Een leuke en leerzame vakantie in Andalusië, voor alle leeftijden. In Andalusië zijn ze dol op familias en dat zie je terug in de vele activiteiten voor de kinderen. Hun fantasie kunnen ze volledig de vrije loop laten tijdens een bezoek aan grotten, huizen van holbewoners en geheimen van Granada. Herinneringen vol krokodillen, mythische schepen en smurfen zijn bij thuiskomst het resultaat.

Grotten en de wonderen van Andalusië

Aracena

Kinderen houden van verhalen over mysterieuze grotten en betoverde dorpen. Dit verhaal begint in Aracena, in de provincie Huelva.

In het midden van het dorp dalen jullie een trap af. Deze trap komt uit in een spannende grot. Tijdens de wandeling van 1,5 kilometer bekijk je kalkformaties, ondergrondse meren en prachtige kristallen. Een fascinerende reis naar het middelpunt van de aarde.

Niet ver van Aracena ligt de provincie Cádiz. Daar bevindt zich het witte dorp Setenil de las Bodegas,dat recht uit de Lord of the Rings films lijkt te komen. De monumenten en straten lijken op te gaan in de imposante rots die dit oude dorp beschutting en veiligheid geeft. Sommige huizen, die zijn uitgehakt in de rots, hebben zelfs geen dak. Zijn de kinderen enthousiast geworden door dit fantasy verhaal? Vervolg dan jullie route richting de andere witte dorpen.

Granada

Een bezoek aan Granada zal een andere wending aan het verhaal geven. Ga naar de wijk Sacromonte en ontdek de geschiedenis van de Arabische afstammelingen die tijdens de katholieke herovering moesten de vluchten uit Granada. Volgens de legende moesten ze hun schatten achterlaten in een sprookjesachtige vallei buiten de stad. Toen de slaven vrijkwamen, hebben ze geprobeerd om deze schatten terug te vinden door te graven onder de olijfbomen en in de rotsen. Al deze kleine grotten zijn nu de huizen van de inwoners van Sacromonte.

Andalusia_Family_Aracena_Flickr(2).jpgDe spannende grotten van Aracena. Foto door Nacho Pintos onder licentie CC BY 2.0

Op zoek naar Andalusische dieren

In Fengirola, aan de Costa del Sol, kom je van alles tegen. Van de toeristen op het strand tot de vissen in het water en de tropische dieren. Het BioParc heeft 4 gebieden nagemaakt waar de mysterieuze inwoners van Madagascar, Afrika, Azië en in de Grote Oceaan leven.

Bekijk de Sumatraanse tijger en de Komodovaraan. Loop vervolgens naar de flamingo's, de nijlkrokodillen, de tarantula's en de Indiase pythons. Alle dieren leven hier in nagebouwde historische decors.

Ongeveer tien kilometer naar het noorden zijn andere dieren te bewonderen. In Sea Life in Benalmádena zijn het de haaien, roggen, zeepaardjes en otters die je verwelkomen.

Om je dierlijke rondreis af te sluiten, ga je naar het nabijgelegen Crocodile Park van Torremolinos. Hier wacht Big Daddy je op, de grootste krokodil van Europa. Als je durft, mag je de dieren zelfs voeren en een babykrokodil optillen voor een onvergetelijk fotomomentje.

Andalusia_Family_Parquedelaciences_Flickr.jpgSpannende staaltjes techniek in het Parque de las Ciencias. Foto door Alex Abian onder licentie CC BY 2.0

Spelend leren in Andalusië

Muziekmuseum in Málaga

Deze vakantie staat in het teken van spelen en leren, want plezier is natuurlijk het belangrijkst in de vakantie. Kleine musici kunnen zich dan ook helemaal uitleven in het interactieve muziekmuseum van Málaga. Ontdek de workshops en tentoonstellingen en probeer allerlei soorten instrumenten uit, het ene nog vreemder dan de andere.

Sierra de las Nieves

Ga vervolgens naar het westen. In het midden van de Sierra de las Nieves, ten noorden van Marbella, waakt een grote stenen toren over het dorp Yunquera. Vroeger werd deze toren gebruikt om de komst van eventuele vijanden te voorkomen. Tegenwoordig is het een sterrenwacht. Als het in je schema past, bezoek hem dan als het donker is. Terwijl de kinderen zich vermaken met de telescopen, hebben de ouders een romantisch momentje onder de sterren.

Parque de las Ciencias de Granada

Ga tot slot naar het Parque de las Ciencias de Granada, in het oosten van Andalusië. Hier vermaakt jong en oud zich op 70.000m2 die helemaal is gewijd aan wetenschap en technologie. Científicos in de dop mogen dit zeker niet missen.

Wist je dat?

Op 3 augustus 1492 vertrekken drie schepen onder leiding van Christoffel Columbus vanaf de haven van Palos op een ontdekkingsreis die de wereld zal veranderen. Vertel het verhaal aan je kinderen en laat ze de plekken ontdekken waar Columbus voor zijn vertrek is geweest: de havens van Palos en Moguer en de kloosters van Santa Clara en La Rabída. Ga vervolgens naar het museum Muelle de las Carabelas, waar de replica's van de beroemde zeilschepen zijn tentoongesteld.

Top 4 gezins-uitjes

Januari: Driekoningen, nog meer cadeautjes voor de kinderen.

April: Día del niño, het officiële feest voor kinderen in Spanje.

Mei: Feria del caballo, in Jerez. Een groot festival rondom het paard.

Juni: Sint-Jansfeesten, vreugdevuren en festiviteiten in alle Spaanse steden.

Bijzondere hotels voor het hele gezin

Kies ervoor om tijdens jullie roadtrip door Andalusië een paar nachten te slapen op magische plekken. Ga voor een overnachting in de ingerichte grotten van een hotel in Guadix of voor een van de blauwe huizen van het smurfendorp Júzcar. In Benalmádena is een bekend hotel dat kamers heeft die vol staan met dinosaurussen voor de allerkleinsten.

Andalusië in het kort

Beste tijd om te gaan

Om de drukte van de zomermaanden te vermijden kun je tijdens de paasvakantie of de herfstvakantie gaan.

Vervoer

Ga met de auto om gemakkelijk plekken te bereiken die iets verder weg liggen. Als je liever een ontspannen vakantie aan de kust hebt, is het openbaar vervoer (bus, trein) ruim voldoende.

Slapen

Ga voor een hotel aan de kust in Andalusië: na een lange dag vol uitstapjes kunnen de kinderen bijkomen in de Middellandse Zee. Of kies voor een gezellige stad, zoals Málaga of Granada.

Eten & drinken

Candado Beach: Puerto del Candado, Málaga. Uitzicht over de jachthaven, speeltuin voor kinderen. Van €25 tot €35*

El Molino:Calle de los Molinos 8, Granada. Net als thuis. Tapas en lekkere kleine gerechtjes vanaf €10*

Heladeria Pura Vida:Calle Berdigón 35, Huelva. Heerlijk ijs op basis van natuurlijke producten. Vanaf €7*

Restaurante Dominguez:Plaza Andalucia, Setenil de las Bodegas. Klein en huiselijk traditioneel restaurant, ongeveer €20*

*Prijzen kunnen afwijken

Het Alhambra volgens Washington Irving

Aan het begin van de 19e eeuw heeft deze Amerikaan Andalusië doorkruist. Hij kwam terug met prachtige reisverhalen. Zo zorgde hij ervoor dat de schatten van Zuid-Spanje bekend werden in de Verenigde Staten en de rest van Europa. Verhalen van het Alhambra gaat over twee Amerikanen die Granada bezoeken. Via deze twee personen vertelt hij duizend-en-een verhalen over de Moorse stad. Lees het boek voor aan je kinderen voordat jullie op vakantie gaan.