De Nederlandse Waddeneilanden zijn geliefd bij vakantievierders. Samen met de Hoge Veluwe zijn de Wadden misschien wel de wildste plek van ons land. Of je nu veel hebt te spenderen of niet, deze Nederlandse archipel biedt mooie, spannende en zelfs magische momenten voor elke portemonnee. Dineer op het hoogste culinaire niveau of geniet gewoon van zon, zee en ruimte tijdens een jutterstocht.

BUDGETACTIVITEITEN VOOR DE KLEINTJES

Even helemaal alleen op de wereld

Op de Waddeneilanden vind je nog ruimte en rust. Je waant je op sommige plekken alleen op de wereld. Omdat de kust op een aantal plekken nog steeds aangroeit zijn er weidse zandstranden om je op uit te leven. In Nationaal Park Duinen van Texel en Nationaal Park Schiermonnikoog kunnen rustzoekers heerlijk wandelen. De zuidelijke zandvlakte van De Vliehors (1) op Vlieland staat bekend als de Nederlandse Sahara. Voor het enige strandpaviljoen daar, moet je in het noorden zijn bij 't Badhuys (2).

wadden_islands_-_schiermonnikoog_gonnie_12.jpgSchiermonnikoog. Foto: Gonnie Tutelaers

In het voetspoor van de aardmannetjes

Elk Waddeneiland heeft wel zijn legende. Zo zouden op Texel sommeltjes leven, aardmannetjes die 's nachts tot leven komen en overdag in een steen veranderen. Tijdens speciale wandelroutes door het bos over het Sommeltjespad kom je alles te weten over de legende. De Waddeneilanden hebben daarnaast een eigen versie van Sinterklaas zoals Ouwe Sunderklaas op Texel op 12 december en Klozum op Schiermonnikoog op 5 december. Tradities die met straatfeesten in ere worden gehouden.

Spannend: strandjutten op Texel

Eigenlijk is strandjutten verboden, maar het gebeurt nog altijd. Belangrijke vondsten vinden hun weg naar musea als het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (3) en Kaap Skil (4) op Texel. Ze tonen niet alleen gevonden schatten, maar ook de eeuwenoude traditie van hergebruik. Hotel De Waal (5) is ingericht met meubels van juttershout en organiseert jutterstochten. Lekker eten doe je bij Brasserie Rebecca (6) die van Michelin een Bib Gourmand 2015 kreeg.

BETAALDE ACTIVITEITEN VOOR PAPA EN MAMA

Hoog boven de Wadden

Vanuit de lucht tonen de Wadden tegelijk hun schoonheid en hun kwetsbaarheid. Met in het zuiden de Waddenzee, de zorgvuldig beschermde weilanden, dorpen, bossen en brede stranden en in het noorden de woeste Noordzee. Een rondvlucht met vliegtuig kost vanaf 110 euro bij Vliegbedrijf Tom van der Meulen (7) op Ameland. Uit een vliegtuig springen kan ook. Paracentrum Texel (8) biedt naast rondvluchten ook tandemsprongen en lessen parachutespringen.

wadden_budget_stranden_@DaisyScholte.jpgMagie van de wadden. Foto: Daisy Scholte

### Lekker en luxe relaxen aan zee

Eigenlijk zijn de Wadden zelf al een groot wellnessresort. Maar voor dat beetje meer luxe check je in bij Grand Hotel Opduin (9) op Texel. Boek vooral een kamer met zeezicht. Wellnesscentrum Welcome (10) op Vlieland is prachtig gelegen, pal aan de Noordzee en biedt alles wat je van een moderne spa mag verwachten. Bijzonder is de zoutsteensauna, niet zo warm als een gewone sauna, maar door de zilte lucht wel heilzaam voor de luchtwegen. Na een dag ontspannen, voel je jezelf als herboren en helemaal zen.

Culinair genieten van het wad

Tijdens de wandeltochten van Kookstudio Flang in de pan (11) op Terschelling raap je zelf oesters, kokkels en alikruiken waarna je met chef Flang Cupido een compleet menu bereidt. In de duinen van het eiland groeien cranberries in overdaad. Grijp je kans: De Cranberry Lekkernijmakerij (12) organiseert proeverijen. Mag het wat exquiser? Het enige waddenrestaurant met Michelinster is Bij Jef (13). Daar kookt de geboren en getogen Texelaar Jef Schuur op hoog niveau met lokale ingrediënten.


Leuke weetjes

 • Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland wat betreft inwoneraantal (ca 940).
 • Je kunt naar Schiermonnikoog en Vlieland je auto niet meenemen
 • Rottumeroog en Rottumerplaat zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Lange tijd dacht men dat deze enige Groningse Waddeneilanden in zee zouden verdwijnen.
 • Zeehonden kunnen 30 km per uur zwemmen.
 • Het mysterie van de tjipetir-tegels die aanspoelen op de waddenstranden lijkt opgelost: ze komen van een vrachtschip dat begin vorige eeuw gezonken is. De opdruk 'tjipetir' verwijst naar een dorp op het Indonesische Java.
 • Wil je over water lopen? In de zomermaanden is het mogelijk om te wadlopen van Ameland naar Terschelling en Schiermonnikoog.

Praktische informatie

Overnachten

De Waddeneilanden bieden het hele jaar door overnachtingen voor elk budget. Onder de spannende lichten van de vuurtoren Brandaris op Terschelling zijn tal van hotels en B&B's. Texel, het grootste eiland, heeft ook ruime keuze.

Eten

De keukens van de Waddeneilanden richten zich natuurlijk vooral op de zee. Maar ook de weilanden, duinen en de bossen brengen veel lokale ingrediënten voort, waarmee veel lokale chefs graag koken. Zoals Herbergh van Flielant (14), waar geitenkaas van de Waddenzeedijk en Vlielandse worst wordt geserveerd.

Beste tijd om te gaan

Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, op de Waddeneilanden valt elk jaargetijde wat te beleven. In de zomer geniet je van de brede stranden en gezellige terrasjes. Als de bossen zich in herfstkleuren tooien, wordt het wat rustiger, maar is er nog genoeg te genieten. Het hele jaar door zijn er culturele activiteiten en festivals voor jong en oud.

Contacten

 1. De Vliehors Expres: Dorpsstraat 125, Vlieland, 06 21820842
 2. Strandpaviljoen 't Badhuys: Badweg 6, Vlieland, 0562 451992
 3. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora: Pontweg 141, De Koog, Texel, 0222 321230
 4. Kaap Skil, Museum van Jutters en Zeelui: Heemskerckstraat 9, Oudeschild, Texel, 0222 314956
 5. Hotel de Waal: Hogereind 28, De Waal, Texel, 0222 313282
 6. Brasserie Rebecca: Hogereind 39, De Waal, Texel, 0222 312745
 7. Vliegbedrijf Tom van der Meulen: Gerrit Kosterweg 11, Ballum, Ameland, 0519 554644
 8. Paracentrum Texel: Postweg 128, De Cocksdorp, Texel, 0222 311464
 9. Grand Hotel Opduin: Ruijslaan 22, De Koog, 0222 317445
 10. Wellnesscentrum Welcome: Badweg 3, Vlieland, 0562 452662
 11. Kookstudio Flang in de Pan: Dorpsstraat 25, Hoorn, Terschelling, 0562 850134
 12. De Cranberry Lekkernijmakerij: Mersakkersweg 5, Formerum, Terschelling, 0562 448800
 13. Restaurant Bij Jef: Herenstraat 34, Den Hoorn, Texel, 0222 319623
 14. Herbergh van Flielant: Dorpsstraat 105, Vlieland, 0562 451400

Top 3 magische evenementen

Augustus: After Sunsetfestival - Schiermonnikoog, bijzondere en hypnotiserende minimalistische muziek, vertellingen en videokunst op Schiermonnikoog..

September: Into The Great Wide Open, driedaags popfestival op Vlieland met daarnaast plaats voor beeldende kunst, film en natuur. Voor festivalgangers van jong tot oud.

Oktober: Nacht van de Nacht: jaarlijkse viering van de natuurlijke donkere nacht. Geniet ongestoord door kunstmatig licht van de donkere sterrenhemel boven Terschelling. Met een beetje geluk is het Noorderlicht te zien.