Ontdek de parel van Marokko met je kinderen.

Als je wel wat inspiratie kunt gebruiken voor een gezinsvakantie in het zonnige Marrakech, lees dan onderstaand reisprogramma van 48 uur, vol leuke en interessante ideeën voor de hele smala(het Arabische woord voor familie).

DAG 1

Het café Extrablatt brengt je direct in de stemming van de parel van het zuiden met een heerlijk lokaal ontbijt. Geniet bijvoorbeeld van een versgeperste jus d'orange met melouis (Marokkaanse pannenkoeken).

Het Bahiapaleis

Deze dag begint met een bezoek aan het Bahiapaleis, dat werd gebouwd in de 19e eeuw voor vizier Ahmed Ben Moussa. Droom weg bij de patio's met prachtige bloemen, gipsornamenten, kalligrafie en ruisende fonteinen, waar de kinderen nu eens echt sultan en prinses kunnen spelen.

Als je tussen de middag trek hebt in iets lekkers, is het Bakchich Café een aanrader: een hippe locatie voor een gezellige familielunch. Proef eens een lekkere tajine, frisse salade of Marokkaans broodje met een glas vers vruchtensap voor de nodige vitamines.

bahia.jpgFoto door Sébastien Bertrand onder licentie [CC BY 2.0](http://creativecommons.org/licenses/by /2.0/)

Wandeling in de Menara en een dromedaristocht

Na deze lunch heb je vast genoeg energie voor een mooie wandeling in de Menara, het park, met haar grote olijvenplantage en eeuwenoude irrigatiebassin. In het park staat ook het fotogenieke Saadi-paviljoen met op de achtergrond de toppen van de Hoge Atlas, perfect voor een mooie gezinsfoto.

En de kinderen hebben vast wel zin in een spannende dromedarisrit waarbij ze zelf hun favoriete dier kunnen uitkiezen.

Waterpret in Oasiria

Als het warm wordt kun je verfrissing zoeken in het grootste waterpark van Marokko. Oasiria valt vast in de smaak bij het hele gezin, want er is genoeg te beleven op de waterglijbanen, in de golfslagbaden en op het piratenschip op dit groene terrein van meer dan 10 hectare.

Circusartiesten en slangenbezweerders op het Jemaa el Fna-plein

Vergeet aan het einde van de dag niet een bezoek te brengen aan het bekende Jemaa el Fna-plein waar jong en oud hun ogen uitkijken bij apendresseurs, slangenbezweerders en muzikanten. Als je trek hebt gekregen zijn er genoeg heerlijke hapjes te krijgen. Maak kennis met de gevarieerde Marokkaanse keuken en de bijzondere sfeer.

DAG 2

Een uitstapje naar de dalen van de Hoge Atlas voor een relaxte dag in de natuur.

De bio-aromatische tuinen Nectarome

Hier ontdek je alles over de aromatische en medicinale planten uit het dal. In de bio-aromatische tuinen Nectarome, aan de rand van het Ourika-dal, kun je deze interessante planten leren herkennen, ruiken en zelfs proeven in de vorm van een lekker kopje kruidenthee.

ourika valley.jpgKasbah. Foto Foto door Jean-Marc Astesana onder licentie [CC BY-SA 2.0](http://creativecommons.org/licenses/by-sa /2.0/)

Saffraankwekerij Tnine-Ourika

Midden in deze prachtige omgeving ligt de saffraankwekerij Tnine-Ourika. Hier wordt de geschiedenis van het kruid saffraan verteld aan de hand van een leerzame rondleiding in de bloeiperiode van de crocus sativus (tussen 21 oktober en 30 november). De rondleiding vindt plaats op de velden vol saffraanbollen. Neem ook een kijkje bij het plukken en drogen van deze exclusieve bloem.

Het Ourika-dal

Ga vervolgens richting Setti Fatma en laat je betoveren door het bijzondere uitzicht op het begin van de Hoge Atlas tegen de strakblauwe lucht. De bergdorpen op de berghellingen vormen een mooi contrast met de groentinten van de boomgaarden en terrasbouw. Geniet samen van deze uitbundige natuur.

Ga rond het middaguur een hapje eten in een van de vele restaurants langs de rivier Oued Ourika, toegankelijk via houten bruggetjes. Geniet in de schaduw van de treurwilgen bijvoorbeeld van een echte tajine, bereid op houtvuur.

Als de kinderen oud genoeg zijn voor een wandeling in de bergen, kun je op pad gaan met een berggids die je meeneemt naar de zeven watervallen (ongeveer 1 uur lopen, heen en terug).

Na een welverdiende muntthee kun je vervolgens terugrijden naar Marrakech. Na alle indrukken van deze bijzondere dag vallen de kinderen vast snel in slaap op de achterbank.

Raar maar waar: sneeuwplezier in Marokko

Bij skiën denk je meestal aan landen als Frankrijk en Zwitserland, maar ook op 74 km ten zuiden van Marrakech valt er op dit gebied genoeg te beleven. Rijd in de wintermaanden richting Oukaïmeden (ook wel 'Ouka' genoemd), waar de kinderen heerlijk kunnen sleeën of zich uitleven op echte skipistes.

In Oukaïmeden zijn 5 skiliften en een stoeltjeslift te vinden. Het is een bijzondere ervaring om in Marokko te skiën en je kunt er na een dagje skiën zelfs typische wintersportgerechten als tartiflette bestellen in restaurant chez Juju.

Marrakech volgens Tahar Ben Jelloun

In Gewijde nacht vertelt schrijver Tahar Ben Jelloun het verhaal van Ahmed, die op het eerste gezicht een jongen lijkt, maar eigenlijk een meisje is. De vader van Ahmed is woedend op het lot, dat hem zeven dochters heeft gegeven. Hij besluit dat zijn achtste kind hoe dan ook een jongen zal zijn. Terwijl hij zijn vrijwel complete isolement overwint, ontdekt Ahmed beetje bij beetje zijn vrouwelijkheid. Hij besluit in opstand te komen. Het verhaal dat door de jaren heen wordt verteld door vertellers op het openbare Jemaa El Fna plein van Marrakech, vormt de rode draad voor de roman L'Enfant de sable. Dit tweede deel van het tweeluik van Tahar Ben Jelloun is in 1987 beloond met de prix Goncourt.

Marrakech in het kort

Beste tijd om te gaan

Een vakantie in Marrakech is het hele jaar door mogelijk, maar 's zomers kan het erg warm zijn (gemiddelde temperatuur: 29°C).

Vervoer

De medina (oude stad) en het stadscentrum zijn lopend of per koets te bezoeken. Als je gaat shoppen zijn de kleine taxi's handig.

Voor een bezoek aan het Ourika-dal Oukaïmeden kun je voor de hele dag een grote taxi reserveren, of huur een auto met kinderstoeltje (indien nodig).

Slapen

In de omgeving van Marrakech zijn de wijken Hivernage en Palmeraie bij uitstek geschikt voor families. Er zijn genoeg ruime hotels te vinden, vaak met tuinen en zwembaden.

Eten & drinken

Extrablatt:op de hoek van de avenue Echouhada en rue Alkadissia, Hivernage, Marrakech.

Bakchich Café: 5 rue des banques, Kennaria, Marrakech.

Chez Juju: Centrum, Skistation Oukaïmeden.

De katten achterna in Marrakech

Als je door de straten van Marrakech slentert, zul je je verbazen over het aantal katten dat tussen de tussen de voorbijgangers sluipt, slaapt en speelt: ze maken echt onderdeel uit van het decor in de wijken. De beestjes zullen niet onopgemerkt blijven door je kroost. En daar kun je gebruik van maken! Maak er een spelletje van: tel samen de katten en maak foto's van de pluizige beestjes. Plezier gegarandeerd!

Top 4 gezinsuitjes

April: dansen met het hele gezin tijdens het Marrakech Dance Festival.

Juli: Nationale Festival van de Kunst, entertainment en traditionele maaltijden.

Augustus: neem deel aan de vele festiviteiten tijdens het Festival van de Jeugd.

November: introduceer je kinderen aan de wetenschap van de sterren tijdens het Sterrenkunde Festival in Marrakech.