By Expedia Team, on June 13, 2017

5 yogabestemmingen voor op je bucketlist

Yoga is niet alleen goed voor lichaam en geest, voor veel mensen is het inmiddels een way of life. Combineer je vakantie met een bezoek aan een internationale yogaschool en rol je matje uit in exotische oorden. Hier volgen vijf top yogabestemmingen:

### Kriya in Bella Italia

In het land van olijven, cappuccino en antipasta vind je veel goede yogascholen. Zo kun je je matje uitrollen in het mooie natuurpark Riserva Naturale Abbadia di Fiastra (1), ten noorden van Rome. De Nederlandse Phaedra de Zeeuw geeft er Iyengar-Yoga in de door haar opgerichte school Yoga Marche ASD (2). Nederlands grootste yogaschool Delight Yoga (3), verzorgt retraites in het serene, zestiende-eeuwse klooster Masseria Potenti (4). In deze oase op de hak van Italië, begint de dag met kriya’s en pranayama in de traditie van de Kaivalyadham-lijn, gevolgd door Ashtanga Vinyasa Yoga in Mysore-stijl.

Maar een van de mooiste yogaplekken op aarde, zeker in Italië, is het Mandali Retreat Center (5). Het centrum ligt op een zonnige heuveltop in Piëmont, met uitzicht over het meer Orta en de omliggende bergen. Mandali is een plek voor iedereen die wil groeien. Delight Yoga en vele andere yogascholen geven er les.

Foto: ender7.wiggin via Visualhunt / CC BY-SA

### Yoga onder de palmen op Koh Phangan, Thailand

Kirsten Berg en Mitchell Gold zijn studenten van Ashtanga, onderwezen door eerwaarde Sri K Pattabhi Jois. Elk jaar komen ze naar Why Nam Beach op het Thaise eiland Koh Phangan. Daar geven ze hun befaamde lessen in de ultieme yogashala: de buitenlucht, met uitzicht op de zonovergoten zee. De shala (lesruimte) hoort bij yogaresort The Sanctuary (6), op het gelijknamige strand. Je kunt bij The Sanctuary ook detoxprogramma’s en heerlijke massages boeken. De paradijselijke plek is alleen bereikbaar met een longtail boat, dus voor je rust zit je hier perfect. Wil je even rond shoppen, volg dan een lesje in het nabijgelegen centrum Blooming Lotus Yoga (7).

### Bend it on Bali, Indonesië

Puur genieten: je asana’s afstemmen op de idyllische omgeving van het Indonesische eiland Bali. Ben je gek op yoga, meditatie en andere _soul searching-_activiteiten, dan is Bali je droombestemming. De zuidelijk gelegen plaats Ubud is het spirituele hart van het eiland. Bij Ubud Yoga House (8) begin je de dag vroeg met Vinyasa Flow, uitkijkend over de rijstvelden. De lessen zijn beginner-vriendelijk en je hoeft niet lang van tevoren te reserveren. Ubud Yoga Centre (9) is wat meer up scale. Hier kun je tussen de Ashtanga-lessen door detoxen, genieten van beautybehandelingen en een lekker wijntje drinken. Dikke plus: voor kinderen is er een speciaal programma.

### Hippie en Hatha op Ibiza

Niet zo lang geleden was Ibiza onlosmakelijk verbonden met feesten. Tegenwoordig is het Spaanse eiland steeds meer een plek voor rustzoekers en soul searchers. Het eiland ademt hippiesfeer en inspiratie en heeft een prachtige natuur. Yoga is er populair en je hebt keus uit tientallen goede scholen en centra. Ibiza Yoga (10) werkt met dag- en weekpassen voor de lessen Vinyasa Flow en Ashtanga. De leraren van PureOm Yoga (11) worden alom geroemd. Je kunt daar terecht voor Hatha-yoga, én Shiatsu-massages en accupunctuur-behandelingen. Zoek ook eens een verlaten strandje op om bij het ochtendgloren de zonnegroet te doen!

Foto: Shutterstock

### Asana’s in Schotland

Een van de mooiste en bekendste spirituele centra ter wereld is de Schotse Findhorn Foundation (12). In een schitterend natuurgebied, een stukje westelijk van Inverness, geven leraren als Eckhart Tolle en Ram Dass hun kennis en wijsheid door. Louise Simmons verzorgt de workshops ‘An intuitive Approach to Hatha Yoga’. Wees er op tijd bij, als je in het immens populaire centrum je asana’s wilt oppoetsen.”