Alanya is een typisch tropisch-mediterrane stad, waar de zon meer dan driehonderd dagen per jaar schijnt en de temperatuur nooit onder de tien graden duikt. De stad staat bekend als strandbestemming met een bedrijvig nachtleven. Maar wist je dat Alanya ook een heel spannende geschiedenis heeft? Het was ooit een bolwerk van piraten, en koningin Cleopatra van Egypte trouwde er naar verluidt haar Romeinse keizer. Ga op onderzoek uit in indrukwekkende ruïnes en verborgen grotten en ontdek de historische erfenis van deze vrolijke Turkse badplaats.

IN DE STAD

Kapers op de kust

De bewoonde geschiedenis van Alanya gaat helemaal terug tot ongeveer 20.000 v.C. In die periode leefden de eerste mensen er in grotten langs de kust. Die gemeenschap ontwikkelde zich tot een onbeduidend, slaperig vissersdorpje waar ook wat handel en landbouw werd bedreven. Toen het ontdekt werd door piraten, was het gedaan met de rust. De grotten leenden zich perfect als schuilplaats en hinderlaag voor handelsboten. Zo veranderde Alanya voor een lange periode in een waar roversnest. In de haven en bij tour operators in de stad kun je boottochten boeken naar de beroemdste zeeroversgrot. Asi Turizm Travel Agency (1) verzorgt leuke, kleinschalige grottrips.

Comfort

Hoog boven de moderne stad, achthonderd meter boven de zeespiegel, staat een enorm fort (2) met een rode toren die tot in de verre omtrek te zien is.Het werd gebouwd door de Seltsjoeken die in de vroege middeleeuwen het eerste grote Turkse rijk stichtten. De toegang tot het fortgebied is gratis. Je kunt een flinke poos rondwandelen over de oude kasteelmuur met een lengte van wel 6500 meter. Tussen de kantelen door kijk je uit op de zonovergoten zee aan de ene kant, en het Taurusgebergte aan de andere kant. Let wel op: de zon weerkaatst genadeloos tegen de oude stenen en midden op de dag wordt het akelig heet in het fort. Je kunt dan een koel drankje drinken op het terras van het vlakbij gelegen café Muhtarın Yeri (3).

Alanya_history_historicremains_EDAM.jpgHistorische overblijfselen in Alanya. Foto: Getty Images

Keizerlijk cadeau

De uitstekende rots waarop het fort van Alanya is gebouwd, wordt geflankeerd door twee stranden: het Ooststrand en het Cleopatrastrand. Dat laatste strand dankt zijn naam aan de legende dat koningin Cleopatra VII er elke morgen ging zwemmen. Haar Romeinse minnaar keizer Marcus Antonius had haar het strand en de hele provincia Cilicië, zoals de Romeinen het gebied noemden, cadeau gedaan. Ten noorden van het Cleopatrastrand ligt het park Alaaddin Keykubat met gezellige eetcafés. Voor een lekkere cocktail in het park kun je bij de Life Cafe Bar (4) terecht.

RONDOM DE STAD

Klassieke wandeling

Ook in de omgeving van Alanya is een aantal historische attracties die het bezoeken waard zijn. Als je per (huur)auto over de kustweg D400 naar het oosten rijdt, kom je de ruïnes van de antieke steden Laertes en Syedra tegen. Laertes werd gesticht door de Grieken en er zijn Romeinse munten gevonden. Je kunt er de oude marktplaats nog steeds zien, en aan de noordkant daarvan bevindt zich een ontmoetingsplek in de vorm van een halve cirkel: een Exedra. Ook Syedra was van oorsprong een Griekse stad die later door de Romeinen werd bewoond. Je kunt er resten van het badhuis en een tempel bekijken en over de oude hoofdstraat wandelen. Neem zelf eten en drinken mee, er zijn weinig eetgelegenheden in de omgeving.

Diepgravend

Rijd je nog een stuk verder richting het oosten, dan kom je bij de stad Anamur. Hier kun je genieten van een eenvoudig hapje en drankje langs de D400, bijvoorbeeld bij Erciyes Etli Pide Salonu (5). Bezoek daarna de opgraving van de oude Griekse stadAnemurion,ongeveer vijf kilometer ten westen van Anamur. Je komt er door vanaf de D400 richting de kust te rijden, naar het dorpje Ören. Het laatste stuk moet je lopen: een korte, mooie wandeling. De ruïnes van Anemurion geven je een goede indruk van hoe de stad tweeduizend jaar geleden was ingedeeld.

Alanya_history_romanruins_EDAM.jpgDe opgravingen van Anemurion. Foto: Alamy

Fotomoment

Wanneer je vanuit Anamur naar het zuidoosten rijdt, in de richting van het kustplaatsje Mersin, staat je een nog grotere historische verrassing te wachten. De Romeinen bouwden daar langs de kust het best bewaarde kasteel van Turkije: Mamure. Houd je camera in de aanslag, want de torens en kasteelmuren met op de achtergrond de zee zorgen voor prachtige plaatjes. Hier kun je je goed voorstellen hoe een centurion (de hoogste Romeinse officiersrang) vanaf de wachterstoren bevelen schreeuwde.

Skelettengrot

In de omgeving van Alanya wonen al mensen sinds de vroegste historie. De Turkse archeoloog Prof. Dr. Kilinc Kokten deed in 1957 zijn even beroemde als belangrijke historische ontdekking in een grot die de naam Kadiini kreeg, dat 'vrouw' of 'stichter van een thuis' betekent. In de grot vond de professor verschillende skeletten die door Amerikaanse onderzoekers werden geanalyseerd. Het bleken mensen te zijn die meer dan twintigduizend jaar geleden in de grot hadden gewoond. Je kunt er ook enorme stalactieten en stalagmieten bekijken, de grootste uit de omgeving. En wanneer je uit de grot naar buiten tuurt over de zonovergoten kustlijn, kijk je misschien toevallig naar de plek waar Cleopatra en Marcus Antonius ooit hun nachtelijke zwempartijen hielden.

Eten & drinken

Door de geschiedenis met vele veroveraars kent de Turkse keuken veel invloeden, waaronder Grieks en Arabisch. Wil je van alle verschillende smaken proeven, bestel dan het tapasvoorgerecht mezeler. Uiteraard heeft Alanya veel visrestaurants. Let op: als je vis bestelt, spreek dan vooraf de prijs en het gewicht van de vis af. Anders kun je bij de afrekening voor onaangename verrassingen komen te staan. Een van de beste restaurants om de lokale keuken te proberen, is Eski Ev (6). De lekkerste bak koffie schenken ze in de gezellige Bistro Floyd (7).

Overnachten

In en om het centrum van Alanya vind je veel fijne hotels op loopafstand van historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Alara Han of het Archeologisch Museum, en de strandweg D400. Deze weg loopt langs de kust en leidt je langs een aantal oude steden en kastelen.

Top 3 historische evenementen

Juni - juli: Aspendos internationaal opera en ballet-festival, klassieke operawerken worden opgevoerd in het Romeinse openluchttheater Aspendos.

Oktober: Alanya international kunst en cultuur-festival, een beroemd festival in Turkije waar je je hart kunt ophalen aan cultuur en geschiedenis.

November: International sculpturensymposium, antieke vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld en voorzien van deskundig commentaar. Ook zijn er lezingen.

Contacten

  1. Asi Turizm Travel Agency: Saray Mah. Atatürk Cad. Kale market üstü No 1. 07400 Alanya. +90 242 519 0190
  2. Alanya Castle: Hisariçi Mh. Antalya. +90 242 511 3304
  3. Muhtarın Yeri: Hisariçi Mh. Kale Cd. 07400 Alanya. +90 242 513 5188
  4. Life Cafe Bar: Kızlar Pınarı Mh. 07400 Antalya. +90 242 513 3548
  5. Erciyes Etli Pide Salonu: 19 Mayıs Cad. No:79 Anamur/Mersin (Icel). +90 324 814 5942
  6. Eski Ev: Saray Mah., Damlataş Cad. No: 44, 07400 Alanya. +90 242 511 6054
  7. Bistro Floyd: Damlatas 19, 07400 Alanya. +90 242 5114444