De Belgische stad aan de oevers van de rivier de Schelde is niet voor niets een populaire bestemming voor een citytrip. Je kunt in Antwerpen geweldig shoppen, heerlijk eten en genieten van een lekkere pint. Ook liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen graag in de stad die onder keizer Karel V uitgroeide tot belangrijkste handelsstad van Europa. Ga mee op een wandeling langs eeuwenoude gebouwen, standbeelden en bezienswaardigheden, te beginnen op het Centraal Station.

Stop 1. Wat een binnenkomer!

Wie per trein in Antwerpen arriveert, krijgt meteen een voorproefje van wat er nog allemaal gaat komen. Met de bouw van Antwerpen Centraal (1) werd begonnen in 1899. De stalen perronoverkapping, ontworpen door ingenieur Clement van Bogaert, is maar liefst 43 meter hoog. Dat was nodig om de stoom van de locomotieven op te vangen. Het ontwerp van het stenen stationsgebouw is geïnspireerd op een combinatie van stijlelementen uit vroegere perioden, zoals het Pantheon in Rome. Haal je camera maar meteen tevoorschijn, want hier kun je prachtige plaatjes schieten. Een paar straten verderop zit het populaire café Mokkakapot (2), waar je kunt bijkomen van je reis met de lekkerste koffie van Antwerpen.

Stop 2. In de voetstappen van Rubens

Loop je vanaf het station via de beroemde winkelstraat Keyserlei richting het westen, dan kom je vanzelf het Rubenshuis (3) tegen. De beroemde schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) liet zich voor het ontwerp van zijn optrekje inspireren door Italiaanse renaissancepaleizen. Het magnifieke gebouw ziet er op veel plekken nog exact zo uit als toen Rubens er woonde. Met een beetje fantasie kun je hem met zijn vrouw Isabella Brant aan de eettafel zien zitten. Er hangen veel werken van Rubens en zijn tijdgenoten en vrijwel de gehele inrichting is in originele staat gebleven. Tip: elke laatste woensdag van de maand is de entree gratis!

belgium-antwerp-central-station.jpgAntwerpen Centraal Station Foto door Casey And Sonja onder licentie CC BY-SA 2.0

Stop 3. Goddelijke gebouwen en pintjes.

Wandel verder naar het westen via de winkelstraat Meir en de Schoenmarkt om uit te komen bij de Groenplaats met een beeld van Rubens.Vanaf die plek heb je schitterend uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (4). Deze gotische kerk werd gebouwd tussen 1352 en 1521 en is gewijd aan Maria. Liefhebbers van gotische fresco's en barokstijl kunnen hier hun hart ophalen. De 515 treden van de noordelijke toren zijn van april tot september elke vrijdag te bezoeken onder leiding van de officiële gidsen. Een hele klim, maar het panoramische uitzicht over de stad is onvergetelijk. Heb je dorst gekregen van alle indrukken, doe dan een pintje bij het wonderlijke café 't Elfde Gebod (5), dat helemaal is ingericht met religieuze relikwieën, standbeelden, houdsnijwerken en gigantische druipkaarsen.

Stop 4. De legende van de reus

Vanaf de kathedraal en 't Elfde Gebod loop je over de torfbrug zo de Grote Markt op, het kloppende hart van de oude stad. Het hele plein ademt een en al geschiedenis en oude verhalen. Zo staat op het plein het beeld van de reus Druon Antigoon. Volgens de legende liet hij schippers tol betalen om de Schelde over te mogen varen. Als ze niet betaalden, hakte hij hun hand af en gooide die in de rivier. Zo zou Antwerpen (hand werpen) aan zijn naam gekomen zijn. Aan de westzijde van het gezellige plein ligt het 'knappe' Stadhuis (6), zoals de Belgen zeggen. Het is in renaissancestijl gebouwd tussen 1561 en 1564 en staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed.

Stop 5. Frietje met Sint-Paulus

Na Vanaf de Grote Markt ga je de Hofstraat in, richting het noorden. Via een paar prachtige middeleeuwse straatjes kom je bij de Sint-Pauluskerk (7), een van de mooiste gebouwen in de stad. De buitenkant van de kerk is in klassiek gotische stijl gebouwd, met hoge spitsbogen en schitterende glasramen. De inrichting van de kerk is in barokke stijl. Je kunt er beroemde kunstwerken zien van schilders als Rubens, van Dyck, en het schilderij Madonna van de rozenkrans van Caravaggio. Je bent hier op steenworp afstand van de Schelde, waar je een Belgisch frietje of overheerlijke mosselen kunt scoren bij Noorderterras (8), met uitzicht over de rivier.

belgium-antwerp-town-hall.jpgHet Prachtige Stadhuis van Antwerpen Foto door GlynLowe.com onder licentie CC BY 2.0

Bonusstop. Fotomoment!

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is omgeven door een wirwar van pittoreske middeleeuwse straatjes. Voor wie goed zoekt, ligt aan de westzijde van de kerk een van de oudste en mooiste doorgangetjes van de stad: de Vlaeykensgang die de Oude Koornmarkt met de Pelgrimstraat verbindt. Zowel overdag als 's avonds kun je hier prachtige foto's maken en waan je je even in het Antwerpen van honderden jaren geleden.

De raap van Rubens

De raap van Rubens is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het album verscheen naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van het geboortejaar van de Antwerpse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). Het verhaal speelt zich grotendeels af langs de Schelde, in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en natuurlijk het Rubenshuis, waar Lambik schilderles krijgt van de grote meester zelf. Behalve de bekende helden Suske, Wiske, Lambik, Jerom, tante Sidonia en professor Barabas, komen ook bekende Antwerpse historische figuren als Rubens en zijn vrouw Isabella Brant en de schilders Antoon van Dyck en Jordaens in de strip tot leven.

Eten en drinken

Verspreid door Antwerpen vind je diverse frietkotten (snackbars) waar je de lekkerste Vlaamse frieten kunt eten. Het beroemdste frietkot van Antwerpen is Frietkot Max (9). Natuurlijk kun je in Antwerpen ook voortreffelijke Frans-georiënteerde gerechten eten. Bijvoorbeeld bij restaurant De Godevaart (10), vlak bij het Rubenshuis. Op het vaak zonovergoten terras van koffiebar Caffènation (11) drink je de lekkerste koffie.

Top 3 musea in Antwerpen

Vleeshuis, in dit middeleeuwse gildehuis aan de Hespenstraat kun je de geschiedenis van Antwerpse muziek bekijken en beluisteren.

Museum Mayer van den Bergh, een verzameling oude meesters en sculpturen bijeengebracht door de verzamelaar Fritz Mayer van den Berg.

Museum Plantin-Moretus, in de betoverende zestiende-eeuwse boekdrukkerij. Het enige museum ter wereld dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Vlucht en overnachten

Een vlucht naar Antwerpen kan heel voordelig zijn via Expedia.nl.

Antwerpen heeft veel fijne hotels in romantische oude gebouwen. Je vindt ze vooral in de buurt van het centraal station en bezienswaardigheden als het Rubenshuis. Ook rondom de gezellige Grote Markt zijn veel leuke slaapplekken.

Contacten

 1. Antwerpen Centraal: Koningin Astridplein, 27, 2018 Antwerpen
 2. Mokkakapot: Sergeyselsstraat 2, 2140 Antwerpen, +32 33444342 | www.mokkakapot.be
 3. Rubenshuis: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, 32 32011555 | www.rubenshuis.be
 4. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: Groenplaats 21, 2000 Antwerpen, +32 32139951 | www.dekathedraal.be
 5. 't Elfde Gebod: Torfbrug 10, 2000 Antwerpen
 6. Antwerpen Stadhuis: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, +32 32211333
 7. Sint-Pauluskerk: Sint-Paulusstraat 22, 2000 Antwerpen, +32 32313321 | www.sint-paulusparochie.be
 8. Noorderterras: Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen, +32 32900857 | www.plateauroyal.be
 9. Frietkot Max: Groenplaats 12, Antwerpen | www.fritkotmax.be
 10. De Godevaart: St Katelijnevest 23, 2000 Antwerpen, +32 32318994 | www.degodevaart.be
 11. Caffènation: Mechelsesteenweg 16, 2000 Antwerpen, +32 36897013