Antwerpen is de ideale stedentripbestemming voor een gezin met jongere kinderen. Je hoeft er geen ellenlange autorit voor te maken, maar hebt wel meteen een vakantiegevoel als je uitstapt. Nieuwe ontdekkingen, gezellige uitjes en speelplezier: in Antwerpen is van alles te beleven. Tip: huur een fiets en rijd langs deze 7 kindvriendelijke stops.

Stop 1. Dieren kijken in ZOO Antwerpen

Geen betere dagbesteding dan wandelen tussen de olifanten, brilberen, koala´s en zwartvoetpinguins. De negentiende-eeuwse ZOO Antwerpen (1) is een van de oudste dierentuinen ter wereld en biedt onderdak aan duizenden dieren. Leuk is om van tevoren de website van de dierentuin te checken en je kinderen onderweg te vertellen hoe de beesten heten die je tegenkomt. Bijvoorbeeld leeuwin Maouli met haar dochter Caitlin en zoon Nestor. Of de zeehonden Herbie en Queenie. Moe na het slenteren? Plof met z'n allen neer bij De Bie (2) op 300 meter loopafstand van de dierentuin, voor een ijscoupe of wafel met slagroom.

Stop 2. Knutselen in Het Steen

Dit uitje is een echte win-win: educatief én superleuk. Het Steen (3) is de oudste burcht van Antwerpen en is niet alleen een plaatje om te bezoeken, maar kan jou en je kinderen ook heel veel leren. Speciaal voor kleintjes is de kelder ingericht als een heuse expositieruimte, Het Steen der Wijzen genoemd. Hier kunnen ze door middel van knutselwerkjes en met behulp van begeleiders alles leren over wat er in het water leeft. Ook de rest van de burcht is een bezoekje waard. En voor een afsluitend (of beginnend) drankje is er een fijne bar.

Antwerpen_family_zoo_Flickr.jpgSiberische tijger in de ZOO van Antwerpen. Foto door Kitty Terwolbeck onder licentie CC BY 2.0

Stop 3. De wonderwaterwereld van Aquatopia

Op het Koningin Astridplein in het centrum van Antwerpen staat een immens, openbaar aquarium waarin duizenden vissen en reptielen zwemmen. Aquatopia (4) is zo groot dat je er urenlang kunt struinen door de onderwatertunnels. Het aquarium is opgedeeld in verschillende werelden, zoals het regenwoud en koraalriffen, met de voor dat gebied typerende waterdieren.

Stop 4. Relaxen op het Sint Annastrand

Of de mussen nu van de daken vallen, of je met een muts op de frisse wind trotseert: een bezoek aan het stadsstrand van Antwerpen is altijd een goed idee. In de zomer kun je op het Sint Annastrand (5) langs de Schelde de handdoekjes uitspreiden en urenlang poedelen en zandkastelen bouwen. Daarnaast is er een grote speeltuin om in te ravotten, een minigolfbaan, een openluchtzwembad en zijn er heel veel gezellige restaurantjes met terras. Zoals Plaasj Kaffee (6), waar je bij een kindermenu ook een cadeautje uit de schatkist krijgt. In de koudere maanden kun je mooie wandelingen maken over de dijk, met uitzicht over de rivier.

Stop 5. Cultuur snuiven in Het MAS Museum

Wil je de kids bijspijkeren over de geschiedenis van Antwerpen? Ga naar Het MAS Museum (7) (Museum aan de Stroom), want daar weten ze precies hoe ze de aandacht van kleine kinderen kunnen vasthouden. Spelenderwijs worden ze door het tien verdiepingen tellende pakhuis geleid. Zo kunnen ze een familierondleiding krijgen, met kapitein MASsimiliaan speuren naar zijn flessenpost, workshops volgen en meer. De fantastische uitsmijter van deze leerzame dag is een familiepicknick op het 65 meter hoge dak, met prachtig uitzicht over de stad en de rivier.

Antwerp_Family_MASMuseum_Flickr.jpgMAS Museum. Foto door Vesna Middelkoop onder licentie CC BY 2.0

Stop 6. Op avontuur in Het Ruihuis

Helm op en gaan met die banaan! Onder Antwerpen ligt een compleet gangenstelsel, de voormalige grachten en riolen van de stad. Al sinds de middeleeuwen waren de gangen in gebruik, eerst als verdedigingsgordel, daarna als binnenhaven en watervoorziening, en vervolgens als riool. Tegenwoordig kun je vanuit het Ruihuis (8) avontuurlijke tochten maken door de tunnels, met én zonder gids. Alleen al de beschermende kleding en zaklampen die je meekrijgt, zijn bij kids een groot succes.

Stop 7. Pannenkoeken smullen op het water

Je eet de lekkerste pannenkoeken én geniet van het panoramische uitzicht over de stad vanaf het water: een tocht met de pannenkoekenboot over de Schelde is dubbel plezier. De boot vaart elke zondag op drie verschillende tijdstippen uit vanaf Kaai 14, bij de Londenbrug in havenbuurt 't Eilandje. Tijdens de 1 uur durende rondvaarttocht kijken kids hun ogen uit, terwijl ze onbeperkt naturelpannenkoeken voor hun neus krijgen die ze zelf mogen versieren. Houd de camera gereed, want dit is een uitje om niet snel te vergeten!

Overnachten

Er zijn veel fijne familiehotels in Antwerpen om in te overnachten. Zo kun je in de buurt van de Grote Markt slapen, of bij de ZOO Antwerpen. Van plan om Aquatopia te bezoeken? Ook daar in de buurt vind je heerlijke overnachtingsplekken.

Eten & drinken

Antwerpen is tegenwoordig een smeltkroes van culturen, dus je kunt er werkelijk elke keuken vinden. Maar écht Belgisch, en zeer kindvriendelijk, zijn natuurlijk de fritkotten (snackbars), waar je de befaamde Vlaamse frieten kunt bestellen. De beroemdste is Fritkok Max (9) in het historisch museum. Hierboven bevindt zich het fritkotmuseum, waar je alles te weten komt over deze Belgische heerlijkheid. Andere typische Antwerpse specialiteiten zijn Antwerse handjes, gemaakt van chocolade of koek, en mosselen. Ga voor een onvergetelijke avond een hapje eten in Sensunik Antwerpen (10), waar ze ook een speelzolder hebben en je dus geen kind aan ze hebt.

Top 5 gezins-uitjes

 1. November - januari: IJssculptuur Festival, tientallen ijssculpturen met een overkoepelend thema, waar je tussendoor kunt struinen. Mét lekkere hapjes en drankjes.
 2. Februari: Jommeke en de 6 wensen, jeugdfilmfestival met 6 door kinderen geregisseerde films op groot scherm én daarna feest met Jommeke.
 3. Mei - juni: Sinksenfoor, de Antwerpse kermis biedt gegarandeerd pret voor tien, met ruim 150 attracties.

Contacten

 1. ZOO Antwerpen: Koningin Astridplein 20-26, 2018 Antwerpen, +32 32248910
 2. De Bie: Carnotstraat 132, 2060 Antwerpen, +32 32363731
 3. Het Steen: Steenplein 1, 2000 Antwerpen, +32 32028380
 4. Aquatopia: Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen, +32 32050750
 5. Sint Annastrand: 2050 Antwerpen
 6. Plaasj Kaffee: Wandeldijk 1, 2050 Antwerpen, +32 37221919
 7. Het MAS Museum: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen, +32 33384400
 8. Ruihuis: Suikerrui 21, 2000 Antwerpen, +32 33440755
 9. Fritkok Max: Groenplaats 12, 2000 Antwerpen, +32 495213580
 10. Sensunik Antwerpen: Molenstraat 69, 2018 Antwerpen, +32 32160066