Jong of oud, niemand kan de charme van Sardinië weerstaan.

In de steden op het eiland Sardinië vind je vele prachtige bezienswaardigheden en je kunt er heerlijk wegdromen op de grote witte zandstranden. Sardinië is een droombestemming voor het hele gezin. Voor zowel ouders als kinderen zijn er historische uitstapjes en sportieve activiteiten in overvloed. Ontdek de rijkdom van dit eiland en maak je eigen onvergetelijke herinneringen samen met je famiglia (familie).

Cultuur op Sardinië

Sardinië bevat veel historische plekken.

Ga in het zuiden van het eiland naar het centrum van de hoofdstad Cagliari. In de smalle straatjes ontdek je de rijke geschiedenis van deze plaats. In de wijk Castello (het oude centrum) geniet je van een adembenemend uitzicht over de Golf der Engelen. Beklim de twee witte kalkstenen torens die boven de stadsmuren uitsteken. Vervolg je tocht door de stad met een bezoekje aan de Santa-Mariakathedraal. Deze is beroemd dankzij de Ambo van Guglielmo, twee kansels uit de 12e eeuw die oorspronkelijk waren ontworpen voor de kathedraal van Pisa.

Niet ver van de hoofdstad ligt het dorpje San Sperate. Daar kun je verrassende muurschilderingen bewonderen. Als je kinderen fan zijn van street art moet je ze hier zeker mee naartoe nemen. Ga verder omhoog langs de westkust en stop bij de stad Alghero. Hier bezoek je de necropolis van Anghelu Ruju, de grootste van het eiland. Het terrein dateert uit 3000 jaar voor Christus en bestaat uit 38 kleine grafgrotten en meerdere tombes uit het neolithicum. Je kinderen kijken hun ogen uit op deze mysterieuze plek.

In het noorden van Sardinië ga je nu de intrigerende Roccia dell'Elefante net buiten Castelsardo bewonderen. Deze rots van 4 meter hoog heeft de vorm van een olifant. Binnenin vind je een domus de janas (feeënhuis) dat tijdens de prehistorie als begraafplaats diende. Je kinderen kunnen hun fantasie hier de vrije loop laten.

sardinia-kids-1.jpgRoccia dell'Elefante - Foto: wiseguy71, CC BY-SA 2.0

Sportieve activiteiten van noord tot zuid

Na deze culturele wandelingen is het tijd voor sportieve activiteiten met het hele gezin. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen, want op Sardinië worden veel gevarieerde activiteiten aangeboden.

In het noordoosten pak je je peddels en ga je in een kajak op ontdekkingsreis naar het eilandje Tavolara. Deze expeditie is geschikt voor alle leeftijden. Zo kun je een bezoekje brengen aan het eiland dat ook wel het 'kleinste koninkrijk ter wereld' wordt genoemd. Nadat je het indrukwekkende wrak van een vrachtschip hebt gezien dat vlakbij het eiland is gezonken, gaan jullie met zijn allen richting de tombe van de Koning van Tavolara.

Nu ga je naar het zuiden van het eiland. Hier kun je duiken en gaan jullie op ontdekkingstocht naar de onderwaterstad Nora. Dat is een van de verborgen schatten van de Pula-kaap. Tijdens een fascinerende excursie, die je ook zonder duikbrevet kunt maken, bewonder je de gezonken stad en de rijkdommen. De thermen, het antieke theater, het forum, jullie zullen je ogen niet geloven.

Met de vele stranden en het ideale klimaat is Sardinië ook een paradijs voor liefhebbers van surfen en kitesurfen. Ontdek deze twee sporten op de beste lokale spots: de stranden van Poetto di Cagliari, Costa Rei, Porto Botte en Punta Trettu.

Ontspannen in het witte zand van Sardinië

Na inspanning is het tijd voor ontspanning. En waar kan dat nu beter dan op een van de vele stranden van Sardinië?

Ga naar het oosten voor de stranden van Cala Goloritzè. Na een korte wandeling kom je uit bij een gigantisch uitgestrekt strand aan de voet van kalkrotsen. Leg je handdoek neer en spring in het kristalheldere water.

In de duinen van Spiaggia di Piscinas geniet je van een strand dat ver van de bewoonde wereld ligt. Midden in deze surrealistische 'woestijn van Sardinië' kun je heerlijk ontspannen met je gezin.

Om de dag af te sluiten, ga je naar de Spiaggia della Pelosa in het noordoosten van het eiland. Door de bewoners van Sardinië wordt dit een paradijselijk strand genoemd. Het is een echt idyllisch decor: wit zand en helderblauw water waar je kinderen heerlijk in kunnen spelen. Wat wil je nog meer?

sardinia-kids-2.jpgSpiaggia di Piscinas - Foto: Mauro Eugenio Atzei, CC BY 2.0

Sardinië, het eiland van honderdjarigen

Een bijzonder feitje over Sardinië: dit eiland bevat het grootste aantal honderdjarigen per inwoner, namelijk 2500 op 1,6 miljoen inwoners. Komt dit door het beroemde Mediterrane dieet? Door het buitengewone klimaat? Niemand weet het, maar in 2012 is de familie Melis in het Guinness Book of Records opgenomen als het oudste gezin ter wereld. Het gezin had een cumulatieve leeftijd van maar liefst 818 jaar. Kunnen je kinderen de cumulatieve leeftijd van jullie gezin uitrekenen?

Top 4 evenementen op Sardinië

Eind maart, begin april: Settimana Santa in Castelsardo; spectaculair paasfeest met een fakkeltocht op heilige maandag.

28 april: Die de sa Sardigna op het hele eiland; jaarlijks feest van Sardinië waarbij reconstructies van de opstand van 1794 worden georganiseerd.

In juli: l'Ardia in Sedilo; feest van San Constantino met paardenraces en optochten met kostuums.

14 augustus: Arrusteddara in Portoscuso; feest waarbij koks verse vis koken en aanbieden aan bezoekers.

Sardinië met het gezin in het kort

Beste tijd om te gaan

Om niet in de grote toeristenstroom terecht te komen, kun je het beste in de maanden april, mei, juni en september naar Sardinië vliegen.

Vervoer

Om zoveel mogelijk vrijheid te hebben en om alle uithoeken van het eiland te bezoeken, kies je voor een auto.

Wat betreft het openbaar vervoer kun je het best kiezen voor de bus, want die komt op meer plekken dan de trein.

Slapen

Voor een accommodatie voor je hele gezin kun je denken aan landelijke gastenkamers en hotels. Ook kun je naar een van de vele vakantiedorpen aan de Costa del Sud.

Eten & drinken

OK Pizza: 102-104, Sebastiano Satta, Alghero

Simpele pizzeria, maar ideaal voor kinderen. Van € 8 tot € 18*

Piadine & Co: 8, Grazia Deledda, Cagliari

Trendy decor, originele Italiaanse keuken, lage prijzen. Rond de € 15*

Il Mattacchione: 351, Aldo Moro, Olbia

Bescheiden restaurant, kwaliteit en originele gerechten. Tussen € 10 en € 20*

Il Cavalluccio: Localita Punta Tramontana, Castelsardo

Mediterrane keuken, zeevruchten, bijzondere desserts. Van €55 tot €90*

* Prijzen kunnen afwijken.