BEKENDE ARCHITECTONISCHE HOOGSTANDJES

Strijd tegen het water

Als Nederland wereldwijd ergens bekend om staat, is het wel de strijd tegen het water. Grootste bewijs daarvan zijn de Deltawerken: 13 bouwwerken die ervoor zorgen dat Nederland vrij blijft van water bij stormen en hoge waterstanden. Deels in de provincie Zeeland en deels in Zuid-Hollandgelegen. Indrukwekkend is de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Deze is zo gebouwd dat het scheepsverkeer naar de havens van Rotterdam ongehinderd kan doorvaren. In het Keringhuis (1) kom je alles te weten over dit architectonische hoogtepunt en de strijd tegen het water.

zuid-holland_architectuur_kinderdijk.jpgMolens van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk

In het zuiden van de provincie kun je varen of fietsen langs de negentien wereldberoemde molens van Kinderdijk. Deze 18e-eeuwse molens staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook is er een werkplaats waar je uitleg krijgt over de bouw van de molens. Via een loopbrug loop je deMuseummolen Nederwaard (2) binnen, waar de molenaar je opwacht en bij voldoende wind de wieken voor je in werking stelt.

Monumentale stad Dordrecht

Dordrecht telt maar liefst negenhonderd Rijksmonumenten. Al wandelend langs de hofjes van de stad zoals Regentenhof en de Lenghenhof waan je jezelf in de beginjaren van de 19e eeuw. Loop verder richting het stadhuis (3) dat in 1383 gebouwd is voor Vlaamse kooplieden die hier stoffen verhandelden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het belangrijkste bouwwerk van de stad, deGrote Kerk (4) die als enige in de provincie gewelven heeft die geheel van steen zijn. Sluit de avond af met een borrel in stijl in Poldercafé De Waterjuffer (5) in de oude watertoren aan de rand van de stad.

ONBEKENDE ARCHITECTONISCHE HOOGSTANDJES

Architectuur op de eilanden

De Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee vormen een plattelandsgebied met hier en daar plaatsen met een stedelijk karakter zoals Hellevoetsluis, Brielle en Middelharnis. In het landschap van Voorne valt de imposante Sint-Catharijnekerk (6) uit 1417 op die in de volksmond Brielse Dom genoemd wordt. Je hebt 318 treden nodig om boven te komen. InHellevoetsluis kun je wandelen door de gangen van het twee eeuwen oude Droogdok Jan Blanken (7): het oudst werkende stenen droogdok van Europa waar schepen worden gerepareerd en gebouwd. Een uniek staaltje waterbouwkundige architectuur.

zuid-holland_architectuur_landgoedwassenaar.jpgLandgoed Wassenaar

Langs de landgoederen

Op een mooie dag is het de moeite waard om fietsen te huren en de streek tussen Den Haag en Wassenaar te verkennen. Eeuwenlang bouwden welgestelden hier hun buitenhuizen op groene landgoederen. De tocht voert langs een tiental landgoederen zoals landgoed de Paauw (8) waar nu het raadhuis van Wassenaar is gevestigd. In de tuin van de Paauw staat een mooie beukenlaan met beelden. In koninklijke sferen theedrinken kan op de Koninklijke Landgoederen de Horsten (9). Daar staat het voormalig schiethuis van Prins Frederik dat nu een mooi theepaviljoen (10) is in Engelse gotische stijl.

Hofje in de stad van glas

Dankzij Duitse glasblazers die zich er in de 18e eeuw vestigden, raakte de Zuid-Hollandse stadLeerdam bekend als glasstad. Wat veel minder mensen weten is dat er een 18e-eeuws hofje te vinden is: het Hofje van Mevrouw Aerden (11). De combinatie van Hollandse degelijkheid en Franse elegantie maken het hofje uniek. Het binnenplaatsje is gebouwd op de ruïnes van het Kasteel van Leerdam. Nu zijn er nog enkele overblijfselen van dit kasteel terug te vinden. In de zomer worden er regelmatig avondconcerten in het hofje opgevoerd.

Leuke weetjes

 • Op Landgoed De Paauw in de gemeente Wassenaar staat een monumentale paardendrinkbak die de Russische tsaar Nicolaas I cadeau heeft gedaan.
 • Op Koninklijk landgoed De Horsten ligt ook Villa Eikenhorst, waar Koning Willem-Alexander met zijn gezin woont. Dit deel van het landgoed is niet te bezoeken.
 • De aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken was de Watersnoodramp in 1953, die aan bijna tweeduizend mensen het leven kostte.
 • Midden in Dordrecht staat de Kyck over den Dyck (12), de enige overgebleven molen in de stad.
 • 't Zeepaert (13) in Dordrecht uit 1495 is een van de oudste woonhuizen van Nederland en heeft een vrijwel ongeschonden laatmiddeleeuwse gevel.
 • Aan de Lek ligt het fort Everdingen (14). Het werd in de 19e eeuw gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
 • In Zuid-Holland zijn de molens van Kinderdijk wereldberoemd, maar de provincie telt veel meer (onbekendere) molens in onder meer Bergambacht, Bodegraven en Lexmond.

Praktische informatie

Overnachten

In de gehele provincie Zuid-Holland zijn er tal van mogelijkheden voor een fijne nachtrust. In grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar ook in onder meer Dordrecht en Wassenaar zijn hotels en B&B's te vinden. Ook Hoek van Holland en Goeree-Overflakkee hebben diverse mogelijkheden om bijvoorbeeld in de buurt van de Deltawerken te overnachten.

Eten

In Zuid-Holland zijn een hoop goede restaurants te vinden. In Dordrecht zit Bellevue Groothoofd (15) in een monumentaal pand. In het pand zit een brasserie die stamppot serveert én een restaurant met viscombinaties zoals kreeftbitterballen. In Hoek van Holland zit MIJN Torpedoloods (16) in een industriële en eigentijdse setting met uitzicht op de Nieuwe Waterweg waar grote containerschepen Nederland binnenvaren.

Beste tijd om te gaan

Tijdens de zomermaanden is een bezoek aan de steden Dordrecht en Leerdam aan te raden. De pleinen in het historische centrum zijn dan gevuld met terrassen. De Deltawerken trekken het hele jaar door bezoekers uit de gehele wereld. Op mooie dagen is het heerlijk wandelen en fietsen over de landgoederen en duingebieden tussen Wassenaar en Den Haag.

Contacten

 1. Het Keringhuis: Maeslantkeringweg 139, Hoek van Holland, 0174-511222
 2. Museummolen Overwaard: Overwaard 2, Kinderdijk, 078-6912830
 3. Stadhuis Dordrecht: Stadhuisplein 1, Dordrecht, 078-7705141
 4. Grote Kerk: Groenmarkt 7, Dordrecht, 0183-635213
 5. Poldercafé De Waterjuffer: Kromme Zandweg 80, Dordrecht, 078-6224411
 6. Sint-Catharijnekerk: St. Catharijnehof 1, Brielle, 0181-412232
 7. Droogdok Jan Blanken: Industriehaven 50, Hellevoetsluis, 0181-31019
 8. Landgoed de Paauw: Raadhuislaan 22, Wassenaar, 14-070
 9. Koninklijk Landgoed de Horsten: Papeweg 2245, Wassenaar
 10. Theepaviljoen de Horsten: Raaphorst 6, Wassenaar, 071-5112619
 11. Het Hofje van Mevrouw Aerden: Kerkstraat 67, Leerdam, 0345-614019
 12. Molen Kyck over den Dyck: Noordendijk 144, Dordrecht, 078-6310001
 13. 't Zeepaert: Wijnstraat 113, Dordrecht, 078-7708008
 14. Fort Everdingen: Noodweg 2, Everdingen
 15. Bellevue Groothoofd: Boomstraat 37, Dordrecht, 078-6332500
 16. MIJN Torpedoloods: Stationsweg 43, Hoek van Holland, 0174-383883

Top 3 architectuurevenementen

Juni: Dag van de architectuur, in de Meelfabriek in Leiden worden verschillende activiteiten rondom architectuur georganiseerd.

Eerste zondag van de maand: Huis Scharlaken uit de doeken, bezoek het middeleeuwse Huis Scharlaken met een bijzonder gewelf in de binnenstad van Dordrecht.

September: Open Monumentendag, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden monumenten gratis toegankelijk zijn voor publiek.