By Expedia Team, on June 18, 2015

Duurzaam Nijmegen

Tips voor de mooiste gratis en betaalde uitjes.

Wie Nijmegen binnenrijdt over de Waalbrug ziet rechts de oude stad liggen en links een uitgestrekt groen heuvellandschap. In de stad bevinden zich veel duurzame eettentjes, stadsparken én musea die aandacht hebben voor het milieu. De stad is niet voor niets in de race voor de European Green Capital Award 2017.

GRATIS EN GROEN
——————-

### De schilderachtige omgeving van de Waal

Vlakbij de Waalbrug ligt park Het Valkhof (1),een rijksmonument met verschillende ruïnes. Het park is een goede locatie om wakker te worden en de benen te strekken. De grote heuvel in het park biedt een prachtig uitzicht over de Waal, het dijklandschap en de uiterwaarden. Ook de nabijgelegen Ooijpolder (2) is aan te bevelen voor een ochtendwandeling. In dit natuurgebied is een tiental wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeling kom je Gallowayrunderen en de in Nederland zeldzame Konikpaarden tegen.

nijmegen_nature_duivelsberg.jpg

Duivelsberg. Foto: Robert Tannemaat, CC license BY 2.0

### Genieten in het stadse groen

In een van de vele biologische supermarkten in de stad kunnen de ingrediënten voor een buitenlunch in het park gekocht worden. Een nog onontdekte parel is park Hortus Arcadia (3) in het zuidoosten van Nijmegen, met daarin een botanische tuin. Hier vind je een imposante rotsheuvel met bloemen en planten uit Midden-Europa gemengd met inheemse plantensoorten. In de tuin worden regelmatig tuinconcerten gegeven en het Bloemrijk-terras is de ideale locatie om te genieten van een kopje koffie, muntthee of een vers sapje uit eigen kas. Het Florapark (4) in de Wolfskuil is een goed alternatief. Dit park heeft een mooie lindelaan en een oude nog malende looimolen.

### Wandeling door het bos

In het dorp Berg en Dal, dat tegen de stad aan ligt, is er keuze uit diverse boswandelingen. Geniet hier van de serene sfeer niet ver van het drukke stadsleven en probeer de dikste boom van Nederland, de Kabouterboom, te omarmen. Of beklim de Duivelsberg waarop het Rijksmonument Huis Wylerberg (5) is gevestigd en waar middenin het bos regelmatig concerten worden gegeven. De avond afsluiten met een lekkere pannenkoek doe je bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg (6).

GELD EN GROEN
—————–

### Natuur in het museum

Het Natuurmuseum Nijmegen (7) in het centrum is een mooi startpunt voor een dagje Nijmegen. De vaste collectie van het museum bestaat uit 700 duizend stukken. Er zijn wisselende interactieve tentoonstellingen over onder meer het leven van de mammoet en de spreeuw. In het museum worden de leukste wandel- en fietsroutes met je gedeeld voor het nabijgelegen natuurgebied De Gelderse Poort. Iets buiten Nijmegen in Heilig Landstichting ligt Museumpark Orientalis (8), een park in de bos- en heuvelrijke omgeving van Nijmegen waar dorpjes, pleinen en straten uit de Oriënt zijn nagebouwd.

nijmegen_duurzaam_natuurmuseum.jpg

Natuurmuseum. Foto: Piano, Piano!, CC BY 2.0

### De stad verkennen

Een van de leukste uitjes in Nijmegen is het MuZIEum (9) dat in 2013 de duurzaamheidsprijs won voor het ‘Meest Innovatieve Uitje‘. Het MuZIEum geeft de bezoeker een inkijkje in de wereld van de blinden en slechtzienden. Hier proeft, voelt, ruikt en hoort de bezoeker onder begeleiding van een blinde gids het dagelijks leven van een blinde. Een ander duurzaam initiatief is het Honigcomplex (10). Deze oude soepfabriek is omgetoverd tot een multifunctionele hotspot waar jonge creatievelingen start-ups zijn begonnen. Er kan gegeten, gedronken, gewinkeld, gesport en gefeest worden.

### Verantwoord uit eten

Dineren op verantwoorde wijze is goed mogelijk in Nijmegen. Een goed adresje voor een luxe en eerlijke maaltijd is De Sjalot (11). Hier komt alles op het bord uit eigen moestuin en van boerderijen rondom Nijmegen. Gevulde komkommers, gevulde tomaten en salades mogen onbeperkt bijbesteld worden. Als de groenten blijven liggen, brengt het restaurant 2 euro extra in rekening. Dit geld gaat dan naar het kankerfonds van de Radboud Universiteit. Ook bij WAUD (12) is het (h)eerlijk eten. Alles op de kaart is biologisch. Tip: bestel bij een borrel de huisgemaakte bitterballen.

### Leuke weetjes

– In het centrum van Nijmegen zitten 20 biologische restaurants en eetcafés.
– Nijmegen is de duurzaamste stad van Nederland volgens de Lokale Duurzaamheidsmeter.
– Er komt een hoogwaardige snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen: het RijnWaalpad. In veertig minuten fiets je van Nijmegen naar Arnhem.
– De Gemeente Nijmegen streeft ernaar om in 2045 volledig in de eigen energiebehoefte te voorzien.
– Nijmegen gaat in 2015 voor de titel European Green Capital 2017, de groenste stad van Europa. In 2014 zat de stad bij de laatste vijf.
– Het Goffertpark, dat midden in de stad ligt, wordt de groene long van Nijmegen genoemd. Met 80 hectare is dit het grootste park van Nijmegen.
– De gemeente Nijmegen bespaart jaarlijks een half miljoen euro door duurzaam vastgoedbeheer.

### Praktische informatie

Overnachten

Rondom het Valkhof zijn verscheidene hotels en pensions gevestigd. Ook rondom de Grote Markt zijn verschillende hotels te vinden. Voor een avondje uit is een hotel in de buurt van het Holland Casinode beste locatie.

Eten

In het centrum van Nijmegen en in het trendy Nijmegen-Oost bevinden zich verschillende biologische eetgelegenheden, waaronder De Firma (13) waar ze biologisch varkensvlees uit Zweden importeren. Bij Voorheen Slagerij De Jong (14) is de menukaart helemaal vegetarisch.

Beste tijd om te gaan

De parken en natuurgebieden in en rondom Nijmegen zijn ieder seizoen een bezoek waard, maar zomers picknicken in een van de stadsparken is toch wel een must. Het nabijgelegen bos is mooi als de herfst alles oranje en rood kleurt. De Ooijpolder verdient een bezoek in de lente als alles in bloei staat.

### Contacten Nijmegen

1. Valkhof: Voerweg,Nijmegen

2. Ooijpolder: Ooijse Bandijk, Ooij

3. Hortus Arcadia: d’ Almaresweg 22d, Nijmegen, 024-3561409

4. Florapark: Looimolenweg 17, Nijmegen

5. Huize Wylerberg: Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen, 024-7410400

6. Pannenkoekenhuis De Duivelsberg: Duivelsberg 1, Berg en Dal

7. Natuurmuseum Nijmegen: Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen, 024-3297070

8. Museumpark Orientalis: Profetenlaan 2, Heilig Landstichting, 024-3823110

9. MuZIEum: Keizer Karelplein 32H, Nijmegen, 024-3221681

10. Honigcomplex: Waalbaandijk 20-22, Nijmegen, 06-51584969

11. De Sjalot: Groesbeeksedwarsweg 304A, Nijmegen, 024-8455277

12.**WAUD: Van ‘t Santstraat 137, Nijmegen, 024-3442007

13. De Firma: Lage Markt 47, Nijmegen, 024-3226040

14. Voorheen Slagerij De Jong: Van ‘t Santstraat 86, Nijmegen, 0683034363

Top 3 groene evenementen

Juli-augustus: Pendelboot. De boot vertrekt iedere dinsdag en donderdag vanuit Nijmegen en vaart over onder meer de Waal.

Juli: Duurzame Vierdaagsefeesten, de altijd populaire Vierdaagsefeesten worden op een steeds duurzamere manier gevierd. De website geeft meer informatie op welke manier dit gebeurt en over de programmering.

Mei: Fête de la Nature**, nationaal festival met veel natuuractiviteiten in Nijmegen en omgeving zoals vogelspotten en natuurwandelingen.”