Het Duitse Winterberg is het meest nabije wintersportgebied voor Nederlanders. Met de auto ben je er vanaf Utrecht in drie uurtjes. Ideaal met kinderen, die korte afstand - en er valt behalve skiën van alles te beleven.

Op de latten

Winterberg biedt wintersportplezier voor jong en oud. Het skigebied telt ongeveer 23 kilometer piste en heeft prachtige afdalingen tussen de rollende heuvels. Daarvan is 10 kilometer blauw, met sleep- en stoeltjesliften, én er is een knusse oefenweide. Prima dus voor kinderen. De meer gevorderde skiër kan kiezen uit een groene piste van 1000 meter, tot een zwarte piste van 300 meter, en veel rode pistes. Kleine wintersportfans moeten bij Skiliftkarussell (1) zijn. Daar is een veilige lopende-bandlift, en geven Nederlandssprekende leraren les aan kinderen van 4 t/m 6 jaar. Kids die nog te klein zijn om op de latten te staan, kunnen er sleetje rijden en spelletjes doen.

Winterberg-Ski_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Slakken en snelheidsduivels

Tijd voor afwisseling? Rodelen is leuk voor jong en oud! In het skigebied van Winterberg zijn twee speciale rodelliften (bij Bremberg en Astenstraße), waarmee je met slee en al omhoog gesleept wordt, om vervolgens weer naar beneden te razen. Je skipas kun je niet gebruiken voor de rodelbanen, daarvoor moet je een aparte rodelpas kopen. Je kunt ze kopen voor één ritje, een paar uur, een dagdeel en een dag. Heb je geen zin in al dat snelle gedoe, maar wil je op je gemak van de prachtige omgeving genieten? Dan is langlaufen iets voor jou. Winterberg heeft een netwerk van meer dan 165 kilometer aan loipen (geprepareerde langlaufsporen in de sneeuw). Je mag er gratis op, en de routes staan goed aangegeven. Verdwalen is er dus niet bij. De startpunten zijn het Kurpark, Kuhlenberg, Bremberg en Remmeswiese. Aanrader voor ervaren langlaufers: de uitdagende Rothaarloipe.

Die handjes, de lucht in!

Klaar met actief doen in de sneeuw? Dan is het tijd voor après-ski! Bij het populaire Möppi's Hütte (2), onderaan de Poppenberg, is het vanaf een uur of vier al feest. Andere populaire après-ski bars zijn Skihütte (3), Alm-Salettl (4) en Tenne (5). Omdat er veel Nederlanders in Winterberg op vakantie gaan, treden er vaak bekende, Nederlandse artiesten op. Rondom het centrale marktplein zijn veel restaurants en bierstands, en ook hier begint de gezelligheid al in de middag.

Ski-child_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Wat kun je er nog meer doen?

In het vrolijke Winterberg is nog veel meer te doen dan skiën en feesten. Kids zijn dol op spetteren en spelen in Schwimmbad Winterberg (6). Een leuk uitje voor het hele gezin is een middagje naar het natuurmuseum Astenturm (7). Het museum bevindt zich in de Asten-zendtoren. Die staat boven op de top van de berg Kahler Asten, midden in een prachtig natuurlandschap. Maak een mooie wandeling in het gebied, waarna je in het museum alles te weten komt over de flora en fauna. In het dorp is verder een bowlingcentrum en een bioscoop. Elk jaar worden er vermakelijke wedstrijden gehouden, zoals de kampioenschappen houthakken en boogschieten. Op z'n Duits natuurlijk: met veel bier en plezier.

Kanonnen!

Hoewel Winterberg niet heel hoog ligt, is het skiseizoen er toch sneeuwzeker door de aanwezigheid van supermoderne sneeuwkanonnen. De brede pistes rond het dorp zijn goed geprepareerd, en onderaan de pistes kun je gratis je auto parkeren. Op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond zijn de pistes van een aantal afdalingen verlicht, zodat je ook in de avonduren een mooie afdaling kunt maken. Voor snowboarders en freestylers heeft Winterberg een funpark op de Poppenberg.

Eten en drinken

Uiteraard kun je in Winterberg overal een goede schnitzel eten, maar veel restaurants zijn op Nederlanders afgestemd. Een frikadel kun je op elke straathoek krijgen. Pannenkoekenhuis Der Brabander (8) heeft een kinderspeelhoek, en zo veel soorten pannenkoeken op het menu dat je haast niet kan kiezen.

Overnachten

In Winterberg overnacht je dicht bij de sneeuwpret in het knusse centrum. Ook in Neuastenberg en Schmallenberg zijn fijne hotels.

Top 3 ook leuk in Winterberg

Kletterwald, voor durfals en sportievelingen: het klimparcours van Winterberg.

Springschans van St. Georg, hier worden de jaarlijkse kampioenschappen schansspringen gehouden.

Zoutgrotten, hier komt het strooizout vandaan, maar leer je ook hoe gezond zout is voor je lijf.

Contacten

  1. Skiliftkarussell: Am Waltenberg, 59955, Winterberg
  2. Möppi's Hütte: In der Büre 32, Winterberg, +49 29811073
  3. Skihütte (3): Grenzstr. 11, 59955, Winterberg, +49 29819281
  4. Alm-Salettl: Remmeswiese 10, 59955 Winterberg, +49 29813249
  5. Tenne: Marktstraße 13, 59955 Winterberg, +49 29816584
  6. Schwimmbad Winterberg: Am Kurpark 4, 59955 Winterberg, +49 29819250
  7. Astenturm: Astenturm 1, 59955 Winterberg, +49 29815984
  8. Der Brabander: Am Waltenberg 61, 59955, Winterberg, +49 29819322