Naar het strand, naar een pretpark, het Aquarium, de dierentuin... Ook voor kinderen is er van alles te beleven in Barcelona. Met het hele gezin naar Barcelona? Ja! Dankzij het metronetwerk van de Catalaanse hoofdstad is het hier heel makkelijk rondreizen. En zo kun je allerlei bijzondere uitstapjes maken die voor de kinderen onvergetelijk zijn.

DAG 1

Naar het strand en onder water

Waar kun je dát meemaken: met de metro naar het strand gaan? Vanaf metrostation Barceloneta loop je via het visserskwartier zo het strand op. En dat is natuurlijk één groot speelterrein. De kinderen zijn in de weer met schepjes en emmertjes, spelen in de azuurblauwe zee of op de speeltoestellen, en zelf geniet je van het prachtige uitzicht op de stad.

Het Aquarium van Barcelona ligt vlakbij het strand. Hier kijken jong én oud hun ogen uit. Er zijn wel 450 verschillende soorten vissen en andere zeedieren te zien. Helemaal spectaculair wordt het in de lange onderwatertunnel. In het schemerduister van de zee leggen de kinderen hun hand tegen het glas en ja, de vissen komen een kijkje nemen. Een betoverende ervaring!

Verhalen uit de Middeleeuwen

Trek gekregen? Hier vlakbij de vissershaven ga je naar Norai. Dit is een sociaal-cultureel project, waar alles draait om producten uit de zee. Een groene oase in de stad, en de kinderen mogen buiten op de patio spelen.

Daarna slenter je over de Ramblas, met zijn talloze straatartiesten - altijd weer leuk voor kinderen. Zo kom je in de barrio gótico, het oude stadshart, dat zich prima leent voor een rondje Middeleeuwen. Er zijn speciale routes uitgezet om kinderen een echt historisch avontuur te laten beleven. De waterspuwers en paleizen brengen de oude verhalen van Catalonië tot leven en de kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten.

aquarium-EDAM.jpgAquarium

Montjuic en zijn magische fonteinen

Even helemaal ontspannen: neem de kabelbaan omhoog naar de Montjuic en wandel vanaf de top terug naar de stad, door het prachtige Parc de Montjuic. Onderweg kunnen de kinderen telkens even een speeltuin induiken.

Aan de voet van de heuvel tref je het hoogtepunt van de dag. Het is inmiddels donker en de magische fonteinen van Montjuic komen in actie. Een onvergetelijk schouwspel van licht en water.

Vlakbij, in de wijk Poble Sec zijn kinderen altijd welkom bij restaurant El Chicle. Geblokte tafelkleedjes, live muziek en een heerlijke mediterrane keuken.

DAG 2

Spanning en sensatie bij Tibidabo

Deze tweede dag van je familiereis begint met een spannende ochtend in het attractiepark Tibidabo, een grote kermis die het hele jaar open is. Reuzenrad, draaimolens, speeltoestellen voor de kleintjes, bloedstollende attracties voor de groteren, er is voor elk wat wils!

De kleuren van Gaudí

De leukste manier om de kinderen te laten kennismaken met Gaudí is een wandeling door het Parc Güell, op zijn heuvel boven Barcelona. Hier, in de betoverende wereld van de fantasmagorieën, kunnen de kinderen rondlopen tussen de reusachtige mozaïeken of verstoppertje spelen rond zuilen die eruitzien als boomstammen.

Tibidabo-Istockphoto.jpgTibidabo

Even iets drinken? Dan is de Granja Petitbo, vlak bij de Sagrada Familia, een aanrader, voor een glas vruchtensap en taart van het huis. En heeft één van de kinderen een pluchen koe? Breng die dan vooral mee, want dat levert een gratis kop koffie op: het café noemt zich namelijk 'cow friendly'!

Naar de dierentuin van Barcelona

Midden in het prachtige Parc de la Ciutadella vind jeParc Zoològic de Barcelona. Eén van de mooiste dierentuinen op het Iberisch schiereiland. Je kunt je er met een treintje doorheen laten rijden of een elektrisch karretje huren. Vergeet niet om even te gaan kijken bij 'Sneeuwvlokje', de albino-gorilla. En natuurlijk willen de kinderen met de dolfijnen spelen.

Voor je het park verlaat, ga je nog even langs bij Pappabubble. Deze ambachtelijke, typisch Catalaanse banketbakkerij is een walhalla voor lekkerbekken. Zoek je nog een origineel souvenir? Vul een mooi doosje met snoepjes die even kleurig zijn als de mozaïeken van Gaudí!

El Caganer - met het gezicht van... Messi?

De Caganer is een typisch poppetje, meestal van klei of aardewerk, dat alleen in Catalonië wordt gemaakt. Het stelt een mannetje voor dat aan het poepen is. Vaak krijgen Caganers het gezicht mee van een beroemde politicus of sportheld. Ze zijn volop te koop tijdens de Kerstmarkt op het plein voor de kathedraal, maar ook de rest van het jaar, in speciale winkeltjes. Een origineel souvenir, waar kinderen altijd weer plezier om hebben.

Avonturen met een kat in Barcelona

De bekende Franse kinderboekenschrijfster Fanny Joly heeft de stad van Gaudí gebruikt als achtergrond voor haar stripboek Qué calor à Barcelone! Daarin beleeft het meisje Mirette allerlei avonturen in de stad, bijgestaan door haar kat Jean-Pat. Leuk om mee naar huis te nemen!

Barcelona in het kort

Beste tijd om te gaan

Het voorjaar en najaar zijn de beste jaargetijden om met het gezin door de stad te wandelen. Maar met Kerstmis en tijdens de viering van de Drie Koningen (6 januari) met hun Catalaanse tradities is de stad ook betoverend.

Openbaar vervoer

In Barcelona is zoveel te zien dat je vaak van de ene plek naar de andere trekt. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer of fietsen huren.

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen en tienrittenkaarten (T10) te koop.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door.

Fiets: Via Barcelona Bici kun je speciale familiefietsen huren.

Slapen

In een familievriendelijk hotel, natuurlijk. Liefst vlakbij het strand van La Barceloneta, een prima uitvalsbasis voor de verschillende gezinsactiviteiten.

Eten

Norai: Avenida de les Drassanes s/n, restaurant van het Maritiem museum.

El Chicle: Franca Xica 20

Granja Petitbo: Passeig Sant Joan 82

Pappabubble: Ample 28

"Mijn moeder zei altijd tegen me: 'Als jij het leger in gaat, word je generaal; als jij de kerk in gaat, word je paus.' Ik wilde schilderen, ik werd Picasso."

Pablo Picasso werd op 25 oktober 1881 geboren in het Spaanse Malaga en hij stierf op 8 april 1973 in het Franse Mougins. Een deel van zijn jonge jaren heeft hij doorgebracht in Barcelona, waar hij zijn eerste schreden als kunstenaar zette. Vader en zoon Picasso gingen allebei naar de kunstacademie aan de Plaça Palau, de vader als docent, zijn zoon op veertienjarige leeftijd als leerling, die van het begin af aan uitblonk.

Top 5 familie evenementen

Januari: Driekoningenfeest (voor de Spanjaarden een tweede Kerstmis).

April: La Diada de Sant Jordi, beschermheilige van Catalonië, maar ook de Valentijnsdag van Barcelona

Juni: Muziekfestival van La Barceloneta, twee dagen van muziek en processies

Augustus: Festa Majór de Gràcia, de straten én de inwoners van de wijk Gràcia zijn uitbundig versierd tijdens dit Catalaanse carnaval

September: Fiesta de la Mercé, festival ter ere van de beschermheilige van Barcelona