stranden en steden langs de kust te bezoeken. In de grote steden is het openbaar vervoer prima geregeld.

Slapen

Voor gezinnen met kinderen is een comfortabel hotel met zwembad of een eigen vakantiehuis heerlijk na een dag vol uitstapjes. In Vilamoura, Portimão of Albufeira zijn er zelfs kamers met uitzicht op zee. Of reserveer een chic hotel met spa in Olhão. Met een wat kleiner budget kun je kiezen voor het aparthotel in Lagos met kitchenette en babybedje.

Een tip: boek een vlucht + hotel en profiteer van scherpe prijzen.

Eten & drinken

Os Arcos Restaurante: 25, rue Alves-Correia, Albufeira

O Alambique: Poço Barreto, Silves

Le Paradis: Vale da Azinhaga, Ferragudo

Restaurante dos Artistas: 68, rue Cãndido dos Reis, Lagos

Top 4 familie evenementen

April: Algarve rugby festival: sportieve en gezellige wedstrijden.

Mei: Récital de guitare portugaise: geschiedenis van de Portugese gitaar en concerten in Faro.

Juni: Festivals des saints: festiviteiten rondom de lokale beschermheiligen en feesten en de straten van de Algarve.

Juni: Jazzfestival in Lagoa.