Je kunt er cocktails slurpen in de duurste strandtenten en met je voetjes van de vloer totdat de zon opkomt. Maar ook met kinderen erbij kun je het beroemde Ibiza-gevoel ervaren. Veel restaurants, bars en stranden zijn ingesteld op de kleinsten van het gezin, en aan kindvriendelijke activiteiten geen gebrek. Of je nou de drukte in het zuiden opzoekt, of gaat voor het rustige noorden.

HET BRUISENDE ZUIDEN

De grote stad

Zodra de zon in de zee zakt, stroomt Ibiza-stad vol met gezelligheid. Maar ook overdag is er genoeg te doen. Struin langs de boetiekjes en galeries en neem een kijkje bij de rijke-mensen-boten in dehaven, van waaruit je ook een boottochtje kunt maken naar het eilandje Formentera. Rond lunchtijd bestel je wat lekkers bij een van de kindvriendelijke restaurants, zoals Peter Pan (1). Met de frietjes achter de kiezen maak je een tour door de ommuurde oude stad Dalt Vila. Kinderen zullen smullen van de kathedraaltoren,de kanonnen en de plafondschilderingen in de Santo Domingokerk.

0_A23P12.jpgPhoto door Alamy

Zon, zee & shoppen

Na een dag stadsslenteren is het tijd voor ontspanning. Het zuiden van Ibiza telt tientallen mooie stranden die geschikt zijn voor kleintjes. Wil je dicht bij Ibiza-stad zonnebaden en zoek je liefst de drukte op, dan kun je naar Playa d'en Bossa, Figueretas en Talamanca Bay. Ga je voor caribische sferen, neem dan een kijkje bij Cala Bassa in het westen, waar je waterfietsen kunt huren. Cala Vadella in het zuidwesten is met zijn aflopende strand ook een absolute aanrader voor de kids.

En... actie!

Voor nog meer waterplezier kun je met het gezin naar een van de waterparken. Grotere kinderen kunnen los in het grote Aguamar (2) bij Playa d'en Bossa. De glijbanen zijn er divers en er zitten flink wat steile exemplaren tussen. Aqualandia (3) bij Talamanca richt zich op de kleinere kinderen. Tip: neem - in Ibiza-hippie-style - je eigen picknick mee en eet aan een van de houten tafels. Waaghalzen kunnen naar de twee kartbanen op het eiland; die bij San Antonio (4) is voor kinderen vanaf vier jaar. Ookzijn er meerdere speelparken met springkussens, draaimolens en glijbanen.

HET RELAXTE NOORDEN

Puur & natuur

Waar het zuiden van Ibiza wordt gedomineerd door toeristen, zie je die in het noorden stukken minder. Wat je er wel hebt: veel rust, witte stranden, groene bossen en boomgaarden. En laat je die nu allemaal in één keer kunnen bekijken met de Ibiza-express. Het toeristenlocomotiefje vertrekt elke dag vanaf de promenade van het mooie dorpje Santa Eulalia en tuft drie uur lang door heuvels en dorpjes, en langs grotten, valleien en verlaten baaien. Een absolute kinderfavoriet. Past de trein niet in je reisschema, huur dan een auto om deze mooie plekken te bezoeken.

3890285806_989a1b2902_o.jpgZonsondergang vanaf Cala Benirras. Photo door Mr Hicks46 onder licentie CC BY-SA 2.0

Ibiza-cultuur

Vroeger domineerden hippies het eiland, en dat is in het noorden goed te zien. In de dorpjes San Juan, San Carlos en San Miguel lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: er zijn geen clubs of appartementencomplexen en je eet in restaurants tussen de locals. In San Carlos kun je op zaterdag naar de hippiemarkt Las Dalias (5). Voor de lunch rijd je door naar San Juan, waar je bij Es Pins (6) traditionele tapas eet. Bezoek met de kinderen meteen de grot Cova des Culleram en vervolg je weg naar San Miguel voor de piratengrot Cova de Can Marca, vol stalactieten, stalagmieten en watervallen.

Chillmodus

Niet alleen de noordelijke dorpjes zijn een oase van rust, dat geldt ook voor de stranden. Cala Xaracca is een prachtige baai met een klein strand en wordt vooral door de locals bezocht. De baai Cala Llonga ligt zuidelijker, bij Santa Eulalia, maar is met zijn speeltuinen en aflopende strand een absoluut kidsstrand. Verder zullen kinderen het strand Cala Benirràs bij San Miguel een feestje vinden: elke middag, wanneer de zon in de zee zakt, voeren drummers er een trommelshow op. Vanwege het heldere water kun je er ook fijn zwemmen en snorkelen. Eten doe je bij Elements (7), waar ze kindermenu's hebben.

Oppassen geblazen

Dat Ibiza niet alleen is weggelegd voor hippe partygangers, zie je vooral aan de vele restaurants en bars die met kindermenu's en kinderspeelgoed zijn ingesteld op gezinnen. Ook wordt in veel hotels kinderopvang aangeboden in de avonduren. Wil je een nacht samen de hort op, maar heb je liever een oppas voor jouw kind(eren) alleen? Huur dan een nanny in, bijvoorbeeld via www.petit-amsterdam.com. Jij kunt dansen tot hoe laat je maar wilt, en de kleintjes liggen onder toezicht zoet te slapen. Een win-winsituatie!

Eten & drinken

De keuken op Ibiza gaat van authentiek Spaans naar sushi en Italiaans: van alles wat dus. In het binnenland en het noorden eet je vooral traditioneel en dat betekent veel eenpansgerechten met varkensvlees en vis. Een typisch eenpansgerecht van het eiland is sofrit pagès, met kip, lam en varkensvlees. Leuk om te weten: lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Strijk 's middags bijvoorbeeld eens neer op het terras van La Fontana (8) in Santa Eulalia voor een traditionele maaltijd met het hele gezin. In San Juan kun je voor een drankje én een compleet diner terecht bij The Giri Cafe (9), waar eigen groentes worden gekweekt en de kinderen in de tuin kunnen spelen.

Contacten

 1. Peter Pan:Carrer de la Mare de Deu 78, Puerto de Ibiza, 07800 Ibiza-stad, +34 722446654
 2. Aguamar: C/ Platja d'en Bossa, 07817 Playa d'en Bossa, +34 971395782
 3. Aqualandia:Talamanca, +34 971190661
 4. Karting San Antonio: Crta. Ibiza-San Antonio 07820 San Antonio de Portmany, +34 971343805
 5. Las Dalias: San Carlos de Peralta, +34 971326825
 6. Es Pins: Crta. Eivissa-sant Joan KM 14.8, 07812 San Juan de Labritja
 7. Elements: Cala Benirras, Apartado Correos 398, 07815 San Juan de Labritja, +34 971333136
 8. La Fontana:Calle de Juan Tur 13, Local 3, 07840Santa Eulalia del Río, +34 871020553
 9. The Giri Cafe:Calle Principal, 5 07810 San Juan de Labritja, +34 971333474
 10. Airzone Park: Calle de S Moli 3, 08729 San Antonio de Portmany
 11. Acrobosc Ibiza: Avenida de s'Argamassa 77, 07840 Santa Eulalia

Overnachten

De familiehotels op Ibiza bevinden zich vooral bij de stranden aan de oostkust en in het noorden. Zo biedt Santa Eulalia genoeg vertier, rust én slaapplekken voor gezinnen, en is het in de buurt van de noordelijke hippiemarkten goed toeven. Ook slim met kinderen: neem een hotel in de buurt van waterpark Aguamar of kies voor een vakantiehuis in Ibiza met zwembad.

Top 3 gezins-uitjes

Airzone Park (10): In dit gigantische waterpark zien ze de wereld op z'n kop: er zijn allerlei soorten ballen om al draaiend en rollend over het water en van glijbanen af te gaan.

Acrobosc Ibiza (11): Een stoer parcours in het bos met onder andere touwlopen en van kabels afglijden. Bij kinderen onder acht jaar is begeleiding verplicht.

Varen op glas: Vanaf Ibiza kun je een dagje zwemmen combineren met een tocht met een glasbodemboot, waardoor je tijdens het varen de magische onderwaterwereld kunt zien. Vertrekt vanaf meerdere plekken langs de kust.