By Expedia Team, on June 17, 2015

Duik in de geschiedenis van Maastricht

Maastricht is de perfecte bestemming voor een stedentrip met nadruk op geschiedenis, kunst en cultuur. Naast bekende bezienswaardigheden als het Vrijthof en het Fort Sint Pieter zijn er ook minder bekende locaties die de geschiedenis van de stad tot leven wekken. Zo ligt in het Stokstraatkwartier de Romeinse geschiedenis soms letterlijk onder je voeten en zijn in het Jekerkwartier stukken stadswal uit de 12e eeuw bewaard gebleven.

BEKENDE HISTORISCHE LOCATIES
—————————-

### Een ochtend op het Vrijthof

Het middelpunt van Maastricht is van oudsher het Vrijthof. In de vroege middeleeuwen kwamen de pelgrims hier bijeen om het graf van Sint Servaas te bezoeken. In de Basiliek van Sint Servaas (1) is zijn crypte nog steeds te bezichtigen. Op het plein staat ook het 16e-eeuwse Spaans Gouvernement waar nu Museum aan het Vrijthof (2) is gevestigd, met een gevarieerde collectie kunst en antiek. Zin in koffie? Het bekendste café van Maastricht is al ruim 250 jaar te vinden op nummer 15: In den ouden Vogelstruys (3).

maastricht_geschiedenis_dominicanenkerk_@DaisyScholte.jpg

Dominicanenkerk. Foto: Bert Kaufmann, CC BY 2.0

### Verken het verleden van Sint Pieter

Bij een bezoek aan Maastricht, hoort een wandeling over en door de Sint-Pietersberg. Ga ondergronds en bezoek een deel van de mergelgrotten of geniet van het uitzicht vanaf het 18e-eeuwse Fort Sint Pieter (4). Tijdens een rondleiding vertellen gidsen onder meer over debelegering van Maastricht in 1673, waarbij Zonnekoning Lodewijk XIV de ‘IJzeren stad’ in wist te nemen door op de noordelijke helling van de Sint-Pietersberg kanonnen te plaatsen.

### Wandelen langs de vestingwerken

Maastricht was ver tot in de 19e eeuw een vestingstad en het bijzondere is dat veel daarvan bewaard is gebleven. De Helpoort (7) uit 1229 is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. Maar er zijn nog veel meer vestingwerken in en om de stad te ontdekken. Eenwandeling langs de muren en torens geeft een goed beeld van de verdediging van de stad. Een brochure met twee speciale vestingroutes is verkrijgbaar bij VVV Maastricht.

ONBEKEND HISTORISCHE LOCATIES
—————————–

### Uit eten bij de Romeinen

Het Stokstraatkwartier is bekend vanwege de exclusieve winkels en de restaurants rond het Onze-Lieve-Vrouweplein. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het gebied een roemruchte geschiedenis kent die teruggaat tot de Romeinse tijd. Sporen daarvan zijn nog terug te vinden in de museumkelder van Hotel Derlon (5), waar de resten van een Romeins tempelplein te zien zijn. Sluit de dag af bij restaurant La bonne femme (6) dat is gevestigd in een monumentaal pand met een serre uit de 17e eeuw en is gelegen op de grond waar ooit een Romeins fort stond.

maastricht_geschiedenis_stadsmuur.jpg

Middeleeuwse stadsmuur. Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

### Een modern uitstapje in Céramique

Vanuit de oude binnenstad van Maastricht wandel je over de Hoge Brug (‘De Hoeg Brögk’) naar de nieuwe wijk Céramique. In het Centre Céramique (8) is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de wijk, die haar naam dankt aan de aardewerkfabrieken die hier vroeger stonden. Dankzij de hoge koepeltoren is het Bonnefantenmuseum (9) van architect Aldo Rossi een van de opvallendste moderne gebouwen van Céramique. Een aantal oude industriële gebouwen bleef bewaard. Zo is Theater De Bordenhal (10), de thuisbasis van Toneelgroep Maastricht, gevestigd in een oud fabriekspand.

### Uitgaan in het ‘Quartier Latin’

Ten zuiden van het Vrijthof ligt het Jekerkwartier, genoemd naar het riviertje de Jeker. In de middeleeuwen gebruikten lakenwevers en leerlooiers het water ervan voor hun werk. Nu is het een echte studentenbuurt die ook wel Quartier Latin wordt genoemd. Overdag kun je hier het Natuurhistorisch Museum (11) bezoeken en de resten van de middeleeuwse stadsmuur bekijken. ‘s Avonds kun je er gezellig uitgaan, bijvoorbeeld in het oude Stadscafé Lure (12) in de Kleine Looiersstraat.

### Leuke weetjes

– Het Dinghuis (13), waar de VVV is gevestigd, stamt al uit het jaar 1470. De naam komt van het woord ‘dingen’ (‘rechtspreken’).
– De wijk Wyck heette in de Romeinse tijd ‘Vicus’ of voorstad, en daar komt de naam ook vandaan.
Boekhandel Dominicanen (14) is gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk.
– Maastricht ontstond als Romeinse vesting genaamd ‘Traiectum ad Mosam’
– Dankzij de verering van de heilige Sint Servatius werd Maastricht in de middeleeuwen eenreligieuze trekpleister.
Karl Marx, bekende Duitse filosoof en econoom uit de 19e eeuw, bracht een aantal bezoeken aan zijn zus Sophie in Maastricht. Ter herinnering hier aan werd in 1983 op het huis van zijn vermeende logeeradres aan de Bouillonstraat een muursteen onthuld.

### Praktische informatie

Overnachten

Wie houdt van geschiedenis, verblijft het liefst in een historisch hotel in Maastricht, bijvoorbeeld in de buurt van de dominicanenkerk. Andere mogelijkheden zijn in de buurt van Fort Sint Pieter of in de nabije omgeving van de nabijgelegen kastelen.

Eten

In het centrum van Maastricht zijn talloze restaurants en bistro’s met een historische uitstraling te vinden. Net iets buiten het centrum bevindt zich de oude binnenhaven: ‘t Bassin. In een van de oude kade kelders zit Harbour Club (15) waar je luxe uit eten kan met uitzicht over de haven.

Beste tijd om te gaan

In een cultuurstad als Maastricht zijn er het hele jaar volop tentoonstellingen en historische evenementen. Ga bij mooi weer wandelen langs de vestingwerken of maak een verkenningstocht door het Jekerkwartier. Is het buiten koud en nat? Bezoek dan een van de musea of ga mee met een rondleiding door de mergelgrotten.

### Contacten

1. Basiliek Sint Servaas: Vrijthof, 043 3212082
2. Museum aan het Vrijthof: Vrijthof 18, 043 3211327
3. In den ouden Vogelstruys: Vrijthof 15, 043 3214888
4. Sint-Pietersberg**en Fort Sint Pieter: Luikerweg 71, 043 3252121
5.
Museumkelder Hotel Derlon: Kleine Staat 7, 043 3216770
6.
La bonne femme: Graanmarkt 1, 043 3216861
7.
De Helpoort: Van Merodestraat 20
8.
Centre Céramique: Avenue Céramique 50, 043 3505600
9.
Bonnefantenmuseum: Avenue Céramique 250, 043 3290157
10.
Theater De Bordenhal: Plein 1992-15, 043 3503050
11.
Natuurhistorisch Museum Maastricht: De Bosquetplein 7, 043 3505490
12.
Stadscafé Lure: Grote Looiersstraat 7, 043 3211775
13.
Het Dinghuis: Kleine Staat 1, 043 3252121
14.
Boekhandel Dominicanen: Dominicanerkerkstraat 1, 043 4100010
15.
Harbour Club: Bassinkade 4, 043 4506666

Top 3 historische evenementen

Maart: TEFAF, The European Fine Art Fair is de grootste toonaangevende kunst- en antiekbeurs ter wereld.

Maart: Maastricht Antiquarian Book & Print Fair, in de Sint Janskerk worden jaarlijks de meest bijzondere en interessante boeken en prenten uit de collectie van zo’n dertig antiquarenhuizen

Juni-september: Cultuurzomer Maastricht**, 122 dagen vol festivals, bijzondere tentoonstellingen en culturele evenementen.”