By Expedia Team, on May 18, 2017

5x geschiedenis op Lesbos

De Griekse eilanden worden vaak gezien als strandbestemmingen, maar ze hebben ook een rijke geschiedenis. Op Lesbos zijn er plekken die alle aspecten van de menselijke en natuurlijke geschiedenis blootleggen en je inzicht bieden in het lokale leven. Deze vijf plekken bieden je een gevarieerde keuze.

### Culinaire traditie in het Barbayannis Ouzomuseum

Ouzo is waarschijnlijk de bekendste Griekse alcoholische drank. Deze anijsdrank werd in de 19e eeuw voor het eerst geproduceerd op Lesbos, waarschijnlijk door een man genaamd Efstathios J. Barbayannis. 140 jaar later brouwt zijn familie nog steeds ouzo volgens het geheime originele recept. In het Barbayannis Ouzomuseum, gelegen naast de stokerij, leer je alles over de traditionele productiemethoden en de geschiedenis van de drank en de familie.

Epar.Od.Mitilinis Skopelou, Plomari 812 00

Foto: Pixabay

### Mirakels in het Klooster van St. Raphael

Het Klooster van St. Raphael is een plek vol mysterie. Gebouwd rond 1960, werd het gewijd aan de gelovige Raphael die tijdens de Ottomaanse inval in de 15e eeuw weigerde zich te bekeren. Volgens de legende vertoonde de geest van Raphael zich meermaals aan de inwoners van het nabijgelegen dorp Thermi. Het is dan ook geen wonder dat de plek een pelgrimsoord werd voor christenen uit Griekenland en daarbuiten.

Θέρμη, Pyrgi Thermis 811 00

Foto: Pixabay

### Geschiedenis in het Kasteel van Molyvos

Het Kasteel van Molyvos is het tweede grootste en best bewaarde kasteel op Lesbos. Het dateert uit de Byzantijnse periode en werd meerdere keren gerenoveerd. Het kasteel kijkt uit tot ver voorbij Molyvos, tot aan de Turkse kust. Dwaal over de kasteelmuren en beeld je in hoe de kamers er vroeger uitzagen. In de zomer kan je hier vaak terecht voor optredens en andere evenementen.

Castle St, Mithimna 811 08

Foto: ale3andro, CC BY-SA 2.0

### Natuurfenomenen in het Natuurhistorisch Museum van het Versteende Bos

In het centrum van het Versteende Bos van Lesbos, een natuurmonument, ligt het Natuurhistorisch Museum. Hier leer je alles over de evolutie van planten, fossielen en het bos zelf. Daarnaast is er een tentoonstelling gewijd aan de vulkanische activiteit in het Egeïsche gebied en kan je plaatsnemen in een simulator die aardbevingen uit het verleden nabootst. Bij het museum vind je ook een amfitheater en een kruidentuin.

Apolithomeno Dasos, Eresos Antissa 811 03

Foto: Leonora (Ellie) Enking, CC BY-SA 2.0

### Geloofsgeschiedenis in de Yeni-moskee

Tot 1912 viel Lesbos onder Ottomaanse heerschappij en woonden er veel moslims. Na de bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije in 1920, verloor de Yeni-moskee haar gemeenschap. De moskee werd verwaarloosd tot ze in 2011 weer aandacht kreeg. Sindsdien onderging het gebouw verschillende renovaties en nu is het een tentoonstellingscentrum waar tal van culturele evenementen georganiseerd worden.

Ermoustraat, Mitilini 811 00

Foto: Pixabay