Als je de Vikingtijd interessant vindt, is Oslo een aanrader. Je vindt hier vele musea, activiteiten en festivals in het teken van de Vikingen.

De Vikingen waren grote ontdekkingsreizigers en gevreesde meedogenloze krijgers. Ze hebben altijd een mysterieus aura om zich heen gehad en blijven mensen fascineren. Ontdek meer over hun wereld in Noorwegen. Van de oude stad van Oslo via het historische centrum van Midgard naar het museum voor Vikingschepen. Ga terug in de tijd met de Vikingen in Oslo.

DAG 1

Duik in de wereld van de Vikingen en ga in de ochtend naar het Historisk Museum (historisch museum) van Oslo. Dit ligt midden in het centrum. Bezoek de permanente tentoonstelling die in het teken staat van de rol van de Vikingen. Je leert hier dat ze zowel krijgers als boeren en handelaars waren. Ontdek de mysteries over de mythologie en de rouwgewoontes van dit volk. De Vikingen hebben de bekende Vikinghelm met zijn bijzondere vorm nagelaten, maar ook de beroemde schat van Noorwegen.

Bij gebrek aan een schip huur je een auto of neem je de trein richting het Noorse platteland. Ga naar de stad Borre, ten zuiden van Oslo (ca. 1,5 uur reizen). In het historische centrum van Midgard kom je alles te weten over het dagelijks leven van de Vikingen. Het is midden in een gigantisch park gebouwd, dat is bezaaid met grote oeroude grafheuvels.

Na deze bijzondere en indrukwekkende tombes te hebben bewonderd, ga je naar het museum waar verschillende stukken te zien zijn die bij opgravingen zijn gevonden. En dan is er het favoriete onderdeel van kinderen: Vikingspelletjes. Probeer op de ouderwetse manier te boogschieten, gooi rondhout of probeer kubb, een mysterieus gezelschapsspel van vroeger. Beëindig je bezoek in de grote Vikingzaal. Deze is onlangs in gebruik genomen en is op de traditionele manier gebouwd. In dit mooie houten gebouw werden grote feesten en Vikingceremonies gehouden.

Als je weer in Oslo bent, ga dan naar het Frogner-stadion. In de zomer speelt daar het American Football-team van de stad. De naam van de club? De Oslo Vikings natuurlijk.

norway-oslo-viking-1.jpgDetail van een Vikingschip - Foto:, mararie , CC BY-SA 2.0

DAG 2

De volgende dag ga je aan boord van een rondvaartboot bij Rådhusbrygge 3. Vervolgens ga je richting het eiland Bygdøy. Bewonder het adembenemende uitzicht over het fjord terwijl je het water oversteekt. Er staat je een ontmoeting met de meest mythische Noorse ontdekkingsreizigers te wachten.

Nadat je van boord bent gegaan, ga je naar het Vikingskipshuset (het museum voor Vikingschepen van Oslo). In het gebouw staan drie perfect geconserveerde Vikingschepen. En dat is niet voor niets, want ze hebben 1100 jaar begraven gelegen in kleigrond. Deze schepen zijn gevonden in grafheuvels bij het Oslofjord. Hun rijke eigenaren beschouwden de schepen als tombes die ze naar het dodenrijk zouden brengen.

Leef je eens in in het dagelijks leven van de Vikingen. Ontdek de sleeën, de bedden, de stoffen en de huishoudelijke instrumenten die in de zalen zijn tentoongesteld. Eindig bij de museumwinkel. Daar koop je bijvoorbeeld een reproductie van een sieraad of typische decoratieve objecten uit de Vikingtijd om mee naar huis te nemen. En waarom geen Vikingspelletjes?

Blijf op het schiereiland Bygdøy en bezoek het Kon-Tiki Museum. Dat staat in het teken van de ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl. Deze Noorse persoonlijkheid doorkruiste ver na de middeleeuwen de Grote Oceaan tussen Peru en Polynesië. Toch geeft het nog het gevoel van de vroegere Vikingexpedities. Bekijk ook het beroemde vlot van papyrus van deze zeeman. Aan boord van dit vlot probeerde hij de Polynesische eilanden te bereiken.

Sluit je Vikingdag in Oslo af bij het Norsk Folkemuseum (Noors folkloristisch museum). Dit bevindt zich midden in een park en toont de culturele geschiedenis van Noorwegen sinds de middeleeuwen aan de hand van 155 traditionele huizen. Je ziet hier onder andere kostuums, koetsen, historische spelletjes en oud snoepgoed.

norway-oslo-viking-2.jpgNorske Folkmuseum - Foto:, Doug Kerr , CC BY-SA 2.0

Wist je dat?

...de Vikingen niet zomaar bloeddorstige krijgers waren, zoals de legende doet vermoeden? Ze waren ook geweldige ontdekkingsreizigers. Ze hebben bijvoorbeeld Amerika al 500 jaar voor Christoffel Columbus ontdekt. Ze bouwden snelle schepen en bezaten bijzondere kennis op het gebied van de scheepvaart. Deze efficiënte combinatie heeft ze van Rusland tot Byzantium gebracht. De eerste Europeaan die ooit voet op Amerikaanse bodem zette was Leif Eriksson, de zoon van Vikingleider Erik de Rode.

Viking Biking: een Vikingfietstocht

Heb je zin om de best bewaarde Vikingschepen en de beste stranden van de stad te bewonderen? Boek dan een tocht van ongeveer 4 uur met Viking Biking. Deze tocht gaat over bospaadjes en je moet je handdoek en zwemkleding niet vergeten. Zo kun je volop genieten van deze mountainbiketocht in Oslo.

Top 5 evenementen in Oslo

Mei: Folk Costume Day; activiteiten bij het Noors folkloristisch museum.

Mei: Nationale feestdag van Noorwegen; activiteiten voor jonge en oude Vikingen.

Eind mei: Oslo Middelalderfestival; middeleeuws festival van Oslo.

Juni: Vikingfestival bij Kopervik (ten westen van Oslo); reconstructie en Vikingfeest voor de hele familie.

Augustus: Øya Festival; het grootste muziekfestival van Oslo, in het oosten van de stad.

Oslo in de voetsporen van de Vikingen in het kort

Beste tijd om te gaan

Om te profiteren van de langste dagen van het jaar is de maand juli ideaal. De periode van april tot juni is ook heel gunstig voor een weekend in Oslo.

Vervoer

Met de Oslo-Pass kun je het openbaar vervoer gebruiken en gratis meer dan 30 musea en attracties bezoeken.

Slapen

Neem een kamer in het centrum van Oslo. Dat is het best mogelijke vertrekpunt voor je ontdekkingstochten.

Eten & drinken

Fiskeriet: Youngstorget 2, Sentrum Oslo

Zeevruchten, gerechten vanaf € 17*

Den Glade Gris: Saint-Olavs Gate 33, Sentrum Oslo

Noorse keuken, gerechten vanaf € 17*

The Nighthawk Diner: Seilduksgata 15, Grünerløkka Oslo

Ontbijt en brunch vanaf € 16*

Restaurant Snekken: Vindeboder 16, Roskilde (in de buurt van het museum voor Vikingschepen)

Café-Brasserie, brunch en gerechten vanaf € 15*

* Prijzen kunnen afwijken.