HISTORISCHE BINNENLOCATIES

Aanschouw Delfts blauw

Van de dertigtal Delftse aardewerkfabrieken is er maar één originele overgebleven: de Koninklijke Porceleyne Fles (1) uit 1653. Hier wordt het blauwe aardewerk nog steeds volgens traditie met de hand beschilderd. In de fabriek ben je als bezoeker getuige van de geschiedenis en het productieproces van de keramiek. Je kunt er ook workshops volgen. De Koninklijke Schatkamer bevat de collectie die speciaal voor het Nederlands Koningshuis werd geproduceerd.

delft_-_delfts_blue_2.jpgDelfts Blauw

Rustplaats van de Oranjes

Sinds de moord op Willem van Oranje worden de Oranjes - op enkele uitzonderingen na - in de Nieuwe Kerk (2) ter ruste gelegd. Het leven van Willem van Oranje en zijn nazaten leert de bezoeker kennen in Museum Prinsenhof (3). Dit voormalige klooster staat op de Unesco-monumentenlijst. Het museum heeft ook aandacht voor Delftse kunstenaars en wetenschappers. Het beroemde schilderij 'Anatomische les van dokter Willem van der Meer' van Mierevelt is hier te bezichtigen. Ook de kist waarmee de Nederlandse rechtsgeleerde en schrijver Hugo De Groot in 1621 uit zijn gevangenschap wist te ontsnappen, is in het museum te bewonderen.

Stad vol Rijksmonumenten

Het is niet geheel verwonderlijk dat zich onder alle historische bouwwerken die Delft kenmerken de nodige Rijksmonumenten bevinden. De stad heeft er maar liefst bijna 700! Waaronder Het Prinsenhof en de Nieuwe Kerk, zie hierboven, maar ook de Vleeshal en Stadsherberg De Mol (4). Laatstgenoemde diende ten tijde van de bouw, aan het einde van de vijftiende eeuw, als opvang voor daklozen en fungeerde later als stadstimmerwerf en vondelingenhuis. Tegenwoordig kun je er in Middeleeuwse stijl dineren, met op de kaart gerechten als de Vlercken van Oranje en Frickedil in 't Corstedeegh.

HISTORISCHE BUITENLOCATIES

Historische tuin

Zoals meer universiteiten, heeft ook de Technische Universiteit van Delft haar eigen Botanische Tuin (5). De tuin is bijna een eeuw oud, hij stamt uit 1917. Vanwege de kolonie Nederlands-Indië was er indertijd veel interesse in gewassen uit die tropische regio en werd er in de Botanische Tuin allerlei onderzoek daar naar gedaan. Tegenwoordig heeft de tuin niet langer uitsluitend een wetenschappelijke functie. Ook bezoekers die 'simpelweg' van groen houden, zijn meer dan welkom om de Japanse kurkboom of waterlinde te aanschouwen.

delft_616_1.jpgDelftse gracht. Foto: Shutterstock

Stad van Willem van Oranje

Willem van Oranje was de eerste Oranje die in Delft ging wonen. Het standbeeld van de prins staat in de tuin van Museum Het Prinsenhof. In de achtergelegen Schoolstraat werd zijn moordenaar Balthasar Gerards gevangen genomen. Diens doodstraf werd voltrokken in het stadhuis op de Markt. Je ziet duidelijk aan het verschil in steen dat het gebouw later, in 1620, om de laatgotische toren uit de 13e eeuw heen is gebouwd. Die toren was destijds ook de gevangenis en martelkamer. Tegenover het stadhuis zit Stadscafé De Waag (6) waar je in een historische ambiance kunt lunchen. De grote weegschaal in het pand hangt er al sinds 1647.

Zicht op Delft vanaf het water

Vanaf de grachten is bij uitstek de plek om het schilderachtige Delft te ontdekken. Neem plaats in een van de boten van Rondvaart Delft (7), kijk om je heen terwijl de meest prachtige historische gebouwen en eeuwenoude boogbruggen voorbij trekken, en luister ondertussen naar de schipper die de vaak bijzondere verhalen over al dat moois weet te vertellen. Een van de leukste en meest aansprekende geschiedenislessen die je je maar kan voorstellen!

Leuke weetjes

 • Delft is ongeveer 750 jaar oud en heeft haar naam te danken aan het graven (delven) van de oudste gracht, de Oude Delft.
 • Delft is in aanraking gekomen met het Chinese porselein - inspiratiebron voor Delfts blauw - omdat de stad de thuishaven was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
 • Delfts Blauw was een goedkoop alternatief voor peperduur Chinees porselein. Tegenwoordig is echt Delfts Blauw ook vrij prijzig.
 • Delft heeft 10 musea. Bijzonder is bijvoorbeeld het Museum Paul Tetar van Elven (8) met een van de best bewaarde 17e-eeuwse interieurs
 • De Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723) was de eerste wetenschapper die de microscoop kwalitatief sterk wist te verbeteren.
 • Vermeer vormde samen met andere Delftse schilders de Delftse School. Onder hen zijn Pieter de Hooch en Carel Fabritius.

Praktische informatie

Overnachten

Delft heeft in zijn kleine binnenstad een ruime keuze aan historische hotels en pensions. Rondom de Markt, de Nieuwe Kerk, Museum Het Prinsenhof en het Stadhuis zitten een aantal hotels die inklassieke 17e-eeuwse panden zijn gevestigd.

Eten

Delft kent ongeveer 200 restaurants. In het centrum rondom de Markt kan in een historische ambiance gegeten worden bij onder meer Proeverij De Waag (10) of Restaurant Van der Dussen (11), prachtig gelegen aan het oude Bagijnhof. De vele koffiehuizen in de stad serveren de koffie veelal in mooie porseleinen kopjes.

Beste tijd om te gaan

Delft is het hele jaar door een bezoek waard, maar in de lente en de zomer zijn de historische pleintjes gevuld met terrassen en is het hier heerlijk vertoeven. Aangezien Delft een echte studentenstad is, is het zowel in het weekend als doordeweeks zeer levendig.

Contacten

 1. Koninklijke Porceleyne Fles: Rotterdamseweg 196, 015 2512030
 2. Nieuwe Kerk: Heilige Geestkerkhof 25, 015 2123015
 3. Museum Prinsenhof: Sint Agathaplein 1, 015 2602358
 4. Stadsherberg De Mol: Molslaan 104, 015-2121343
 5. Botanische Tuin: Oude Delft 199, 015 2602358
 6. Stadscafé De Waag: Markt 11, 015 2130393
 7. Rondvaart Delft: Koornmarkt 113, 015 2126385
 8. Museum Paul Tetar van Elven: Koornmarkt 67, 015 2124206
 9. Oude Kerk: Heilige Geestkerkhof 25, 015 2123015
 10. Proeverij De Waag: Markt 11, 015 2130393
 11. Restaurant Van der Dussen: Bagijnhof 118, 015 2147212

Top 3 historische evenementen

Juli-augustus: Delft Chamber Music Festival, kamermuziekfestival met internationale topmusici in de historische omgeving van Museum Het Prinsenhof.

Juni-augustus: Zomerserie Nieuwe en Oude Kerk, diverse concerten van bekende Nederlandse topmusici in de historische Oude en Nieuwe Kerk.

Juni: Delfts Blauw Dag, ontdek en beleef alle hoogtepunten van Delfts Blauw in één dag in het centrum en langs de keramiekroute 'Delfts Blauw'.