By Expedia Team, on May 18, 2017

Keizerlijk Vietnam

Oude stadscentra, pagodes en keizerlijke graftombes, het wacht je allemaal in Vietnam. In Hué, de keizerlijke grande dame van Annam (voormalig Frans protectoraat), maak je kennis met de geschiedenis van de Nguyen-dynastie, heersers over Vietnam vanaf de 19e eeuw tot 1945. Een reis naar de uitersten van kunst en geschiedenis. Stap in, en laat je meenemen door de tijd, naar Vietnam.

De citadel van Hué
——————

Als enige keizerlijke stad op Vietnamees grondgebied, vormt Hué een ode aan de kunst en de architectuur. Gesticht op de noordelijke oever van de Parfumrivier door keizer Gia Long, oprichter van de Nguyen dynastie, opent deze citadel voor jou haar deuren naar een mysterieuze wereld. Betreed deze voorvaderlijke plek, die omringd is door onneembare vestingmuren met een lengte van meer dan 10 kilometer.

### De gele keizerlijke stad

Heb je je in de bestemming vergist? Nee, je bent echt wel in Hué, maar de keizerlijke stad lijkt zo op de verboden stad in Peking dat je je lijkt te vergissen. Je vindt hier dezelfde ideogrammen en ook het Paleis van de Opperste Harmonie. De keizerlijke stad van Hué is rechtstreeks geïnspireerd op zijn Chinese evenbeeld.

Van paleizen tot gerestaureerde paviljoens, overal is zijde, kleur en kostbaar hout gelakt in purper en goud. De keizerlijke troon, pronkstuk waarop 13 keizers van de Nguyen-dynastie elkaar hebben opgevolgd, geeft je het gevoel dat de klok is stilgezet in de 19e eeuw. Maar de overblijfselen van de koloniale tijd en de gevolgen van de oorlog in Indochina verwijzen naar minder glorieuze perioden, voornamelijk in de twintigste eeuw.

De keizerlijke stad, sinds 1993 opgenomen in de Werelderfgoedlijst, is nog steeds een van de grootste restauratiewerken van de 21e eeuw.

### De verboden purperen stad

Ingeklemd in het hart van de citadel, bevonden zich in de verboden purperen stad de privévertrekken van de keizerlijke familie. Alleen de concubines, de bedienden en de eunuchs mochten de 7 barrières overschrijden die het geheel scheidden van de rest. Paleizen, appartementen, een bibliotheek en theaters maakten deel uit van de koninklijke verzameling gebouwen in deze beschermde stad.

vietnam-royal-1.jpg

Throne Palace in Hué – Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

De pagode van Dame Céleste
————————–

De pagode van Dame Céleste heeft niet alleen een mooie naam, maar is bovendien de hoogste van Vietnam.

### Een pagode ontstaan uit een Vietnamese legende

De pagode van Dame Céleste dankt zijn naam aan een legende die teruggaat naar de tijd van keizer Nguyen Hoang (1558-1613). Terwijl de vorst bij zijn aantreden door het land reisde, verscheen er op de top van een heuvel een dame met wit haar. Zij voorspelde hem dat een gewichtige man precies op die plek een pagode zou bouwen. Op datzelfde moment raakte de natuur vervuld van een heerlijk, sprookjesachtig aroma. De keizer was overtuigd van de goddelijke oorsprong van deze tekenen en gaf bevel tot de constructie van Thien Mu, ook wel de pagode van Dame Céleste genoemd.

### Symbool van de stad Hué

De pagode van Dame Céleste is voor Hué wat de Eiffeltoren is voor Parijs. Daar waar hij is gebouwd, heb je een uitzicht over een schitterend landschap van rustige tuinen, tempels en paviljoens. De achthoekige toren van 21 meter hoog telt 7 etages gewijd aan 7 voorstellingen van Boeddha. De laatste symboliseert het Nirvana, het laatste stadium van verlichting. Beelden van een glimlachende Boeddha, altaars, lantaarns en wierookspiralen dompelen je onder in een vleugje zen. Laat je inspireren.

### De vallei met de graftombes van de Nguyen keizers

Ten zuiden van de stad Hué, langs de Parfumrivier, vind je achtereenvolgens de zeven tombes van de Nguyen-keizers.

### De tombe van Tu Duc

Men zegt dat keizer Tu Duc naar deze idyllische plek kwam om gedichten te schrijven. Het is een inspirerende plek. Als een van de mooiste van de dynastie, is het mausoleum van Tu Duc gebouwd op een terrein van 12 hectaren, omringd door dennenbomen en meertjes bedekt met waterlelies.

Verder bevinden zich op het terrein een vijftigtal romantische paviljoens. Voor de constructie daarvan waren meer dan 6000 soldaten en arbeiders nodig.

### Andere majestueuze tombes

Ontworpen volgens de strikte regels van de leer van waarzeggerij op basis van geografische kenmerken – voor een goede circulatie van energiestromen – liggen de keizerlijke tombes verspreid tussen heuvels en rijstvelden.

De tombe van Khai Dinh combineert op uitstekende wijze de Aziatische en de westerse architectuur. Het mausoleum van Minh Mang, gewijd aan de schilderkunst en filosofie, verbeeldt op zijn beurt een Chinees ideogram van de eeuwigheid. De tombe van Gia Long wordt omgeven door dennenbomen tegen de natuurlijke achtergrond van de bergen van Thien Tho.

vietnam-royal-2.jpg

Thiên Mụ Pagoda in Hué – Foto: David McKelvey, CC BY 2.0

Bloemen verbleekten van jaloezie. De wilg huilde omdat hij haar elegantie niet bezat. Mooi was ze. Zoals in de legende. Om steden en vestingen omver te werpen

Deze regels vertellen over de keizerlijke stad Hué. Nguyên Du (1765-1820) schrijft over de heldin van Kim Vân Kiêu, een van de grootste meesterwerken in de Vietnamese literatuur.

### De Parfumrivier, symbolische waterloop in Vietnam

Zijn naam, Song Huong, ofwel de Parfumrivier, nodigt al uit om op reis te gaan. De betekenis van deze naam komt helemaal tot zijn recht wanneer de fruitbomen langs de oever van deze rivier, de geur van hun bloemen verspreiden. Een cruise per sampan (bootje met een platte bodem) stroomafwaarts is een must voor degenen die de omgeving willen ontdekken.

De keizerlijke tombes, de pagodes en de keizerlijke stad van Hué, één voor één komen ze voorbij aan weerszijden van de vredige rivier. De Trang Tien brug (voorheen de Clemenceau brug), die over de Parfumrivier ligt en gebouwd is door Gustave Eiffel himself, is zeker het vermelden waard.

### Vietnam door het oog van Régis Wargnier

Indochina in de jaren dertig. Éliane (Catherine Deneuve), een jonge Française die een rubberplantage leidt, deelt haar leven met Camille, een geadopteerde Annamitische prinses van 5 jaar. De komst van een marine officier Jean-Baptiste (Vincent Perez) zet het leven van de beide jonge vrouwen op zijn kop, in een tijd dat Vietnam te maken krijgt met de eerste nationalistische opstanden. De opnames voor de film Indochina verplaatsten zich naar de baai van Halong via Hué, dat voor de allereerste keer de muren van de keizerlijke stad openden voor een filmploeg.

### Vier niet te missen evenementen in Vietnam

Februari: in het hele land vieren mensen het feest van Têt, Nieuwjaar van de maan.

April: in het hele land vieren de Vietnamezen het Festival van Hué.

Juli-augustus: Vu Lan Festival, ceremonie ter ere van de voorouders, een prachtig, folkloristisch evenement.

September: Trung Thu, het midherfstfeest.

### Hué en het keizerlijke Vietnam, in het kort

Beste tijd om te gaan

In Vietnam strekt het beste seizoen zich uit over de periode van januari tot mei. Van juni tot augustus wordt de warmte intenser (30° tot 40°C) met aan het einde van de dag vaak kans op korte buien.

Vervoer

Vlieg met Expedia.nl naar Vietnam.
Met de sampan (bootje), fiets en riksja kun je je in Hué gemakkelijk verplaatsen.

Slapen

Kies in Hué voor de rechteroever om zo dicht mogelijk bij het gezellige deel van de stad te verblijven.

Eten en drinken

Serene Cuisine Restaurant: 23/42 Nguyen Cong Tru street, Hué – Fusion keuken. Vanaf € 8*

Hanh Restaurant: 11, Pho Duc Chinh, Hué – Vietnamese specialiteiten. Vanaf € 2*

Ancient Hué: 104/47 Phu Mong, Kim Long, Hué – Traditionele specialiteiten en kookcursussen. Reken op ongeveer € 15*

Family Home Restaurant: 11/34 Nguyen Tri Phuong, Hué – Vietnamese keuken. Vanaf € 2*

* De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.