Venetië is niet alleen beroemd om zijn romantische kanalen en paleizen, het is ook een stad vol prachtige kunst uit alle tijden. Hou je van schilderkunst en architectuur, dan is Venetië jouw bestemming! Hier ontmoet je de schoonheid in al haar vormen. In musea en in kerken, op pleinen en in paleizen, de Dogenstad toont je in een weekend al haar kunstschatten.

DAG 1

Rond het San Marcoplein

Je weekend Venetië begint met een tochtje per vaporetto -de lokale watertaxi- over het Canal Grande. Een mooie manier om kennis te maken met de stad. Zo kom je vanzelf aan bij de grootste en bekendste basiliek Venetië: de San Marco-kathedraal. Een indrukwekkend bouwwerk met zijn enorme koepels, byzantijnse bouwstijl en met de schitterende mozaïeken binnen. Vanaf de ingang heb je een mooi uitzicht over het uitgestrekte San Marcoplein: het hart van Venetië. Dat San Marco, ofwel de apostel Marcus, de beschermheilige van Venetië is, kun je wel zien: overal vind je 'zijn' leeuw, als hét symbool van deze stad.

grand-canal.jpgCanal Grande

De eerste pizza

Naast de kathedraal vind je nog een indrukwekkend bouwwerk: het Dogenpaleis. Hier zetelde vroeger de regering van Venetië. Nu is het een prachtig museum vol beroemde schilderijen, zoals Het Paradijs van Tintoretto. Het is maar liefst 22 meter lang en daarmee is het een van de grootste schilderijen ter wereld.

Na al die indrukken kun je wel een rustpauze gebruiken, onder het genot van een Venetiaanse pizza. Daarvoor kun je bijvoorbeeld naar pizzeria Conca d'Oro gaan, één van de eerste pizzeria's van Venetië.

Venetiaans avondmaal

Vanaf het San Marcoplein kijk je uit op het eiland San Giorgio Maggiore. Hier, tegenover het Dogenpaleis, vind je een van de beroemdste werken van Tintoretto, Het Laatste Avondmaal, dat de muren van de San Giorgio Maggiore-kathedraal siert. Die kathedraal is gebouwd door de Italiaanse Renaissance-architect Andrea Palladio. Let ook op het beroemde altaarstuk van Vittore Carpaccio.

Je kunt eindeloos door de straatjes blijven dwalen, maar tegen het eind van de dag krijg je vast trek. Dan zit je fijn bij de Osteria al Diavolo e l'Acquasanta in de wijk San Polo, vlakbij de beroemde Rialtobrug. Proef de spaghetti met inktvis!

DAG 2

Het Gouden Huis

Steeds als je over het Canal Grande komt, zie je het en steeds opnieuw word je er stil van: het Ca'd'Oro, oftewel het Huis van Goud. Ooit was het geheel belegd met bladgoud, maar dat is inmiddels verdwenen. Toch blijft het ook met zijn bleek marmeren muren een schitterend gebouw. Het is interessant voor architectuurliefhebbers, omdat architect Marco d'Amadio er heel mooi de overgang van de gotische bouwstijl naar die van de Renaissance heeft laten zien. Een pareltje van Venetiaanse bouwkunst.

cadoro.jpgHet Gouden Huis

Moderne kunst bij Peggy Guggenheim

Tussen al die historie zou je het bijna vergeten, maar Venetië is ook een stad van hedendaagse kunst. Aan het Canal Grande ligt het Peggy Guggenheim museum, waar je alle grote namen uit de twintigste-eeuwse kunststromingen, van het kubisme tot het expressionisme, tegenkomt. Het is gevestigd in het Palazzo Vernier dei Leoni, het vroegere huis van de Amerikaanse kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim. Ben je liefhebber van moderne kunst, dan is dit museum alleen al het tripje naar Venetië meer dan waard.

Warhol en Koons

Nog een trekpleister voor iedereen die van moderne kunst en van architectuur houdt: het Palazzo Grassi. Hier vind je de verzameling van de Franse miljardair François Pinault. Het paleis is gerenoveerd door de Japanse architect Tadao Andõ en bezit onder andere werken van Andy Warhol, Takashi Murakami, Carl Andre en Jef Koons. Dit is een van de grootste moderne kunstverzamelingen ter wereld.

Voor je laatste avond in Venetië zoek je de gezelligheid op van de bars en restaurants van Zattere (de kades van het eiland Dorsoduro. Wandel langs de steigers naar Riviera, waar je op het prachtige terras heerlijk eet. Ciao Venezia!

Hou je van Italiaanse kunst? Bekijk dan ook onze gids Rome van toen en nu.

De Biënnale van Venetië

Als je van hedendaagse kunst houdt, is de grote internationale Biënnale van Venetië natuurlijk hét moment om de stad te bezoeken. Je vindt er werken van kunstenaars uit de hele wereld, in de landenpaviljoens en in het Arsenale. Tijdens Biënnale wordt ook de Gouden Leeuw uitgereikt aan de maker van de beste filminzending.

Venetië door de ogen van de James Bond

De Venetiaanse kanalen en paleizen hebben het decor gevormd voor een hoop filmscènes. De stad is duidelijk een van de favoriete plekken van James Bond! Al in 1979 kwam regisseur Lewis Gilbert naar Venetië voor de opnamen van Moonraker en ook in Casino Royale speelt Venetië een rol.

Venetië in het kort

Beste tijd om te gaan

Vooral tijdens de Biënnale tussen juni en september, kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. 's Winters kan het in Venetië behoorlijk koud zijn. In de zomer is het weer er heerlijk. In de herfst en in de lente kun je de Acqua Alta meemaken, oftewel het stijgende water.

Vervoer

Een vliegticket is via Expedia.nl zo geboekt, tegen het beste tarief.

Te voet: Venetië heeft geen openbaar vervoer over land, dus neem gemakkelijke schoenen mee, want je gaat kilometers maken.

Per vaporetto: waterbussen, er zijn vijftien lijnen, over de belangrijkste kanalen van de stad.

Slapen

In de wijk San Marco zit je dicht bij de musea en monumenten.

Eten en drinken

Ristorante Conca D'Oro: Sestiere Castello 4338

Ostaria al Diavolo e l'Acquasanta: Calle della Madonna 561b

Riviera: Fondamenta Zattere al Ponte Longo 1473

"De taal van de architectuur is moeilijk te begrijpen - hij is geheimzinnig, anders dan die van muziek, die meteen tot je doordringt."

De beroemde architect en ontwerper Carlo Scarpa werd in 1906 geboren in Venetië. Hij is vooral bekend geworden met zijn restauraties van veel Italiaanse musea, zoals het Museo Correr in Venetië. Scarpa was ook nauw betrokken bij de glaskunst van Venetië en fungeerde als adviseur voor de beroemde glasfabrieken van het eiland Murano. Carlo Scarpa heeft ook de winkel vanOlivetti op het San Marcoplein ontworpen.

Top 5 kunstevenementen

Mei: Festa della Senza, heropvoering van het beroemde 'Huwelijk met de zee', dat wordt gevierd op Hemelvaartdag (rituelen, vaarwedstrijden en folkloristische voorstellingen).

Mei: Voga Longa: traditionele vaarwedstrijd door de stad.

Juni-september: Biënnale van Venetië, festival voor hedendaagse kunst en architectuur.

Juli: Festa del Redentore, evenement en vuurwerk ter herinnering aan de pestepidemie van 1577.

September: Europese Erfgoeddagen, bekijk monumenten die normaal voor het publiek gesloten zijn.