De rijke geschiedenis van Kopenhagen heeft zijn sporen achtergelaten en deze ontdekkingsreis staat geheel in het teken van die geschiedenis. De stad wordt omringd door water en heeft veel kanalen en een grote haven. Daarnaast kent de stad vele culturele invloeden. De 'bouwkoning' Christiaan IV heeft het land voor altijd getekend. Bezichtig kastelen en monumenten, wandel door rustige straatjes en langs de stukjes geschiedenis die je overal in Kopenhagen kunt terugvinden.

DAG 1

Kastellet, de 'ster' van Kopenhagen

Iedere geschiedenisliefhebber die naar Kopenhagen gaat, moet een kijkje nemen bij de vesting Kastellet. Dit stervormige fort is gebouwd onder het bewind van Christiaan IV. Het was een verdedigingslinie tijdens de slag om Kopenhagen in 1807. Je vindt er een kerk, een molen en militaire gebouwen die nog altijd in gebruik zijn. Voordat je vertrekt, bewonder je het geweldige uitzicht over Kopenhagen vanaf de citadel.

Als je vanaf het Kastellet langs het water loopt, kom je langs de fontein van Gefion, vlak naast de St.-Albanus-kerk. Dit imposante standbeeld beeldt de gelijknamige godin uit. De fontein is heel bekend onder de inwoners van Kopenhagen. Zij gaan er vaak naartoe om een muntje in het water te gooien en een wens te doen. Dit mythologische symbool is gebouwd door de beeldhouwer Bundgaard en is onderdeel van het grote historische erfgoed van de stad.

Je eindigt je ochtend in Café Petersborg. Dit café is aangekleed in de stijl van vroeger. Hier maak je kennis met de lokale gastronomie. Geniet van de verschillende soorten rijkelijk belegde _s_mørrebrød__ waar je uit kunt kiezen.

Van de renaissance tot de moderne tijd

Je middag begint met een bezoek aan het Statens Museum for Kunst. Dit is de nationale kunstgalerij. Het museum is gewijd aan Deense en Europese kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Maak een rondje langs de prachtige schilderijen van onder meer Abildgaard en Matisse.

Als je weer buiten bent loop je naar de botanische tuin van de universiteit van Kopenhagen, met 13.000 plantensoorten en een klein meer. Via je wandeltocht door de tuin kom je uit bij het Rosenborg Slot. Dit prachtige kasteel stamt uit de renaissance en is gebouwd onder het bewind van Christiaan IV als zomerpaleis. De Koninklijke familie heeft hier lange tijd gewoond. Binnen vind je de kroonjuwelen en de beroemde schatkamer. De rode bakstenen en de verticaliteit van het kasteel zijn karakteristiek voor de Hollandse renaissance. Ze geven het kasteel een indrukwekkend voorkomen.

Het wordt avond in de pittoreske wijk Nyhavn. Een heerlijk diner wacht op je in het oudste huis van het oude centrum (gebouwd in 1681): het restaurant Leonore-Christine, met een ruime keuze aan vis- en vleesgerechten.

copenhagen-history-1.jpgVesting Kastellet - Foto: Alexander Baxevanis , CC BY 2.0

DAG 2

Een sterrenwacht die boven de Deense hoofdstad uittorent

Begin je tweede dag bij de Rundetaarn (Ronde Toren) die midden in de oude Latijnse wijk ligt. Ook deze toren is gebouwd onder Christiaan IV. Hij maakt deel uit van het Trinitatis-complex dat werd gebouwd voor intellectuelen en wetenschappers uit die tijd. Het gebouw heeft een ononderbroken spiraalgang van 209 meter lang. In de toren is de oudste sterrenwacht gevestigd, een bibliotheek en een kerk. Loop naar boven voor een mooi uitzicht over de stad.

Je zet je tocht voort met een bezoek aan de kathedraal Vor Frue Kirke, gebouwd in 1829. Sinds 1924 zetelt hier het bisdom van de stad. Opvallend aan dit gebouw zijn de grote ruimtes. Het witte steen en de simpele bouw zijn karakteristiek voor het neoclassicisme en geven het gebouw een rustgevende uitstraling. Soms worden hier Koninklijke huwelijken voltrokken, zoals dat van prinses Mary en prins Frederik in 2004.

Wil je koninklijk lunchen? Ga dan naar restaurant Peder Oxe. In dit oude gebouw serveert het personeel je (in klederdracht) Deense specialiteiten. Een voorbeeld daarvan is het beroemde smørrebrød: roggebrood met vlees of vis.

In de voetsporen van de Vikingen in Kopenhagen

Ga na de lunch naar paleis Christiansborg. Aan de naam kun je al opmaken dat dit gigantische monument voor Christiaan VI gebouwd werd. Tegenwoordig zetelen hier het Deense parlement en het Deense hooggerechtshof. Daarnaast is het de residentie van de premier. De toren is maar liefst 106 meter hoog, de hoogste van de stad. Het paleis is gebouwd in rococostijl. Je kunt er een wandeling maken langs de troonzaal, het ruiterstandbeeld van Frederik VII en de schitterende kamers. Je hoeft je hier zeker niet te vervelen.

Wat je ook niet mag missen is het Nationalmuseet. Dit gratis toegankelijke museum vertelt de geschiedenis van het Scandinavische volk. Het is het belangrijkste geschiedkundige museum van het land. Van de Vikingen tot Egyptische mummies en van de prehistorie tot de renaissance, de collecties van dit museum brengen bijzondere stukken bij elkaar. Zorg dat je de prehistorische zonnestrijdwagen niet mist. Het is de enige ter wereld.

copenhagen-history-2.jpgRundetaarn - Foto: Guillaume Baviere, CC BY-SA 2.0

Slot Frederiksborg

Ten noorden van Kopenhagen, bij de stad Hillerød, ligt een van de mooiste kastelen van het land: Slot Frederiksborg. Dit Hollandse renaissancekasteel is gebouwd in de 16e eeuw. Het is het symbool van de absolute monarchie van Denemarken. Sinds 1878 is het Nationalhistoriske Museum (Nationaal-Historisch museum) in het kasteel gevestigd. Bekijk de grote zaal, de ridderzaal en de Palatijnse kapel.

Top 4 evenementen in Kopenhagen

16 april: verjaardag van de koningin; balkon van Slot Amalienborg.

Begin juni: middeleeuwse markt van Kopenhagen.

September: Golden Days; tentoonstellingen en symposia over geschiedenis en cultuur.

2e vrijdag van oktober: Kulturnatten; cultuurnacht in alle musea.

Kopenhagen in het kort

Beste tijd om te gaan

Het einde van de lente en het begin van de zomer zijn de beste periodes voor een verblijf in Kopenhagen. Het weer is dan zacht en er zijn nog niet veel toeristen.

Vervoer

Metro: het netwerk werkt goed en loopt door de hele stad.

Te voet: in Kopenhagen wordt rekening gehouden met voetgangers en het is niet te groot.

Slapen

Om zo dicht mogelijk bij de monumenten en musea te zijn, kies je voor een hotel in het historische centrum.

Eten & drinken

Cafe Petersborg: Bredgade 76, Kopenhagen, Deense keuken.

Leonore Christine: Nyhavn 9, Kopenhagen, Deense keuken.

Peder Oxe: Grabrodretorv 11, Kopenhagen, lokale keuken.

Kadeau København: Wildersgade 10, Kopenhagen, lokale keuken, verse seizoensproducten.