De boeiende architectuur en het kasteel op een vulkanische rots geven de geschiedenis van Edinburgh een bijzondere dimensie.

Zou je wel eens naar Schotland willen gaan? Bezoek dan Edinburgh! Bewonder de schitterende gebouwen en ontdek waarom zowel de Old Town als de New Town op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

DAG 1

Ontdek de in lava en steen gebeitelde geheimen van deze stad, die op vulkanische rotsen gebouwd is en daarom de oude roker (Auld Reekie) wordt genoemd.

De eerste ochtend van je verblijf in Edinburgh beklim je Arthur's Seat. Vanaf deze 251 meter hoge oude, inactieve vulkaan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als je weer beneden bent, loop je door het mooie Holyrood Park. Zo kom je vanzelf bij Holyrood Palace en de ernaast gelegen indrukwekkende ruïnes van de oude abdij die in 1128 gebouwd werd door David I van Schotland. Het paleis, waar zich ook een voor het publiek toegankelijke kunstgalerie bevindt, werd o.a. bewoond door de koningen van Schotland en door Mary Stuart. Tegenwoordig is het eigendom van de Britse Koninklijke familie.

Wandel over de Royal Mile, de straat die van Holyrood Palace naar het kasteel van Edinburgh loopt. Tijdens deze wandeling bewonder je het futuristische Schotse parlement en de St Giles' Cathedral, de wieg van het presbyterianisme, de Schots-Engelse versie van het calvinisme.

Een kasteel on the rocks?

Je wandeling over de Royal Mile eindigt aan de voet van het kasteel van Edinburgh. Dit imposante fort uit de 12e eeuw is bovenop Castle Rock gebouwd, een oude uitgedoofde vulkaan. Edinburgh Castle was meerdere keren het strijdtoneel voor gevechten tussen de Schotten en de Engelsen. Bewonder de mooiste plekjes van het kasteel: de beroemde versterking, de Schotse kroonjuwelen, de wapens die worden tentoongesteld in de Great Hall, en de Steen van het Lot waarop vroeger koningen gekroond werden.

Ga aan het eind van de middag naar Calton Hill. Op deze van oorsprong vulkanische heuvel tussen Old Town en New Town staan enkele opvallende bouwwerken. De interessante toren van het Nelson Monument en gebouwen als het National Monument en het Dugald Stewart Monument maken duidelijk waarom Edinburgh ook wel het 'Athene van het Noorden' wordt genoemd.

edinburgh-history-1.jpgHet Kasteel van Edinburgh - Foto: john mcsporran, CC BY 2.0

DAG 2

De Old Town (oude stad) en de New Town (nieuwe stad) van Edinburgh staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Een ochtend in de Old Town

Begin de dag met een ontdekkingstocht door de Old Town. Wandel langs huizen en gebouwen uit de middeleeuwen en de periode van de protestantse reformatie. Bekijk de prachtige straatjes ('closes') die in visgraatvorm aangelegd zijn, zoals Victoria Street en Cockburn Street.

Tijdens je wandeling ontdek je al snel de link tussen de naam van de stad en zijn topografie. Edinburgh betekent namelijk 'versterkte heuvel van Edwin', de naam van de koning van Northumbria uit de 17e eeuw.

De eerste muren stammen uit 1450. Nadat de stad in 1513 verslagen was door de Engelsen in de slag bij Flodden Field bouwden de inwoners de muur van Flodden om de Old Town. De prachtige gebouwen met meerdere verdiepingen moesten het ruimtegebrek binnen de versterkte stad tegengaan. Deze bouwstijl is in heel Europa overgenomen. Het bijzondere John Knox House Museum, het voormalige huis van de grondlegger van het presbyterianisme, is er een mooi voorbeeld van.

Een middag in de New Town van Edinburgh

De New Town, ten noorden van de oude stad, is gebouwd tussen 1767 en 1850 om de overbevolkte oude stad te ontlasten. Bewonder de bouwwerken en kijk omhoog naar de prachtige Gregoriaanse huizen en gebouwen. De overzichtelijke stadsstructuur weerspiegelt het rationalisme uit de eeuw van de Verlichting.

Aan Charlotte Square en St Andrew Square staan bouwwerken van architect Robert Adam. Wandel verder door Princes Street, een van de belangrijkste winkelstraten van Edinburgh.

Begint het te regenen? Een goed moment voor een bezoek aan de National Gallery of Scotland. Dit neoklassieke gebouw is ontworpen door architect William Playfair. Nadat je de rijke collectie schilderijen hebt bewonderd, kun je je wandeling vervolgen naar het Scott Monument, opgericht ter ere van de Edinburghse schrijver Sir Walter Scott.

Warm even lekker op in een pub in het centrum, onder het genot van een Irish coffee (koffie, Ierse whisky en bruine suiker). Besluit daarna je vakantie met een bezoek aan de Scottish National Portrait Gallery aan Queen Street. Het gebouw is een replica van het Dogepaleis in Venetië, en ontworpen door Robert Rowand Anderson. In het museum hangen portretten van allerlei beroemde Schotten, ook uit onze tijd. Wandelend langs de heldere, waakzame blikken van de geportretteerde Schotten krijg je een goed beeld van hun karakter en de tijd waarin ze leefden.

edinburgh-history-3.jpgDe National Gallery of Scotland - Foto: Spencer Means , CC BY-SA 2.0

Edinburgh, wieg van het presbyterianisme

In 1559 richtte John Knox de presbyteriaanse kerk op. St Giles' Cathedral werd daarvan de moederkerk. Toen de Engelse koning Charles I het Anglicaanse geloof weer verplicht stelde, brak er in 1637 in St Giles een opstand uit. Dit was de aanleiding voor de eerste Engelse revolutie. Met dit stukje geschiedenis van Edinburgh begrijp je beter hoe het kan dat er in de stad drie kathedralen van verschillende religies staan.

Top 5 evenementen in Edinburgh

Augustus: Royal Edinburgh Military Tattoo: festival met militaire muziek.

Iedere dag om 13:00: One O'Clock Gun: militaire ceremonie en kanonschot vanaf het kasteel van Edinburgh.

Augustus: Internationaal Festival: cultureel festival dat in 1947 is opgericht ter viering van de vrede.

Augustus: Beltane Fire Festival: Keltisch feest op Calton Hill.

30 december t/m 1 januari: Hogmanay: drie dagen lang festiviteiten in het teken van oud & nieuw.

Edinburg in het kort

Beste tijd om te gaan

Van mei tot september. In de winter wordt het niet heel koud in Edinburgh, maar is het wel al rond 15:00 donker.

Vervoer

Bus: het makkelijkste vervoermiddel voor overdag. Let op: 's nachts rijden ze maar één keer per uur.

Taxi: praktisch, maar duurder.

Slapen

In Old Town of New Town. Als je iets minder te besteden hebt, kun je ook naar Tollcross of Newington uitwijken. In de zomer, de festivalperiode, kun je je hotel het beste ruim van tevoren reserveren.

Eten & drinken

Origano Pizzeria: 227, Leith Walk

Italiaanse keuken, van 13 tot €26*

Credo restaurant: 46 Queen-Charlotte Street

Europese en Schotse keuken, van €24 tot €38*

KanPai Sushi: 8-0 Grindlay Street

Japanse keuken, van €19 tot €26*

Blackfriars: 57-61 Blackfriars Street

Britse keuken, vanaf €19*

*Prijzen kunnen afwijken.