Wat een geluk, het is super rustig in de Winter Efteling. Het regent, dus blijven de mensen thuis. Dat is helemaal niet nodig, want de meeste attracties zijn overdekt. En dan nog, we zijn toch Hollanders? Die kunnen heus wel tegen een beetje regen? Nou ja, extra leuk voor mij. Ik ga drie keer achter elkaar in de Vogel Rok en hoef tussendoor niet eens uit te stappen!

Efteling Weer of geen weer, wij hebben er zin in!

**In 1933 begon de Efteling als sport- en wandelpark. Je kon er tennissen, zwemmen en wandelen. En de entree was gratis. Twintig jaar later krijgt het park in Kaatsheuvel de eerste sprookjesfiguren, die getekend worden door Anton Pieck. Vanaf dat moment betalen de bezoekers 0,80 cent bij de ingang. Inmiddels is de Efteling het grootste en bekendste pretpark van Nederland. Elk jaar komen er meer dan 4 miljoen mensen genieten van de sprookjesfiguren en spannende attracties. Maar niet vandaag, want er is storm op komst.**

Holle Bolle Gijs Holle Bolle Gijs is wereldberoemd

****Zo blij als een kind
Of je nou jong of oud bent, naar de Efteling gaan is altijd een feest. Ik ga met mijn broertje Richard en vriend Patrick. Ze staan te popelen als twee kleine kinderen. "Is de Python wel open? Gaan we ook schaatsen?" Ik kijk op de Buienradar. Het ziet er niet best uit. Het gaat stormen en vooral heel veel regenen. In het zuiden is het altijd beter weer, houd ik mezelf maar voor.
Winter Efteling
Natuurlijk ben ik al eens eerder in de Efteling geweest. Wij alledrie. Elke keer weer voel ik iets kinderlijks in mij wakker worden. Ik wil rennen naar de eerste attractie en meezingen met Monsieur Cannibale en wegdromen in de Fata Morgana. Even rustig aan, eerst even kijken op de Efteling-app. Superhandig! Op de plattegrond zie ik precies waar we staan, wat er te doen is en welke attracties in de winter open zijn. De Vogel Rok! Daar gaan we als eerste in!****

Efteling app Superhandig, die Efteling-app
Vogel Rok Wachttijd 0 minuten!
Geen rij Geen rij, dus we kunnen zo vaak als we willen. Na drie keer voel ik de misselijkheid langzaam opkomen. Tijd voor iets anders
Vogel Rok Whaaaa!!!

******IJspaleis
In de winter opent de Efteling het IJspaleis, met een skihut en een grote ijsbaan. Ik verheug me al de hele middag op een rondje schaatsen. Eenmaal in het IJspaleis zie ik niemand op het ijs. De regen heeft een hoop voordelen, maar nu toch wel echt een groot nadeel: de ijsbaan is helemaal onder water gelopen. Er wordt vandaag niet geschaatst. Dikke pech voor mij.
Ijsbaan******

Warme Choco Dan maar een kop warme chocolademelk met slagroom als troost

******Niet schaatsen betekent meer tijd voor andere dingen. En aangezien er geen rijen zijn, presteren we het om in bijna elke attractie te gaan. We bezoeken zelfs het Efteling Museum. (Ik wist niet eens dat het bestond.)******

Efteling museum In het Efteling Museum staan oude poppen en figuren die in de afgelopen 80 jaar gebruikt zijn in het park

********Grand finale
Om 18.00 uur sluiten de attracties, maar voor we het park verlaten gaan we nog naar de grand finale van deze geweldige dag: Aquanura. De grootste watershow van Europa. Alle bezoekers verzamelen zich om de vijver bij de Fata Morgana. Dan barst de spetterende watershow los, met hoge fonteinen en knallende kleuren. Even weet ik niet zeker of ik naar een watershow of een vuurwerkshow sta te kijken.
Watershow********

Pardoes Op weg naar de uitgang loop ik Pardijn tegen het lijf

**********Winter Efteling vs Efteling
Als ik moet kiezen tussen de Efteling en de Winter Efteling, dan weet ik het wel. Van 5 november tot 1 februari is dit park een waar sprookje. De geur van brandend hout, de fonkelende kerstverlichting en de sneeuw op de daken in het sprookjesbos geven het park een magie waar geen zomerse dag tegenop kan. Terwijl ik hier loop moet ik denken aan de mensen die deze versieringen hebben gemaakt. Wat een werk moet dat zijn geweest. Aan elk detail is gedacht, ongelooflijk.
**********

dag en nacht Een verschil als dag en nacht
Anderrijk In het Anderrijk staan kersthutjes waar kinderen ouderwetse ambachten kunnen leren of gezellig komen knutselen
Monsieur Cannibale Monsieur Cannibale blijft favoriet!

**********Nog nooit in de Winter Efteling geweest? Lees eerst mijn tips en ga als een malle die kant op!**********

  • De echte attractieliefhebber doet zichzelf een plezier om op een regenachtige dag naar de Winter Efteling te gaan. Ik heb het al vaak gezegd, maar ik doe het gewoon nog een keer: er zijn geen rijen.
  • Download de Efteling-app. Je kunt niet verdwalen, ziet in één oogopslag de snelste routes naar jouw favoriete attractie en weet precies wanneer en waar welke show te zien is.
  • Altijd blijven lachen. In bijna elke rit wordt een foto gemaakt :-)
  • Regen? Neem droge schoenen en sokken mee. In het park ben je te veel onder de indruk van al het moois om je natte sokken te voelen. Op weg naar huis bedank je mij voor deze geweldige tip. (Had iemand mij maar gewaarschuwd.)
  • Een dikke sjaal is ontzettend handig. Die houdt je warm als je buiten loopt en je doet 'm gemakkelijk weer af als je ergens binnen bent.
  • Check de website van te voren om te zien hoe druk het wordt. In de winter zijn er soms grootschalige bedrijfsevenementen en kun je beter op een andere dag komen.
  • Buiten de kerstvakantie en weekends sluit de Winter Efteling om 18.00 uur. Daarna kun je eten wat de pot schaft in het Wapen van Raveleijn, pannenkoeken smullen in Polles Keuken of chique dineren in Restaurant de Hoffelijke Heraut. Voor alledrie de restaurants kun je een tafel reserveren met de Efteling-app. De Hoffelijke Heraut bevindt zich in het Efteling Hotel. Je hoeft niet in het hotel te slapen om in het restaurant te kunnen eten.
Natte sokken Die natte sokken zie je gelukkig niet in de Hoffelijke Heraut. Het eten is heerlijk!

**Dit kost een dagje Efteling met 3 personen:
Screenshot_2014-12-14-10-57-51-2**
Dat is ongeveer € 85,- per persoon.