Singapore heeft een uniek stedelijk landschap. Het is daarom de ultieme bestemming voor liefhebbers van eclectische architectuur. Singapore wordt ook wel 'Klein Zwitserland van Azië' genoemd, omdat de stad zo netjes en schoon is. Loop tussen de wolkenkrabbers en traditionele tempels door en ontdek het centrum, de koloniale wijk en de etnische gebieden van deze stad. Zo kun je zelf de bijzondere architecturale verscheidenheid bewonderen.

Het centrum, een combinatie van avant-garde en de 19e eeuw

Singapore is een belangrijk wereldwijd handelscentrum. De architectuur is er in de eerste plaats erg contrasterend. In het centrum staan zowel moderne gebouwen als eeuwenoude bouwwerken. Het grote plein van de zakenwijk heet Raffles Place, naar de stichter van het moderne Singapore. Aan dit plein staan verschillende indrukwekkende wolkenkrabbers. Een aantal voorbeelden zijn het Republic Plaza, het Overseas Union Bank Centre en het United Overseas Bank Plaza One. Dit zijn de drie hoogste gebouwen van de hele stad.

In het centrum kom je ook oudere gebouwen tegen. Als je deze naast de moderne glazen torens ziet staan, wekt dit het gevoel van anachronisme op. Bezoek bijvoorbeeld het Parlement van de Republiek Singapore. Dit gebouw komt uit 1999, maar is gebouwd rondom een oud koloniaal huis uit 1864.

Een klein stukje verderop staat het oude Hooggerechtshof uit de 19e eeuw. Daarnaast staat het nieuwe hooggerechtshof dat in 2005 in gebruik is genomen. Dit gebouw is heel modern. De open gevel symboliseert de transparantie van justitie.

Singapore_colonialdistrict_Flickr.jpgHet traditionele Colonial District van Singapore. Foto door Bryn Pinzgauer onder licentie CC BY 2.0

Koloniale architectuur en cultuur in het Colonial District

Ga terug in de tijd in het Colonial District (de koloniale wijk). Deze ligt aan de rivier de Singapore. De geweldige architectuur uit de tijd van de Britse kolonisatie is verrassend naast alle grote gebouwen in het zakencentrum.

Wandel over Clarke Quay. Hier vind je meerdere bars en restaurants gevestigd in de oude huizen en traditionele boten. Het havengebied van Boat Quay is nog even bruisend als vroeger. Je hebt er een adembenemend uitzicht over de hele stad en de heterogene architecturale stijlen. Een geweldig uitzicht voor 's avonds. In deze wijk draait het vooral om cultuur. Dit komt ook doordat er veel musea gevestigd zijn, zoals het Museum voor Aziatische Beschavingen. Het museum bevindt zich in een neoklassiek gebouw, het Empress Place Building. Dit gebouw komt uit de jaren 1860. De school Tao Nan is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Daar is nu het Museum Peranakan gevestigd (Peranakan zijn de Chinese gemeenschappen die zich in de Britse koloniën in Azië bevonden). Bewonder daar de unieke architecturale stijl die neoclassicisme en de Franse renaissance met elkaar verbindt.

Singapore_architecture_littleIndia_Flickr.jpgDe kleurrijke gevels van Little India. Foto door Carrie Kellenberger onder licentie CC BY 2.0

Moskees en tempels in de etnische wijken

Chinatown

Breng ook een bezoek aan Chinatown. De pagodes en de kleuren van de gevels hier zijn fascinerend. De huisjes met een of twee verdiepingen liggen aan de Food street. In die straat staan allemaal kraampjes waar je voor weinig geld traditionele Chinese gerechten kunt proeven. Wat je ook niet mag missen, is Sri Mariamman, de oudste Hindoestaanse tempel van de stad.

Little India

Een andere etnische wijk, Little India, wordt bewoond door de Indiase gemeenschap van Singapore. Tussen de architectuur van de restaurants, traditionele huizen en tempels lijkt tijd stil te staan. Bezoek de kleurrijke tempel Sri Veeramakaliamman. Deze tempel is gewijd aan de hindoegodin Kali. Hij is gebouwd in traditionele Tamil-stijl.

Maleisische wijk

Je bevindt je hier vlakbij de Maleisische wijk, die ook bekendstaat als Geylang. De grootste straat, Arab Street, brengt je rechtstreeks naar een van de mooiste monumenten van Singapore: de Sultanmoskee. Deze moskee is in 1824 gebouwd door de eerste sultan van Singapore. Er kunnen maar liefst 5.000 gelovigen in de gebedszaal. Kijk omhoog naar de gouden koepel. Het fundament is gemaakt van honderden glazen flessen.

Het amusementsgebouw Marina Bay Sands

Het Marina Bay Sands is in 2011 in gebruik genomen. Het is een gigantisch hotel dat is ontworpen door de Israëlische architect Moshe Safdie. Het hotel bevindt zich aan Marina Bay, bij de monding van de rivier de Singapore. Het unieke design is geïnspireerd op een kaartspel. Het gebouw staat symbool voor de moderniteit van de stad en hierin bevinden zich een congres- en expocentrum, maar ook bioscopen, een spa en zelfs een museum. Een architectonisch hoogstandje dat je niet mag missen.

Top 4 culturele evenementen in Singapore

Februari: feest van de rivier Hong Bao, populaire Chinese vieringen.

Mei: kunstfestival van Singapore, iedere 2 jaar.

9 augustus: nationaal feest van Singapore, optocht en festiviteiten.

Oktober: feest van Deepavali of 'Lichtfeest', hindoestaanse viering.

Singapore in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt elke maand van het jaar genieten van de prachtige architectuur in Singapore. Het klimaat is het hele jaar door warm en vochtig, maar om de regen te vermijden, kun je het beste in het droge seizoen gaan (van mei tot juli).

Vervoer

Op Expedia.nl vind je betaalbare vliegtickets naar futuristisch Singapore.

Bus en metro: koop een Singapore Tourist Pass. Dat is een 'onbeperkte' transportkaart. Prijs voor 3 dagen: 20 Singapore dollar (ongeveer € 11,50*), waarvan je 10 dollar terugkrijgt als je de kaart bij vertrek weer inlevert bij een verkooppunt.

Slapen

Voor een unieke ervaring in Singapore kies je voor een hotel in de wijk Chinatown. Ook kun je kiezen voor een chique hotel met uitzicht over Marina Bay.

Voor vertrek

Formaliteiten: je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn nadat je het territorium van Singapore verlaat.

* Prijzen kunnen afwijken.