Normaal moet ik eerst een avondje flink zuipen, voor ik de hele dag voor Pampus lig. Vandaag blijft mij de hoofdpijn, misselijkheid en onbedwingbare eetlust bespaard. Ik heb geen kater nodig om voor Pampus te liggen. Ik pak gewoon de boot.
Voor Pampus liggen Ik zet het op een sprinten als ik zie dat de schipper de trossen al lost. De veerdienst vanaf Muiden vaart vandaag maar twee keer uit naar Forteiland Pampus. Ik heb geluk en kan met een klein sprongetje vanaf de kade nog net mee aan boord. Het is rustig. Op het dek zitten nog twee andere dames. Zij dragen een Pampusjas. Zij zullen er wel werken, denk ik. In het hoogseizoen komen soms wel 200 bezoekers per dag naar het kleine eiland. Dan vaart de boot vaker. **veerdienst Pampus** Het waait hard op het IJ. De zon mag dan wel schijnen, toch heb ik het koud. Gelukkig is de overtocht maar kort. Links van me steken hoge gebouwen uit het landschap. Het is Amsterdam, de stad die ooit verdedigd moest worden met dit kunstmatige eiland. Na twintig minuten leggen we aan en zet ik voor het eerst voet op UNESCO Werelderfgoed Forteiland Pampus. ****Pampus Forteilend**** Dat het hoogseizoen nog niet is begonnen is duidelijk. Ik ben de enige bezoeker. Gelukkig niet de enige op het eiland. Tientallen vrijwilligers zijn druk in de weer om het oude forteiland klaar te maken voor de stroom toeristen die binnenkort dezelfde overtocht maken.

Ik houd mijn nieuwsgierigheid nog even in bedwang en besluit eerst te lunchen voor ik op ontdekkingstocht ga. Het restaurant heeft wel wat weg van een strandpaviljoen. Met als enige verschil dat de houten vlonders leunen op een versgemaaid grasveldje in plaats van het strand. In de zomer kunnen kinderen (en ouders natuurlijk ook) lekker pootjebaden vanaf de kant. Soms wordt er zelfs wat gezwommen.
Terras Pampus Uit de wind is het heerlijk toeven op het grote terras. Het uitzicht over het IJ is geweldig. In één blik zie ik Amsterdam, Muiden en Almere liggen. Dit terras doet niet onder voor van mijn favoriet Pllek, in Amsterdam-Noord. Ik kan het bijna zien liggen. Zwaai, zwaai!

Mijn ervaring met lunchmenu's bij vergelijkbare attracties is niet zo fantastisch. Ik vreesde voor de keuze uit een tosti, saucijzenbroodje of een zakje chips. Wat ben ik blij dat ik het mis heb. De licht zoute zalm met kruidenkaas tussen twee dikke plakken donkerbruin brood smaken mij goed op Pampus.
Lunchen aan het IJ Tijd om het eiland te bekijken. Ik word meegenomen door een gids. Hij werkt hier al jaren, als vrijwillige gids op het eiland. Als het aan hem ligt zou een tour over Pampus een hele dag duren, zoveel heeft hij te vertellen. Drie kwartier, daar moet de gids het mee doen.
**Pampus** Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, werd het eiland aan het eind van de negentiende eeuw kunstmatig gebouwd. Fort Pampus kreeg twee gigantische kanonnen en zou zo onze hoofdstad voor aanvallen vanaf het IJ moeten beschermen. Het eiland is nooit gebruikt als verdedigingslinie. Zodra de eerste bommenwerpers opstegen werd het eiland nutteloos. Na tientallen jaren van verval en vandalisme is het eiland weer aardig hersteld en open voor bezoekers. De gevolgen van de verwaarlozing zijn nog goed zichtbaar. Er zitten dikke scheuren in het beton. Cementafdrukken laten zien waar ooit tegeltjes tegen de muren plakten. Sommigen zeggen dat de bewoners van Muiden de Pampustegels in hun keuken hebben hangen.

Zwaluwnest Het eiland is een geliefde plek voor zwaluwen. Overal vind ik hun nestjes. Af en toe vliegt er eentje vlak langs mijn hoofd door de gangen.

****Pampus**** Maar het is nog goed te zien hoe ingenieus het fort ooit was. Een grote ondergrondse tank zorgde ervoor dat de soldaten hun eigen drinkwater konden zuiveren. Het zeven meter dikke plafond moest de manschappen beschermen tegen de bommen van de vijand. Tegelijkertijd zorgde dat ervoor dat er een koele kamer ontstond, waar het proviand voor meerdere maanden opgeslagen kon worden. Slim, toch?!

Pampus Zeven meter beton boven mijn hoofd!

Ik stel me voor hoe spannend het is om hier als kind te verdwalen in de lange gangen van het fort. Verstoppertje spelen in de barakken moet echt te gek zijn! Ook als volwassene zou ik meedoen. Of wat dacht je van Fort Pampus als locatie voor Wie is de Mol.

De tijdelijke tentoonstelling in de droge gracht om het fort laat luchtfoto's zien van alle forten van de Stelling van Amsterdam. Heel gaaf om te zien wat er allemaal verscholen ligt in ons vertrouwde landschap.
Tentoonstelling Pampus
Wil je ook een keer voor Pampus liggen, zonder je eerst te bezatten? Dit moet je weten:****

  • Het eiland is vanaf 1 april tot en met 1 november te bezoeken.
  • Veerdiensten naar Forteiland Pampus vertrekken vanuit Muiden en de haven van Amsterdam IJburg. De vertrektijden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar en hier terug te vinden voor Muiden. En hier voor Amsterdam.
  • Kinderen kunnen met de speciale Pampussleutel een speurtocht over het eiland doen. Zijn alle vragen beantwoord, dan krijgen ze een echt fortwachtersdiploma. Ook is er een blacklightspeurtocht, waarbij ze speciale lichtjes nodig hebben om verborgen boodschappen te vinden.
  • Trek comfortabele schoenen aan, want de oude vloer van het fort is ongelijk en rommelig. Een warm jasje is ook geen slecht idee. Midden in het fort kan het aardig koud zijn. Ook in de zomer.
  • Op het eiland is een groot paviljoen waar je lekker kunt lunchen of gewoon wat kunt drinken. Het is dat je voor het eiland een entreeprijs betaalt, anders was dit mijn nieuwe lunchspot geworden.

Dit kost een middag voor Pampus liggen:
Screenshot_2015-04-24-18-17-39
Voor Pampus liggen staat opmijn bucketlist. Yes! Die kan ik weer afstrepen :-)

Ben jij wel eens op Pampus geweest?