De hoofdstad van Hongarije heeft veel gezichten. Koninklijk aan de ene kant van de Donau, in Boeda, modern aan de andere kant, in Pest. Aan beide kanten vind je beroemde musea en schitterende baden met geneeskrachtig water. Kom een weekend naar Boedapest voor een magische mix van kunst en ontspanning. Geniet een weekend lang van indrukwekkende musea en prachtige baden in Boedapest.

DAG 1

Koninklijke sferen in Boeda

Wie aan deze kant van het water aankomt, wordt meteen verliefd. Boeda is een mix van Wenen en Parijs. Voor een goed beeld van de stad, klim je omhoog naar het Vissersbastion. Vanaf dit bijzondere bouwwerk, dat in 1854 door de Oostenrijkers is gebouwd, kijk je uit over alle pracht en praal van deze 'parel aan de Donau'.

Wandel langs de barokke gevels aan de Uri Utca (Herenstraat), door het historische hart van Boedapest. De oorspronkelijke huizen zijn afgebroken en herbouwd. Sommige zijn nu een museum, zoals het Nationaal Museum van Hongarije, dat een bezoek meer dan waard is. Het museum herbergt vier verdiepingen met schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw, maar ook een collectie altaarstukken uit de late middeleeuwen.

Om kennis te maken met de Hongaarse gastronomie ga je naar Magyar Vendeglo 21. Onder begeleiding van zachte pianoklanken proef je hier de heerlijkste traditioneel Hongaarse gerechten.

baths.jpgbaden van Gellért

Baden in Boeda

Daarna zet je koers naar de baden van Gellért, aan de voet van de gelijknamige heuvel. Hier kom je helemaal tot jezelf onder de gedraaide zuilen, marmeren beelden en blauwe mozaïeken, in baden die variëren van 26ºC tot 38ºC. En alles kan: stil op je rug drijven, stomen boven het hete water of jezelf trakteren op een grondige massage.

Helemaal verkwikt ga je naar het Museum voor toegepaste kunsten van Boedapest. Het gebouw zelf, met zijn betegelde Art nouveau-gevel is het bekijken al meer dan waard. Er worden wisselende exposities gehouden.

Dansen in een ruïne

Tijd voor een hapje en een drankje. Daarvoor ga je naar het zevende district, dat het tot hotspot van Boedapest heeft geschopt: de vroegere Joodse wijk. Bij het Spinoza Café krijg je een heerlijke mix van Joodse en Hongaarse smaken voorgeschoteld.

Daarna wacht het nachtleven van Boedapest. Heel hip én gezellig zijn de zogenaamde ruïne-cafés, gevestigd in leegstaande gebouwen.

DAG 2

De mooiste musea van Boedapest

Geen betere plek om je smaakpapillen op deze ochtend wakker te schudden dan een ontbijt in één van de legendarische cafés. Wordt het Café Central, Café New York of toch Café Lukács? De keuze is aan jou.

Wandel dan door de Andrássyboulevard, met zijn prachtige variatie aan gevels. Hier loop je vanzelf tegen het Museum van de Terreur aan. Het is gevestigd in het vroegere hoofdkwartier van de Gestapo en de communistische politie. Hier komt de donkere geschiedenis van de dictaturen in Hongarije tot leven met een sinistere rondleiding. Om bij te komen loop je hierna het imposante Heldenplein over en duik je een restaurant in. Bij Paprika Vendeglõ serveren ze gigantische borden met typisch Hongaarse gerechten. Jó étvágyat (eet smakelijk)!

IMG_0349.jpgMuseum voor Schone Kunsten van Boedapest door Tourism Media

Van de kunst naar het bad

Tijd om een kunstbad te nemen in het Museum voor Schone Kunsten van Boedapest. Hier is het woord aan El Greco, Velázquez, Goya, Raphaël, Véronèse en Van Dyck! Uitgekeken? Dan keer je de oude meesters de rug toe en krijgt het begrip sereniteit een heel nieuwe betekenis in de Széchenyi baden. En als je kunt schaken zit je hier helemaal goed: hoe kun je beter ontspannen dan tijdens een partijtje schaak tegen één van de stamgasten, met je voeten in water van 38ºC?

Bevrijd van gifstoffen en stress ben je nu klaar om je over te leveren aan de grillen van de chef-kok van Bistro Zeller. Met een glas palinka klink je op Boedapest en op het einde van dit culturele detox-weekend.

Hou je van musea en mooie gebouwen? Ontdek dan onze gids Praag in het teken van de kunst.

De ruïne-cafés van Boedapest

Nee, deze cafés zijn geen puinhoop. Het zijn echte, gezellige (en hippe) bars, gevestigd in oude huizen of verlaten industriële gebouwen. Ze worden gedreven door jonge creatievelingen en fungeren vaak ook als cultureel centrum met exposities, concerten, restauratieateliers, tuinen en soms zelfs een bioscoopzaaltje. Het retro interieur komt voornamelijk uit de kringloopwinkel. De sfeer is in elk ruïne-café anders: van alternatief via camp tot lounge. Een bijzondere ervaring om op te doen tijdens je weekend Boedapest.

Boedapest door de ogen van Eva Gàrdos

In American Rhapsody (2001) vertelt de Hongaarse filmmaakster Eva Gàrdos over een familie die van Boedapest naar de Verenigde Staten emigreert in de tijd dat Europa nog in tweeën gedeeld is door het IJzeren Gordijn. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Scarlett Johansson speelt een meisje dat als kind uit Boedapest is weggegaan en nu terugkeert om haar wortels te vinden en degeschiedenis van haar land en haar familie beter te leren kennen.

Boedapest in het kort

Beste tijd om te gaan

Van de beroemde musea in Boedapest kun je in elk seizoen genieten en van de baden ook. En, ja, zwemmen in water van 38ºC terwijl het buiten vriest, dat kan in Boedapest (en het is een aanrader)! De zon zie je hier in de winter niet echt vaak.

Vervoer

Boek een vlucht via Expedia.nl en vlieg in 2 uurtjes van Nederland naar Boedapest.

Boedapest heeft een heel praktisch en uitgebreid netwerk van metro-, bus- en tramlijnen. Ze rijden dagelijks van 04:30 tot 11:00 uur, al hebben sommige lijnen een eigen dienstregeling.

Slapen

In Boeda vind je rust en groen, en natuurlijk het kasteel. In Pest vind je de restaurants en cafés en het nachtleven.

Eten en drinken

21 Magyar Vendeglo, Fortuna utca 21

Paprika Vendeglo, Dózsa György út 72

Zeller Bistro, Izabella utca 38

Top 3 culturele evenementen

Augustus: Sziget festival, het Hongaarse Woodstock

September: Erfgoeddagen in de belangrijkste monumenten

Oktober: Herfstfestival, met allerlei culturele manifestaties