Groningen is een stad voor alle leeftijden. Niet alleen studenten zijn hier op hun plek, ook schoolkinderen en hun ouders komen aan hun trekken. Tijdens de schoolvakanties zijn er allerleiactiviteiten en festivals voor kinderen, vaak gratis toegankelijk. Ontdek samen deze stad vol cultuur en avontuur.

MET DE FAMILIE NAAR BINNEN

Ontmoet je striphelden

In het Nederlands Stripmuseum (1) kom je alles te weten over Nederlandse striphelden, zoals DirkJan, Elsje, Olivier B. Bommel, Sigmund, Paulus, Sjors en Sjimmie. Een leuk koffiehuis om na te kletsen over al dat moois is PS! Koffie, kunst & chocola (2). Dit bonte koffiehuis lijkt wel ingericht door kunstenaar Gaudi zelf. Uit de knalroze espressomachine worden heerlijke lattes getoverd, geserveerd met onder meer bananenbrood en brownies.

groningen_-_comic_book_museum_sign.jpgOp naar het Stripmuseum!

Oktober Kindermaand in Groningen

In oktober openen bijna 40 musea, molens en kunstinstellingen gratis hun deuren voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Tijdens deze Kindermaand zijn er activiteiten als speur- en wandeltochten, knutselworkshops, theatervoorstellingen, danslessen, muziekshows en kookworkshops.Pannenkoeken ter afsluiting maken het feest compleet. In het centrum ligt een tweemast zeilklipper uit 1908 die dienst doet als 't Pannekoekschip (3). Je kunt kiezen uit meer dan honderd pannenkoeken.

Beestenboel

Heb je kinderen die gek zijn van dieren? Neem ze dan mee naar Dierenweide Boegbeeld (4) aan het Koerspad 3 in de Groningse wijk Lewenborg. Deze kinderboerderij is grotendeels overdekt, dus ook bij slecht weer is er wat te doen. Je vindt er geiten, schapen, pony's, kippen, konijnen, cavia's en de trots van Boegbeeld: varken Eva. Zij doet in ruil voor wat lekkers een kunstje. Uitgespeeld in despeelgoedhoek of klaar met het kammen van de cavia's? Trakteer je kinderen (en vergeet jezelf niet) dan op pannenkoeken, tosti's of poffertjes.

MET DE FAMILIE NAAR BUITEN

Lekker naar buiten midden in de stad

Groningen heeft een paar fijne parken waar altijd wel wat te doen is voor groot en klein. In het groteStadspark kunnen kinderen op een echte Shetlandpony rijden. Behalve Ponyverhuur Stadspark(5) is er een hertenkamp, een kinderboerderij en er lopen Schotse Hooglanders rond. Ook in hetNoorderplantsoen is het goed toeven. Het park vlakbij het centrum van de stad herbergt een markant rond gebouwtje: Flinders Café (6). Op het terras is het heerlijk relaxen omringd door groen. Het ultra-kindvriendelijke Flinders heeft een verschoontafel, kinderstoelen, gezelschapsspelletjes én natuurlijk een kindvriendelijke kaart.

groningen_-_noorderplantsoen_park.jpgSpelen in het Noorderplantsoen

Op spannende speurtocht door de binnenstad

Op zaterdagmiddag organiseert de lokale VVV (7) een stadswandeling door de binnenstad. Deze vertrekt om 13:00 uur vanaf de Grote Markt. Een gids vertelt over de rijke historie en de pittoreske hofjes van Groningen. Ook is er een speciale kinderwandelroute te koop bij de VVV. Samen met een detective en zijn hond Ebbe gaan kinderen op een leuke en leerzame speurtocht die uiteindelijk leidt naar het lievelingshapje van Ebbe én een verrassing bij terugkomst op het VVV-kantoor.

Te land en te water in Groningen

De oude binnenstad van Groningen is omringd door water. Perfect dus voor een rondvaart. Met de hele familie op pad? Met een groep van tien kun je ook zelf aan de slag in een gehuurde kano vanOutdoor International (8). Maak de puzzeltocht door de stadsgrachten van Groningen. Liever met beide benen aan wal? Huur een paar fietsen en doe met een gids het 'Rondje Stad' vanFietsstad Groningen. Het vertrekpunt is de bewaakte fietsenstalling bij Pathé Groningen (9).

Leuke weetjes

 • Met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar is Groningen de jongste stad van Nederland. Dit komt vooral door de ruim vijftigduizend studenten.
 • Groningen heeft geen dierentuin, maar wel vijf kinderboerderijen.
 • De bekendste Groningse voetballer is Arjen Robben.
 • Groningen telt achttien speeltuinen die zijn aangesloten bij de Speeltuincentrale.
 • Barbecueën wordt in Groningen ook wel dik doun in tune genoemd. Dat betekent zoveel als 'dik doen in de tuin', oftewel: opscheppen.

Praktische informatie

Overnachten

Groningen telt kleine en grotere familiehotels, van luxe tot schappelijk geprijsd. Overnachten kan in de buurt van het Nederlands Stripmuseum of nabij het Grafisch Museum (11) achter het Centraal Station. In de buurt van de bezienswaardigheden van de stad vind je hotels en B&B's voor elke smaak.

Eten

Rond de Grote Markt en de Vismarkt vind je talloze kindvriendelijke restaurants en lunchcafés. Maar soms is een klein ommetje zeker de moeite waard. Laat je bijvoorbeeld verrassen door Bla Bla(12). Dit vegetarische restaurant voert weliswaar de ondertitel 'vlees noch vis', maar dit dekt de lading slechts ten dele. Heerlijke vegetarische quiches, oosterse mezze en toetjes om je vingers bij af te likken.

Beste tijd om te gaan

De stad Groningen is altijd leuk om met de familie te bezoeken. In de groenste stad van het land is het het hele jaar door fijn wandelen en fietsen. In de winter kun je met een beetje geluk schaatsen op het Hoornse meer en in de zomer kun je zwemmen bij de Hoornse plas. Daarnaast bieden de musea en theaters het hele jaar door boeiende en leuke exposities, voorstellingen en interactieve activiteiten. Ook voor kinderen.

Contacten

 1. Nederlands Stripmuseum: Westerhaven 71, 050 3178470
 2. PS! Koffie, kunst & chocola: Oude Kijk in 't Jatstraat 24, 050 7600769
 3. 't Pannekoekschip: Schuitendiep 1017, 050 3120045
 4. Dierenweide Boegbeeld: Koerspad 3, 06 12986164
 5. Ponyverhuur Stadspark: Concourslaan 1, 06 23927298
 6. Flinders Café Noorderplantsoen: Kruissingel 1, 050 3123537
 7. VVV Groningen: Grote Markt 29, 0900 2023050
 8. Outdoor International: 050 3183722
 9. Pathé Groningen: Gedempte Zuiderdiep 78
 10. Familiepark Nienoord: Nienoord 20, Leek, 0594 512230
 11. Grafisch Museum: Rabenhauptstraat 65, 050 5256497
 12. Restaurant Bla Bla: Nieuwe Boteringestraat 9, 050 3132088

Pretpark Nienoord

Op tien minuutjes rijden van de stad Groningen ligt Familiepark Nienoord (10). Dit park met landhuis Nienoord uit de 16e eeuw biedt vele uurtjes vermaak voor het hele gezin. Een grote speeltuinmet diverse glijbanen, klimkastelen,springkussens en draaimolens zorgt ervoor dat de kinderen zich geen moment vervelen. Op dekinderboerderij kunnen dieren geknuffeld worden en vergeet ook niet een ritje door het park met detrein! Wanneer het regent is er in de overdekte speelhal onder meer een grote apenkooi.

Top 3 familie-uitjes

April: Het Fantastische Kinderfilmfestival: filmfestival speciaal voor kinderen van 2 tot en met 9 jaar. Maak kennis met de wonderlijke wereld van beeld en geluid.

Kerstvakantie: Bliksem Winterfestival, tijdens het Bliksem Winterfestival kunnen kinderen in het Grand Theatre en de Stadsschouwburg prachtige jeugdvoorstellingen zien.

April: Museumweek: de beste maand om Groningse musea te bezoeken, want dan zijn de toegangskaartjes gedurende een week afgeprijsd of je mag zelfs voor niks naar binnen. Diverse musea organiseren speciale bezoekersactiviteiten (ook voor jonge bezoekers) zoals extra rondleidingen en workshops.