By Expedia Team, on June 17, 2015

Hoeves en kastelen in Limburg

Limburg is werkelijk bezaaid met historische architectonische hoogtepunten, eeuwenoud en tjokvol verhalen. Laat je meevoeren en stap in voorbije tijden van ridders en kasteelheren, van herbergen, molens en labyrinten. Buiten kun je al veel moois bekijken, maar sommige plekken moet je echt even vanbinnen aanschouwen. Een andere wereld vol pracht en praal, en dat zo dicht bij huis.

ARCHITECTUUR BINNEN
——————-

### Kastelen als musea

Kastelen, je vindt ze in Limburg in overvloed. Veel daarvan zijn in gebruik als kantoor, als hotel annex restaurant of ze zijn voor publiek toegankelijk en ingericht als een museum. Een voorbeeld daarvan is Kasteel Hoensbroek (1), waar je kunt dwalen door meer dan 40 vertrekken. Het oudste gedeelte van dit kasteel dateert uit 1360. Het andere kasteel waar je heerlijk kunt ronddwalen, de kerker in kunt en objecten uit de Middeleeuwen kunt bezichtigen, is Kasteel Montfort (2) uit 1260, ooit een van de grootste kastelen van Nederland.

limburg_architectuur_kasteelmontfort.jpg

Kasteel Montfort Foto: Johan Wieland, CC BY-ND 2.0

### Op eenzame hoogte

Niet alle kastelen zijn mooi behouden gebleven of gerenoveerd. De ruïne van Kasteel Lichtenberg(3) boven op de St. Pietersberg bij Maastricht, is het oudste kasteelrestant van Nederland met fundamenten uit de 10e eeuw. Je kunt de ruïne van mei tot oktober op zondagmiddag bezoeken. Een andere oude hoogteburcht is kasteelruïne De Fluwelen Grot (4) in Valkenburg aan de Geul, waar de rijke Middeleeuwen tot leven komen. Deze wat meer toeristische ruïne is het hele jaar door te bezoeken.

### Het geloof als bezienswaardigheid

Driekwart van de Limburgers is katholiek. Het is dan ook niet vreemd dat er in deze provincie honderden kerken, kloosters en kapelletjes te vinden zijn. Gebouwen die niet alleen voor gelovigen de moeite waard zijn om te bezoeken. De altaars, glas-in-lood ramen en klokkenspellen maken deze gebouwen vaak een architectonische bezienswaardigheid, gebouwd in een ver verleden. De 19e-eeuwse kloosterbibliotheek (5) in Wittem heeft zich na een grondige renovatie ontpopt tot een toeristische parel. Tot aan het plafond toe zijn kasten gevuld met duizenden boeken van onder meer oud-priesterstudenten. Vergeet ook geen bezoek te brengen aan de St. Petruskerk (6) in Sittard die bekend staat om haar 80 meter hoge toren, indrukwekkende glas-in-lood kunstwerken en een klokkenspel van 50 klokken.

ARCHITECTUUR BUITEN
——————–

### Tussen de glooiende heuvels

In het Geuldal, waar de Geul doorheen slingert, vind je typisch Limburgse watermolens, kastelenen authentieke boerderijen: een lust voor het oog. Maak een wandeling langs de Volmolen (7) bij Epen, uit de 18e eeuw. Vroeger was de molen in werking voor de lakenindustrie, tegenwoordig voor het malen van graan. Meer zin om te fietsen dan in een lange wandeling? Bij Herberg de Smidse(8) drink je iets en haal je een fietsroute die je onder meer langs monumentale panden, schilderachtige dorpen en kastelen leidt.

limburg_architectuur_hoevenekum.jpg

Hoeve Nekum Foto: Tjeerd Wierdsma, CC BY 2.0

### Eén punt, drie landen

Op het drielandenpunt in Vaals kijk je uit over Duitsland, België én Nederland. Maar er is nog meer te zien, zoals het vernuftig aangelegde labyrint (9) en de Wilhelminatoren met zijn skywalk (10) van glas. Na 181 treden (er is ook een lift) sta je op maar liefst 34 meter hoogte. Regent het? Geen probleem, want er is ook een wat lager gelegen overdekt platform. Misschien zie je het historische kasteeltje in het pittoreske dorp Lemiers wel liggen.

### Hofjes en wijnen

In Zuid-Limburg vind je veel carréhoeves, boerderijen die begin 19e-eeuw rondom een binnenplaats gebouwd werden. De belangrijkste deuren zijn hier naar het hofje gericht. De enige toegang naar buiten is de grote inrijpoort. Om een carréhoeve eens van dichtbij te bekijken, ga je naar de Apostelhoeve (11) of Hoeve Nekum (12), vlakbij Maastricht. Bij die laatste kun je bovendien groots genieten van heerlijke wijnen.

### Leuke weetjes

– In en om Voerendaal liggen maar liefst vijf prachtige kastelen.
– Op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Máxima werden 60 flessen Riesling 1999 van Hoeve Nekum geschonken.
– Alle openingstijden en data van molens in Zuid-Limburg zijn verzameld op de website Limburgse Molens.
– De oudste overgeleverde vakwerkhuizen dateren van de late 12e eeuw.
– De wijngaard van de Apostelhoeve werd in 1970 gebouwd. Het was echter niet de eerste keer dat er druiven werden geteeld op de grond. In een oorkonde blijkt dat er in 871 al een wijngaard aanwezig was bij een kapel.

### Praktische informatie

Overnachten

Wakker worden in een vakwerkboerderij of een monumentale molen: een ultieme manier na een dag fietsen of wandelen om landelijk Limburg nog beter te leren kennen. Het kan onder meer in Mechelenen Epen. In en nabij Maastricht kun je altijd wel een goede overnachtingsplaats vinden.

Eten

Bourgondisch Limburg staat bekend om zijn fantastische keuken en sfeervolle restaurants. Geniet bij Chateau Neercanne (13), het enige terrassenkasteel van Nederland. Hier kun je terecht voor culinair vakmanschap op het hoogste niveau in historische sferen. Of strijk neer in de brasserie in blokhutstijl Lodge7 (14) in Vaals en geniet van een spectaculair uitzicht over de glooiende heuvels van het Zuid-Limburgse grensgebied.

Beste tijd om te gaan

Limburg heeft het hele jaar door van alles te bieden, maar de herfst zorgt voor de middeleeuwse sfeer die de kastelen het best tot hun recht laat komen.

### Contacten

1. Kasteel Hoensbroek: Klinkertstraat 118, Hoensbroek, 045-522727
2. Kasteel Montfoort: Kasteelplein 1, Montfoort, 0348-472727
3. Kasteelruïne De Lichtenberg: Lichtenbergweg 2, Maastricht
4. Fluwelen Grot: Daalhemerweg 27, Valkenburg, 043-8200040
5. Kloosterbibliotheek: Wittemer Allee 32, Wittem, 043-4501741
6. St.-Petruskerk: Kerkplein 4, Sittard, 046-4512275
7. De Volmolen: Plaatweg 1, Epen
8. De Smidse: Molenweg 9, Epen, 043-4551253
9. Labyrint: Viergrenzenweg 97, Vaals, 043-3065200
10. Skywalk: Viergrenzenweg 230, Vaals, 043 30-61569
11. Apostelhoeve: Susserweg 201, Maastricht 043-3432264
12. Hoeve Nekum: Nekummerweg 31, Maastricht, 043-3215185
13. Chateau Neercanne: Cannerweg 800, Maastricht, 043-3251359
14. Lodge7: Epenerbaan 1, Vaals,043-3251359

Top 3 architectuur evenementen

Mei: Dag van het kasteel, meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes worden geopend voor het grote publiek.

September: Open Monumentendag, een jaarlijks evenement waarin duizenden monumenten (ook in Limburg) gratis toegankelijk zijn.

Mei: Nationale Molendag, tijdens de nationale molendag kun je in Limburg veel werkende molens bekijken.”