By Expedia Team, on July 7, 2016

Reizen in de toekomst: wat kunnen we verwachten?

Reizen in de toekomst, hoe gaat dat eruit zien? In deze blog neem ik je mee naar het hotel van de toekomst, de toekomst van de luchtvaart en de opkomst van VR in de reisindustrie. En heb je straks eigenlijk nog wel een paspoort nodig?

Auteur: Isabel Mosk

Accommodaties: waar verblijven wij in de toekomst?
Het hotel van de toekomst wordt persoonlijker, connected en responsive. Hotels gaan tegemoetkomen aan de veranderende behoefte van de consument. Hotelgasten maken een keuze op basis van locatie, online reviews en prijs. Hotels reageren op deze ontwikkeling door steeds nieuwe diensten aan te bieden om zich te onderscheiden. Jonge consumenten zijn niet meer te vergelijken met consumenten van tien jaar geleden. We leven in een ander tijdperk, waar technologie steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven. De consument is verwend. Dit vertaalt zich ook naar veranderde behoeften en eisen van de gasten. Smartphones die gebruikt worden als kamersleutels, persoonlijk entertainment, intelligente meubels waardoor je een hotelkamer voor meerdere doeleinden kan gebruiken, individueel afgestemde voeding en holografische systemen met 3D-projecties van personal trainers of vrienden en familie.

https://www.youtube.com/watch?v=ODKaMdrgO8o

De nieuwe technologieën volgen elkaar snel op en worden toegevoegd aan de algehele ervaring van de gast in het hotel. Als de consument deze technologieën thuis kan gebruiken, verwacht hij dit zeker ook in een hotel. Personalisatie wordt steeds belangrijker. De gast wil een persoonlijke ervaring en bepaalt steeds meer welke services en diensten accommodaties gaan aanbieden.

Future of Travel, robot

De Yobot bij het New Yorkse Yotel haalt jouw bagage voor je op.

De millennial-reiziger – geboren na 1980 en opgegroeid met internet en altijd online zijn – zal tevreden zijn met een hotel dat volledig gebaseerd is op hightech technologie zoals robots, apps en communicatie via social media. De luxe reiziger kiest er in de toekomst voor om geld uit te geven aan exclusieve ervaringen die niet te koop zijn; invitation-only hotels en hotels die samenwerken met luxe merken zoals Louis Vuitton of Chanel.

De connecties met de locals wordt verder doorgevoerd in de industrie. Services als Airbnb en couchsurfing blijven de komende jaren bestaan en hier komen steeds meer niche varianten op. Voorbeelden zijn Misterbandb (de Airbnb voor gays) en de Evergreen club, een lowcost B&B-club voor mensen boven de 50. Elke doelgroep heeft andere behoeften en wensen en de reiziger bepaalt wat bij hem of haar op dat moment past.

Vliegen: hoe vervoeren wij ons in de toekomst?
Reizen neemt de komende jaren alleen maar toe. Omdat de vraag naar luchtvaart groeit, moeten de prestaties ook verder verbeteren. Bio vliegtuigbrandstof is een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze sector. Op dit moment wordt er in Brazilië gewerkt aan bio-kerosine van de Jatropha-plant en in Australië aan het kweken van eucalyptus om als bio-kerosine in te zetten. Volgens Airbus kan in 2030 een derde van alle commerciële vluchten voorzien worden van duurzame brandstoffen. Een andere duurzame manier is om lichaamstemperatuur van de passagiers in te zetten voor bepaalde functies van het vliegtuig, zoals de verlichting in de cabine. Dit is echter nog toekomstmuziek.

In de toekomst wordt reizen met het vliegtuig een geheel andere ervaring. De luchthavens van de toekomst zijn veel praktischer. Misschien is vliegen in de toekomst net zo simpel als reizen met het openbaar vervoer. Vliegvelden worden steeds meer winkelcentra en dit wordt nog verder doorontwikkeld.

Reizen in de toekomst

Foto: Shutterstock

Snellere vliegreizen zijn niet geschikt voor iedereen. Veel mensen houden van de ervaring boven in de wolken te zijn. De volgende generatie cruiseschepen kunnen ook in de lucht zijn in plaats van op zee. Dit vliegtuig is dan compleet uitgerust met zwembaden, spa’s en zelfs golfbanen. Vliegen wordt zo een verlengstuk van je reiservaring.

De toekomst van het vliegtuig ziet er veelbelovend uit. Elke passagier kan genieten van een eigen unieke vliegervaring. Business en economy worden vervangen door zones die zich richten op individuele behoeften zoals ontspannen, spelletjes doen en interactie met andere passagiers. Bekijk deze video om een indruk te krijgen.

VR Reizen: virtueel reizen in de toekomst
Gaan wij in de toekomst nog wel op reis met alle nieuwe technologieën zoals Virtual Reality? Of wordt het een verlengstuk van onze ervaringen? Futuroloog Lieke Lamb zegt hier het volgende over:
“Sinds de snelle opkomst van Virtual Reality – door speciale brillen en andere apparaten – zal de ervaring van reizen drastisch veranderen. De VR-brillen die nu verschijnen in vliegtuigen voor de passagiers om 360 graden-video’s te bekijken is nog maar het begin. Reizen wordt een relatief begrip: naast het normale reizen over de hele planeet, zal ‘VR-reizen’ exploderen. In het geval van VR-reizen hoeft men zich niet te verplaatsen naar een luchthaven of een bestemming”.

“VR-reizen gaat over het virtueel verplaatsen van jouw zintuigen naar een bepaalde plek. Op dit moment kunnen wij al toeristische hoogtepunten ervaren vanuit onze stoel met behulp van een VR-bril met levensecht geluid. Niet alleen in het heden. We kunnen ook VR-reizen maken naar de Middeleeuwen en het dinosaurustijdperk. Op de lange termijn worden deze VR-ervaringen zo indrukwekkend dat onze hersenen zullen denken dat wij er daadwerkelijk zijn. Ik kan niet wachten tot die tijd!”

Attractie van de toekomst
De ervaring van reizen is niet het enige dat drastisch gaat veranderen. Nieuwe attracties en ‘belevingen’ ontstaan vanuit deze ontwikkeling. The Void, een 5D-wereld, is hier het voorbeeld van. The Void is een VR-locatie waarin je samen met anderen door middel van een vest en VR-bril een nieuwe wereld binnenstapt, waar de fysieke wereld gecombineerd wordt met de virtuele wereld. Stel je voor dat je het dinosaurustijdperk met alle zintuigen kan beleven. Of dat je een dagje Antarctica beleeft met al jouw zintuigen en dus je winterjas moet aantrekken om deze ervaring zo echt mogelijk te beleven! Het is het attractiepark van de toekomst waar alles mogelijk is. Er zou zelfs een nieuwe bestemming gecreëerd kunnen worden. Op dit moment worden er 300 Void Entertainments Centres (VEC’s) gebouwd, waarvan er ook een in Nederland komt. Ik kan niet wachten om virtueel naar Antarctica te gaan!

Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke ervaringen & verhalen in kaart te brengen. Isabel wordt gezien als een vooruitstrevende denker in online marketing binnen de reisindustrie. Ze spreekt op (inter)nationale congressen over haar vakgebied én passie reizen. Haar reisverhalen deelt ze op haar persoonlijke blog Stories & Stamps en ze is co-founder van de reisblog Vive Le Voyage. Haar ultieme droom is om kinderen die niet kunnen reizen de beleving te geven van een reis._”