Zin in een vakantie aan de Côte d'Azur vol avontuurlijke en culturele uitstapjes voor het hele gezin? Kom naar Nice. Als je op vakantie bent aan de Côte d'Azur, zijn de stranden aan de Middellandse Zee een absolute must. Maar ook een bezoek aan Nice mag zeker niet ontbreken. De stad heeft een aantal verrassende musea, die zelfs bij jonge kinderen in de smaak zullen vallen. Je kunt kiezen voor een speurtocht tussen de historische trekpleisters en de monumenten van de stad, of erop uit trekken om de mooiste landschappen van de regio te ontdekken.

Musea speciaal gericht op kinderen

Het Nationale Marc Chagall Museum doet er alles aan om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Het is daarom mogelijk een rondleiding te maken die speciaal is gericht op kinderen. Er zijn gravures, sculpturen en mozaïeken van Chagall te zien. De werken, die dateren uit het begin van de 20e eeuw, zijn op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier tentoongesteld.

Het museum voor menselijke paleontologie, Terra Amata, biedt aan bezoekers van alle leeftijden de gelegenheid om kennis te maken met de geheimen van de menselijke geschiedenis. Kinderen krijgen een vragenlijst met plaatjes waarmee ze een ontdekkingstocht kunnen maken. Tijdens de tocht wordt uitgelegd wat ze zien en hoe oud de vondsten zijn. Na het bezoek weten ze alles over de ontstaansgeschiedenis van de stad en de oudste bewoners van deze regio.

Ontdek de stad en vind de verborgen schat

Houden je kinderen van speurtochten? Ga dan met de hele familie op zoek naar de piratenschat. De tocht is samengesteld door de organisatie Aventure sur la Côte. Je start op het indrukwekkende.

nice_family_placemassena_edam_alamy.jpgHet prachtige Place Masséna in Nice. Foto: Alamy

Vanaf daar loop je kriskras door de stad, op zoek naar aanwijzingen om de buit op het spoor te komen. Onderweg wandel je over de Promenade des Anglais, geniet je met het hele gezin van het uitzicht vanaf het kasteel en bewonder je samen de indrukwekkende waterval.

Als jullie de stad verder willen ontdekken, maak dan één van de verrassende wandelingen, die worden georganiseerd door de Petite École du Patrimoine. Dwaal rond door de kleurrijke straatjes van de oude stad, wandel langs het water rond de haven en maak kennis met het fort Mont-Alban of met één van de vele andere historische plekjes in Nice.

Trek de omgeving in

Vakantie betekent ook je horizon verbreden en landschappen binnenstappen waarvan je het bestaan niet van vermoeden.

Stap aan boord van een schip van de Trans Côte d'Azur. Een uur lang vaar je over het kristalheldere water van de Middellandse Zee. Je kijkt je ogen uit als je langs Cap de Nice, de baai van Villefranche-sur-Mer, de Promenade des Anglais en de schitterende villa's aan de kust vaart.

nice_family_harbour_edam_alamy.jpgBootjes kijken in de haven van Nice. Foto: Alamy

Als je weer vaste grond onder je voeten hebt, wacht je een betoverende tocht aan boord van de train des Merveilles. Tussen Nice en het noordoostelijk gelegen Tende, doorkruis je met deze toeristentrein een ruig en weelderig begroeid landschap. Je vertrekt op zeeniveau, maar al gauw bevind je je op 1000 meter hoogte. Onderweg kom je 81 tunnels, 407 bruggen, door mensenhanden gebouwd, en tientallen adembenemende natuurlijke bruggen tegen. De hele familie kijkt haar ogen uit.

Een reis tussen de sterren

De geheimen van het heelal weten kinderen altijd te boeien. Breng in Nice daarom zeker een bezoekje aan de Astrorama d'Eze, net ten noordoosten van de stad. Hier leer je samen met je kinderen hoe ons zonnestelsel in elkaar zit. Als je 's avonds gaat, als het donker is, kun je met de telescoop naar de sterren turen en zelfs satellieten zien.

Nice in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer is natuurlijk het meest geschikt om te genieten van alles wat de Middellandse Zee te bieden heeft, zoals de stranden en de zonnige uitstapjes op zee. In de winter kunnen kinderen zich dankzij culturele activiteiten als de Kerstmarkt en het Carnaval echter ook prima vermaken.

Vervoer

Zijn de kinderen wat groter? Doorkruis Nice dan in je eigen tempo op de fiets. Je kunt fietsen huren via de selfservice van Vélobleu.

Beschik je niet over een auto, omdat je met het vliegtuig of de trein bent gekomen? Dan neem je gewoon één van de 100 buslijnen of één van de snelle trams die door de hele stad rijden en je overal snel en comfortabel naartoe brengen!

Het toeristentreintje en de open dubbeldekkerbus maken het ook voor gezinnen met kleine kinderen mogelijk om Nice te ontdekken.

Slapen

Als je met het gezin naar Nice komt, reserveer dan een appartement helemaal voor jullie zelf! De kinderen zullen zich zeker vermaken. Ook kun je kiezen van een hotel dat gezinnen graag verwelkomt. Gedurende het hele jaar kun je terecht in de hotels in het oude centrum. In het schilderachtige decor van kleine straatjes en charmante pleintjes komt iedereen in vakantiesfeer.

Eten & drinken

Auberge de Théo: 52 avenue Cap de Croix, Nice

La Route du Miam: 1 rue Molière, Nice

Davisto: 17 rue Saint-Philippe, Nice

"Twee à drie jaar lang heb ik elke avond een steentje in de Baie des Anges gegooid, om te werken aan mijn doorzet- tingsvermogen, zonder welke ik een mislukkeling zou zijn geworden."

Max Gallo is een Franse schrijver, politicus en historicus, die in 1932 in Nice geboren werd. Hij vertelt hoe hij als kind aan zijn doorzettingsvermogen werkte om aan de verwachtingen van zijn vader te kunnen voldoen. De harde werker werd uiteindelijk de intellectueel die we nu kennen.

Top 2 gezins-uitjes

Februari: Carnaval van Nice, optocht van praalwagens en festiviteiten waaraan zo'n 1000 muzikanten en dansers meedoen.

December: Op de Kerstmarkt, op het Place Masséna, staan in een bos van kerstbomen heel veel verrassende attracties op de kinderen te wachten.