Het Griekse eiland Santorini (Thira voor de Grieken) maakt deel uit van de eilandengroep Cycladen. Het wordt al ongeveer vijfduizend jaar door mensen bewoond. Maak een historische tocht over het eiland en ontdek de overblijfselen van grootse beschavingen... en nietsontziende verwoestingen.

GESCHIEDENIS VAN DE BEWONERS

Op de vlucht

In de bronstijd floreerde in het zuiden van Santorini de stad Akrotiri (1). Het maakte deel uit van de Minoïsche beschaving die zich tussen ongeveer 3500 en 1375 v. Chr. vanuit Kreta over het hele oostelijke Middellandse Zeebekken uitbreidde. Op Santorini kwam deze beschaving tot een hoogtepunt. Tijdens de verwoestende uitbarsting van de vulkaan werd Akrotiri volledig onder lava en as bedekt. Pas in 1970 werd begonnen met de opgraving van de stad. In tegenstelling tot in Pompeï werden op Santorini geen menselijke resten gevonden. De bewoners van Akrotiri waren waarschijnlijk gewaarschuwd door kleinere uitbarstingen en naar Kreta gevlucht voordat de Grote Uitbarsting plaatsvond. Helaas was de uitbarsting zo hevig dat zelfs Kreta te kampen had met bevingen, asregens en een tsunami. De verwoestingen luidden het einde in van de Minoïsche beschaving.

akrotiri.jpgOverblijfselen uit Akrotiri. Foto door Carolyn Sugg onder licentie CC BY-SA 2.0

Indrukwekkende trip

Inmiddels is het zuidelijke deel van de stad blootgelegd en de overblijfselen schetsen een beeld van een zeer hoog ontwikkelde beschaving voor het bronstijdperk. In de gebouwen, soms meer dan acht meter hoog, zijn prachtige wandschilderingen en mozaïeken gevonden. De stad heeft een ingenieus waterleidingsysteem met zowel warmwater- als koudwaterleidingen. Ook zijn er talloze prachtig bewerkte gebruiksvoorwerken gevonden. Bij Santorini Guided Tours (2) kun je een dagtocht naar de opgraving boeken. Eigenares en gids Dimitra spreekt vloeiend Engels en vertelt boeiend over de geschiedenis van Akrotiri en het lot van de bewoners.

Toch Romeins

Rond het jaar 300 ontstond het Byzantische rijk (het Oost-Romeinse Rijk). De cultuur en taal van de Byzantijnen waren overwegend Grieks. Toch beschouwden de Byzantijnen zichzelf als inwoners van het Romeinse Rijk. Het klooster Panagia Episkopi (3) werd door de Byzantijnen in de elfde eeuw gebouwd op de uitlopers van de hoogste berg van Santorini, de Profitis Ilias. Huur een auto om er en dagje heen te rijden.

GEWOONTES & FOLKLORE

Twaalf ambachten

De Minoërs dreven handel met landen in het Egeïsche gebied en aan de Middellandse Zee. Ze behoorden tot de eerste mensen die metaal bewerkten. De juwelen en met brons bewerkte wapens die ze maakten, waren tot ver in de omtrek gewild. Zelf gebruikten ze de wapens niet. De Minoërs waren zo machtig dat ze geen leger nodig hadden; niemand durfde ze aan te vallen. Ook waren ze heel bedreven in het maken van aardenwerken potten en kruiken. In het Historisch enCultureel Archeologisch Museum (4) in Fira kun je een geweldige collectie sieraden, wapens en gebruiksvoorwerpen bekijken.

skaros.jpgOverblijfselen op Skaros. Foto door Klearchos Kapoutsis onder licentie CC BY 2.0

Oude rots

Bij het plaatsje Imerovigli aan de westkant van het eiland bevindt zich de beroemde rots Skaros (5). Ooit waren de flanken van de berg waar Skaros bovenop staat, bezaaid met huisjes. Boven op de rots stond het kasteel Epano Kastro. Het bergdorp, dat verbazingwekkend behendig tegen de steile hellingen geplakt was, bestond uit ongeveer 200 woningen met een hoge muur eromheen. Tegenwoordig vind je nog resten van het dorp, slingerende trappaadjes én het kasteel verspreid over de heuvels. Vanaf Imerovigli wandelen veel toeristen op eigen houtje naar de top. Vergeet je camera niet, want het uitzicht vanaf de top is legendarisch.

Heilige boontjes

Trek gekregen van al die oude stenen? Een van de oudste gerechten op Santorini is favabonen. Men denkt dat de Minoërs van oorsprong uit west-Azië kwamen en daarvandaan zaaigoed, onder andere van de favaboon, hebben meegenomen. De aan erwten verwante bonen zijn erg gezond en stonden op het dagelijkse menu van de minder rijke Minoërs. Die hadden geen geld om elke dag vlees te eten. Toeval of niet: de favaboon is rijk aan eiwitten, vezels en essentiële mineralen, en daarmee een uitstekende vleesvervanger. In de zomer werden de bonen gekookt in rode saus met kappertjes. In de winter werden ze gefrituurd met kabourma, oftewel gerookt varkensvlees.Je kunt deze gerechten nog steeds proeven in Taverna Lolos (6) in de stad Kamari.

Voor een vakantie in je eigen tempo, huur je op het eiland en auto en rijd je rond met je raam open en je haar in de wind.

Tip: de Mariaprocessie

Het klooster Panagia Episkopi is sinds 1962 een beschermd monument. Er bevinden zich eeuwenoude fresco's en erg kostbare iconen, zoals de beroemde Panagia Glykofilousa, de 'Kus van de Madonna'. Elk jaar op 15 augustus wordt door het klooster het 'Feest van aanname van de heilige Maria' gevierd, waarbij alle iconen in processie rond het klooster worden gedragen. Ben je in de buurt op die datum, dan is het bijzonder om dit eeuwenoude ritueel mee te maken.

Eten en drinken

Op Santorini geven ze een verrukkelijke eigen draai aan de toch al zo lekkere Griekse keuken. Vooral meze, (een soort tapas, oorspronkelijk bedoeld als hapjes bij een alcoholisch drankje), zijn er populair. Probeer eens dolmades (gevulde wijnbladeren) of melitzana (gefrituurde aubergine met tomaten-ui-dip). Daarbij drink je natuurlijk een ouzo, een sterk alcoholisch anijsdrankje. Restaurant Almira (7) in Kamari staat bekend om de heerlijke meze en het prachtige uitzicht op zee.

Contacten

  1. Akrotiri: 84700,Santorini, +30 2286081939
  2. Santorini Guided Tours: Akrotiri 84700, Santorini, +30 6973384633
  3. Panagia Episkopi:Fira 00 84700, Santorini, +30 2286022217
  4. Cultureel Archeologisch Museum:Kamari 84700, Santorini, +30 6977435033
  5. Akra Skaros: 84700 Imerovigli, Santorini.
  6. Taverna Lolos: Kamari,Santorini, +30 2286032767
  7. Almira:Kamari 84700, Santorini, +30 6996712920
  8. Openluchtmuseum prehistorische Thera: Fira, +30 2286023217
  9. Lignos folklore museum: Fira, +302286022792
  10. Het wijnmuseum: Kamari, +30 2286031322

Overnachten

Vrijwel alle accommodaties op Santorini bevinden zich aan de westelijke kant. De meesten hebben schitterend uitzicht op de azuurblauwe zee en het vulkaaneiland en bieden volop gelegenheid om de natuur van Santorini te verkennen. Ook kun je kiezen voor accommodatie in de buurt van een historische site, zoals Akrotiri.

Top 3 musea Santorini

Openluchtmuseum prehistorische Thera (8): Wandel door de oude straten van de hoofdstad Fira en verwonder je over de Minoïsche beschaving.

Lignos folklore museum (9): een persoonlijke (gratis) gids neemt je mee op een reis door de tijd in het folkloremuseum van Santorini.

Het wijnmuseum (10): leer alles over de geschiedenis van wijn maken op Santorini en sluit af met een proeverij.